Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vruće u Bundestagu

Jamajka ujedinjena samo protiv AfD-a

Frauke Petry
Reuters/PIXSELL
25.10.2017.
u 07:00

Zastupnicima je izgleda još uvijek najveći problem što je AfD uopće ušao u Bundestag

Konstituirajuća sjednica devetnaestog saziva njemačkog Bundestaga protekla je, prema očekivanjima mnogih, u užarenoj atmosferi, za što je najzaslužniji izbor zastupnika desne Alternative za Njemačku (AfD), u parlament.

Schäuble novi šef

Njemački mediji izvijestili su kako su zastupnici AfD-a bili i pomalo impresionirani nakon ulaska u Bundestag pa je njihova potpredsjednica Beatrix von Storch uhvaćena kako slika selfie na svom zastupničkom mjestu.

Sjednica je započela tradicionalnim izborom predsjednika parlamenta, što će u ovom sazivu Bundestaga biti bivši ministar financija i najstariji CDU-ov zastupnik Wolfgang Schäuble (75), koji je na čelno mjesto parlamenta izabran s 501 glasom za, 173 protiv, dok je 30 zastupnika bilo suzdržano. Jedan glas bio je nevažeći.

Frauke Petry
1/40

No već na početku bilo je jasno kako ova konstituirajuća sjednica neće proteći u ozračju kakvo je vladalo na ranijim prvim okupljanjima parlamentaraca jer je šef AfD-a u Bundestagu Bernd Baumann odmah na početku zatražio da Schäuble ne bude izabran jer po godinama nije najstariji zastupnik. Svi ostali klubovi zastupnika odbili su ovaj zahtjev što je Baumann nazvao kršenjem demokracije i parlamentarne tradicije Njemačke.

– Dosad su u ovom parlamentu vladala jasna pravila i red. Čak su i mediji potvrdili da ovakvo odbacivanje AfD-a nije u skladu s pravilima. Izgleda da je danas počela neka nova era Bundestaga – kazao je Baumann.

Vatreno krštenje desnice

Nakon toga su u govorima zastupnika uglavnom prevladavali nezadovoljstvo činjenicom da je Alternativa za Njemačku uopće ušla u parlament, dok je novi predsjednik Wolfgang Schäuble u svom govoru pozvao na dijalog i konstruktivnu raspravu.

– Svatko ima pravo na vlastite stavove i mišljenje, no rasprava u ovom parlamentu mora biti konstruktivna i bez krivih tonova. Mi moramo biti primjer i predvodnik društvenih rasprava, a demokratska procedura, prije svega, mora biti poštovana – kazao je Schäuble. Novi zaplet dogodio se pak kod izbora šest potpredsjednika Bundestaga, kada je ponovo došlo do problema s AfD-ovim kandidatom Albrechtom Glaserom koji nije dobio potrebnu većinu glasova. Tim činom Jamajka koalicija, koja prema anketama o zajedničkim stavovima nema gotovo ništa u čemu se slaže, pokazala je da po nekim pitanjima, pa makar se ona sastojala u blokiranju legitimno izabranog zastupnika, ipak može djelovati usklađeno.   

Komentara 5

TA
tarzan
09:38 25.10.2017.

Naorijed AfD rasturite te plaćenike koji su tu da bi sve tradicije uništili

DU
Deleted user
09:51 25.10.2017.

Frauke Petry ima dobre sise.

Avatar superhik74
superhik74
14:37 25.10.2017.

U prevodui na hrvatski jezik, marionetama je najveci problem demokracija odnosno ono sto su Njemacki gradjani izabrali pa sada marionete zele ponistiti izbor njemackih gradjana ujedinjavanjem svih marioneta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije