Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
demokratizacija

Jandroković: Kandidati, Zagreb vam je otvoreni grad

'23.10.2011., Trg Kresimira Cosica 11, Zagreb - Sabor Hrvatske demokratske zajednice I. izborne jedinice u Maloj dvorani Doma sportova. Gordan Jandrokovic, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i mi
'Marko Prpic/PIXSELL'
01.02.2012.
u 09:00

Jandrokovićev je demokratski stav Gradski odbor prihvatio aklamacijom, a Šeks je šutio

Zagrebački HDZ neće onemogućavati demokraciju i nastupe protukandidata Jadranke Kosor. Naprotiv. Prostorije stranke u Gundulićevoj u Zagrebu apsolutno su otvorene za nastupe i potrebe u kampanji svih kandidata na unutarstranačkim izborima u HDZ-u. Gradska organizacija Zagreba prva je od najvećih stranačkih organizacija proglasila status "otvorene organizacije", što znači da će u vrijeme izbora gradski HDZ omogućiti svim kandidatima slobodan pristup i agitiranje.

Došla i Martina Banić

Na dvostrukom sastanku, Predsjedništva, potom i Gradskog odbora, na kojemu je u ponedjeljak navečer sudjelovalo 70-ak članova, predloženo je da se pozitivno odgovori na zahtjeve nekolicine protukandidata Jadranki Kosor (Drage Prgometa i Tomislava Karamarka, npr.), koji su zatražili dopuštenje za nastup po ograncima, te korištenje stranačke infrastrukture u Gundulićevoj ulici, sjedištu HDZ-a Zagreba. Takvom se stavu oštro suprotstavila Đurđica Sumrak, članica GO, zastupnica u Saboru i prisna prijateljica Jadranke Kosor. Osim što se protivila tome da se protukandidati mogu koristiti stranačkim prostorijama i predstavljati se članstvu HDZ-a, poručila je "neka si za to unajme prostorije u hotelu". No, nitko se od okupljenih više nije pridružio Đ. Sumrak. Njezin istup uzbudio je mnoge pa su se čuli i povici: "Pa nisu oni SDP-ovci, to su naši HDZ-ovci."

Sastanku GO nazočili su i neki saborski zastupnici i kandidati iz Zagreba (Domagoj Milošević, Andrej Plenković, Jasen Mesić, Drago Prgomet), ali prvi put na sastanak GO HDZ-a došli su Vladimir Šeks i Martina Banić, desna ruka J. Kosor. Nisu se, međutim, javili za riječ.

– Stav da je naša organizacija jednako otvorena za nastupe svih kandidata podržan je aklamacijom jer je bilo toliko vidljivo da članovi HDZ-a Zagreba željno iščekuju demokraciju u stranci i stoga podržavam apsolutno zahtjeve kandidata da se za svoje predstavljanje i kampanju koriste i gradskim prostorijama HDZ-a – kaže predsjednik zagrebačkog HDZ-a Gordan Jandroković. – Odnosi se to, naravno, na mogućnost održavanja sastanaka s članovima i građanima, održavanje press-konferencija i predstavljanje na odborima stranke. Otvoreni smo, bez svrstavanja, svi HDZ-ovci to mogu u Zagrebu dobiti, svi kandidati, uključivši i J. Kosor – dodaje Jandroković. Osim što neće ograničavati kandidate, Jandroković napominje da se ta otvorenost stranačke infrastrukture u Zagrebu ne odnosi i na financiranje njihove kampanje (putovanja, telefoni, npr.) jer za novac se moraju pobrinuti kandidati. Dr. Drago Prgomet, kandidat za predsjednika HDZ-a, potvrđuje da je od Jandrokovića zatražio da mu se omogući izborno predstavljanje i da mu je rečeno kako će biti odobreno. Kaže da istodobno upućuje zahtjev Branku Bačiću, glavnom tajniku stranke, da mu se omogući pristup u stranačku bazu podataka.

Izvan dodira s bazom

Slaže se da je odluka GO HDZ-a Zagreba o otvorenosti "pametna i korisna za stranku" i da su u Zagrebu svi jako raspoloženi za demokraciju u HDZ-u. Sviđa mu se demokratska atmosfera u zagrebačkoj organizaciji, a činjenicu da se za riječ nije javio Vladimir Šeks tumači tako "da je Šeksova uloga prenapuhana te da je predugo izvan dodira sa stranačkom bazom".

– Siguran sam da se ovi izbori neće dirigirati iz središta stranke kao dosad – kaže Prgomet. Jandroković se neće kandidirati za predsjednika GO HDZ-a. Smatra da novi šef zagrebačkog HDZ-a mora automatski biti i kandidat za gradonačelnika, a on nema tih ambicija, već one za izbor u nacionalni vrh stranke.

Komentara 24

PR
promatrac1965
09:33 01.02.2012.

VL: Dr Prgomet trazi od Bacica pristup bazi podataka o clanstvu HDZ-a. E dragi HDZ-ovci, sad kad Bacic u ime demokracije svim kandidatima za predsjednika omoguci neograniceni pristup bazi podataka o clanstvu, pa kad onda netko od gubitnika – a netko mora i to biti, jer samo jedan/a moze biti predsjednik – pre(o)da te podatke novinarima i kad onda oni pocnu resetati clanstvo, e onda cete se pravdati, prati i na koncu – razbjezati. Nije li ovo ostvarenje Jovanoviceva zahtjeva raspustanja „zlocinacke organizacije“?

RO
rosa
10:13 01.02.2012.

Ipak u Jandrokoviću ima demokratskog potencijala? Ili je on prepoznao gubitničku poziciju Vlaisavljevićke, a ovim potezom se priprema na poltronstvo kod novog predsjednika HDZ-ea.

BE
ben12
10:18 01.02.2012.

Sumrak - simbol HDZ-a .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije