Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gordan Jandroković:

Milanovićev nastup bio je prostački, SDP će voditi prljavu kampanju

Gordan Jandroković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
09.09.2015.
u 14:00

Već u startu izgubili su nekoliko mandata i vjerojatno su svjesni gubitka koji zbog toga imaju, kaže Jandroković

Oporbeni zastupnici danas su oštro kritizirali nastup premijera Zorana Milanovića na HRT-u u kojem se obrušio na svog protivnika, predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka prigovorivši da ne zna engleski, a želi biti premijer.

- Jučerašnji nastup gospodina Milanovića ocijenio bih prostačkim. Ono nije način na koji bi trebao komunicirati hrvatski premijer. Smatramo da Hrvatska zaslužuje puno kvalitetniju, pristojniju komunikaciju i pristojnijeg premijera. Očita je namjera da se političke protivnike uvuče u blato. SDP će voditi prljavu kampanju i mi u tome nećemo sudjelovati – komentirao je HDZ-ov Gordan Jandroković kojemu je, kaže, jučerašnji nastup premijera dokaz da u SDP-u vlada velika nervoza, te da je Milanović „iznimno nervozan“.

To mu je logično, dodaje, jer koalicijski sporazum s njime nije potpisao i IDS koji je, prema njegovu mišljenju, ključni partner u toj koaliciji.

- Već u startu izgubili su nekoliko mandata i vjerojatno su svjesni gubitka koji zbog toga imaju. Ali IDS šalje još jednu poruku koja je iznimno važna, da ne želi sudjelovati u promašenoj politici Zorana Milanovića i SDP-a, da ne prihvaćaju i ovaj program koji je jučer predstavljen i jednostavno su vjerojatno svjesni da nema rezultata koje je najavljivao plan 21 – vjeruje Jandroković.

Njegova stranka, dodaje, ne boji se konkurencije.

- HDZ na svim izborima koji su se dogodili u posljednje 3,5 godine uvjerljivo pobjeđuje. Ne bojimo se nikoga, imamo našu koaliciju predvođenu HDZ-om. Ona je, čvrsto sam uvjeren, najjača politička snaga i vrlo sam optimističan glede predstojećih parlamentarnih izbora – naglašava Jandroković.

Pojačanje za HDZ-ov klub zastupnika u Saboru uoči izbora je, dodaje on, i dolazak gradonačelnice Knina Josipe Rimac koja je danas podnijela ostavku na gradonačelničku dužnost.

- Gospođa Rimac je i ranije najavila da je ovakva odluka moguća i ona se sada provodi u praksi. Svakako da je dolazak gospođe Rimac i pojačanje za naš saborski klub, ali ono što je još važnije, ona ovdje najavljuje i jači angažman na nacionalnoj razini. Smatramo je vrlo perspektivnom osobom i sigurno da će igrati vrlo važnu ulogu u budućoj HDZ-ovoj politici. Ona će sigurno biti visoko i na listi. Manje je bitno kada je došla u Sabor (op.a. dva tjedna prije njegova raspuštanja), ona je donijela poštenu odluku, kaže i sama da ne želi sjediti na dvije stolice. Smatram da se radi o ozbiljnom pojačanju – pojašnjava Jandroković te najavljuje da HDZ vrlo skoro kreće s predstavljanjem njihovog izbornog programa s kojim nude odgovore „na vrlo tešku i zahtjevnu situaciju koju im ostavlja SDP-ova Vlada“.

'Ne biramo manekena'

HDSSB-ov Josip Salapić također nije zadovoljan nastupom premijera na HRT-u, posebice njegovom primjedbom da Karamarko ne zna engleski.

 - Ne bi bilo loše da budući hrvatski premijer zna engleski jezik, ali mi ne biramo osobu manekena koji govori više stranih jezika, nego osobu koja će znati prepoznati ključne hrvatske nacionalne interese. To bi trebao biti predsjednik hrvatske vlade. Gospodinu Milanoviću nije smetalo kad Stipe Mesić nije to znao, a ovo mu sada smeta. Tako da treba prije pogledati iza sebe što je govorio jučer, što je govorio danas i što će govoriti sutra jer to njegovo novo umiveno lice ne znači da je on prepoznao pravi hrvatski nacionalni interes. Ništa ne raste, nego oni imaju velike apetite da dobiju još jedan mandat, a mi se s time ne slažemo. Budući premijer treba biti premijer svih građana Hrvatske, a ne premijer niti SDP-a niti HDZ-a, tako da ovo spuštanje loptica, tamo neki međusobni ring pred izbore ne znači ništa, apsolutno ništa jer se na ulici, među običnim narodom ne dešava ništa boljega niti novoga – kaže Salapić.

Smatra da je ovo dio prljave kampanje koja je počela prije nekoliko mjeseci.

- To je jednostavno maltretiranje hrvatskih građana i bilo bi dobro da znamo točan datum izbora i da znamo kad ćemo se moći riješiti ove nesposobne vlade da Hrvatska krene bolje i dalje, a ovo sve je davljenje i nadam se da će se brzo raspustiti Sabor i da ćemo točno znati datum izbora, a da će buduća hrvatska Vlada i većina u Saboru definirati fiksne datume izbora tako da više nećemo imati ove muke niti prljave igrice, znat ćemo točno kada će hrvatski narod moći birati novu vladu, novi saziv parlamenta – nada se Salapić.

Predsjednica ORaH-a Mirela Holy smatra da je poželjno da premijeri, ali i svi ostali političari govore neki strani jezik, posebice engleski koji je najrašireniji.

- Ali mislim da je daleko važnije da se zna točno što će se raditi s državom i da se drži do svoje riječi – vjeruje Holy koja drži da ovakva prepucavanja premijera s predsjednikom HDZ-a nisu dobar početak kampanje.

- Mislim da bismo se trebali više baviti sa sadržajem konkretnih politika, a ne s time da li netko ima ovakvu ili onakvu frizuru i kako je obučen – primijetila je Holy. Osvrnula se i na komentar Milanovića da je Karamarko stariji od njega.

- Ja ne znam koliko je gospodin Karamarko star, ali pretpostavljam da nije neka velika razlika u godinama između gospodina Karamarka i gospodina Milanovića. Mislim da su osobne karakteristike kod političara potpuno nebitne, da je ono što je važno način upravljanja državom i konkretna rješenja za društvene probleme – kaže Holy.

Kampanja traje već tri i pol godine

Nezavisna Jadranka Kosor vjeruje da predizborna kampanja traje već tri i pol godine, te da osim ovoga što je Milanović jučer poručio Karamarku, treba pogledati što su si poručivali u tom razdoblju, posebice posljednjih mjeseci.

- Svaki dan imamo neku od izjava s jedne ili druge strane koju bismo mogli analizirati. Sjetite se nebrojeno puta izjave s desne strane da Milanović ne voli Hrvatsku, da nije domoljub, propitivanje domoljublja itd. S druge strane tko je kome više koševa zabio, pa tko je bio u rupi više ili manje, tko će u mišju rupu. Čini mi se da su jedan i drugi odlučili jako personalizirati kampanje, koncentrirati se na osobe i to po mom mišljenju, ja to gledam s optimistične strane, možda otvara prostor i za neku treću osobu koja bi se pojavila u toj kakofoniji govorila o problemima i o tome kako ih rješavati. Personalizirane kampanje na parlamentarnim izborima naravno govore da je malo projekata, planova i stvarnih reformi koje će iz jednog i drugog bloka nuditi na sljedećim izborima. Što više kampanja bude odmicala vjerojatno će to sve biti strašnije i zato mislim da bi bilo jako dobro da se organizira sučeljavanje njih dvojice, kad su se jedni i drugi odlučili to personalizirati pa da vidimo kako to izgleda u srazu dvije najnepopularnije političke osobe u Hrvatskoj – komentira Kosor.

Smatra da je dobro da premijer zna engleski, ali sretala je i one koji su imali prevoditelje jer ne znaju engleski.

- Nije to najstrašnija stvar na svijetu. Treba uzeti u obzir sve što je do sada izrečeno. Meni bi bila velika uvreda da mi netko sada kaže da ne volim Hrvatski i da nisam domoljub. Mislim da se treba jako čuvati tih osobnih kvalifikacija, odnosno razmatranja kako netko izgleda, ima li više ili manje godina. Sve je ovo jedna generacija političara koja nije premlada, ali sjetite se i koliko su godina imali Tuđman i Mesić kad su krenuli u predsjedničke kampanje. Sjetimo se i nedavnog pisma Kolinde Grabar Kitarović predsjedniku Sabora Josipu Leki gdje ga je diskvalificirala zbog godina. To je nešto što treba izbjegavati. Godine nisu važne, važne su neke druge kvalitete – zaključila je Kosor.

>> Milanović: Barem znamo tko će biti agent banaka u Hrvatskoj – Karamarko

Komentara 59

HK
hrast.koji.se.savija.a.ne.puca
14:25 09.09.2015.

Ne samo da će biti prljava već će biti vođena s ciljem da uništi svaku razumnu analizu i ocjenu katastrofe koja se zove Kukuriku mandat ....

Avatar guza guzic
guza guzic
14:46 09.09.2015.

Najmrzi politicari su mi ovi kao ova Kosorica,ona ni sama nezna kud bi sad jedno je sigurno do juce veliku desnicarku,ta ista desnica vise nece oni su je izbacili,sad se pokusava uvalit u ovu ljevu koaliciju jer samostalno nikakve sanse nema,zalosni su ovakvi politicari,,,mediji su se ismijavali sa njom a sad ona djeli neke lekcije samo neznam kome mizerno

DU
Deleted user
14:16 09.09.2015.

Predizborna kampanja još nije ni počela, a Milanović je krenuo uklizavati na "kost", s oba đona - ne znam što će biti pred kraj, valjda će fiz. nasrtati!? No, to je stara njegova "buldožer" metoda, sjetimo se kako furiozno su stradali žitelji Špičkovine, nastavnici povijesti i engl. jezika, čak i gđa Merkel. Na njegovu žalost, neće mu pomoći ta ad hominem kampanja jer znam dosta onih koji ne mogu dočekati izbore pa da konačno isprobaju Milanovića na "volej". Kako veli njem. izreka, ništa nije opasnije po vladajuće nego obnašati vlast. Zamjerili su se mnogima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije