Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBIšao UGROŽENe

Jakovina u Pokuplju: Uvijek smo korak ispred elementarne nepogode

Tihomir Jakovina,poplave
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
1/14
16.09.2014.
u 15:09

Moramo ulagati još više i sredstava i napora i dobre organizacije da nam se ovo više ne ponovi. Štete su mnogo manje od onih koje su mogle nastati pri puknućima nasipa – rekao je ministar

Letovanić, Staro Pračno i Petrinju, najugroženija mjesta od poplave na području Sisačko-moslavačke županije, obišao je danas ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. U njegovoj su pratnji bili generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić i sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

– Uvjerio sam se u jako dobru koordinaciju lokalne samouprave, vatrogasaca, vojske, djelatnika Hrvatskih voda i komunalnih poduzeća i uvijek smo korak ispred elementarne nepogode. Moramo ulagati još više i sredstava i napora i dobre organizacije da nam se ovo više ne ponovi. Štete su mnogo manje od onih koje su mogle nastati pri puknućima nasipa. Ono što kao ministar tražim od Hrvatskih voda i lokalne samouprave jesu projekti za obrambene objekte. Moramo imati i nužne dozvole, a onda s tim projektima možemo konkurirati u EU fondovima – rekao je ministar Jakovina.

Direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić kazao je da su ovaj put pripreme pravodobno obavljene jer su Kupa i Korana duže rijeke, pa je bilo više vremena. Ocijenio je da je opasnost za Sisak već prošla te da je u Jasenovcu sve spremno za obranu.

– U retencijama uz Savu imamo kapacitet od milijardu i 600 milijuna kubika, a ima još 400 milijuna kubika slobodnog mjesta, što će biti dovoljno. Nizvodno prema Slavonskom Brodu i Županji ne očekujemo nikakve poteškoće – rekao je Plišić. U Starom Pračnu je uz mještane i vojsku u obrani angažirano i desetak mladića iz slavonskih Strošinaca, koji su samoinicijativno došli u pomoć. Kako kažu, i njima su u poplavi pomogli sisački vatrogasci i dužnost im je da pomognu. Ostat će u Sisku koliko će biti potrebno.

Jakovina i Plišić poslijepodne su u Petrinji prošli nasipom Petrinjčice čiji utok snažno podupire razlivena Kupa, što stvara opasnost za kuće u Šetalištu Kajetana Knežića. O stanju u Gradu izvijestili su ih gradonačelnik Darinko Dumbović i njegova zamjenica Svjetlana Lazić.

– Pojačajte obrambeni riječno-vodni sustav, gradite nasipe, uređujte kanale – ispred svoje kuće uz Petrinjčicu ministra je savjetovala umirovljena profesorica Tonka Pezelj.

 – U Sisačko-moslavačkoj županiji stanje je kritično, ali pod nadzorom, uz odličnu organizaciju i koordinaciju svih službi i odgovornih. Ovo je elementarna nepogoda koja će trajati još nekoliko dana, ali treba ostati na oprezu. Ovu poplavu dočekali smo mnogo spremniji i osposobljeniji, o štetama ćemo poslije prolaska opasnosti – u Petrinji je kazao ministar T. Jakovina.

>>Opća opasnost u mjestima uz Dravu! Plitvica se izlijeva cijelim tokom

>>Opća opasnost u podravskim općinama uz Dravu

Komentara 21

ZI
Zir
14:41 16.09.2014.

""Jakovina u Pokuplju: Uvijek smo korak ispred elementarne nepogode""!! to izjavi nas ministar, jel on uopce zna sto se desilo u posavini prije nekoliko mjeseci??? jeli svjestan sto je rekao ?? bas me zanima kako ce njegovu izjavu popratiti novinari na htv-u i ostalim medijima??!!!

Avatar TAJSAM
TAJSAM
14:35 16.09.2014.

Naravno, da smo se i mi koji smo se borili za Hrvatsku stalno povlačili odnosno bili ispred petokraka koji su nadolazili kao i ova voda ,onda bi se zaustavili negdje u Samoboru jer bi nam Naša Lijepa bila premala a i sad nas guraju partizani van Hrvatske. Tako i poštovani ministar stalno trči ispred nadolazeće vode da se nebi skvasio umjesto da je sa stanovnicima i vojskom prihvatio vreće pijeska i suprotstavio sa nadolazečim vodama. Pozdrav dobrim ljudima

Avatar Budiuvijektu
Budiuvijektu
14:55 16.09.2014.

Brišete mi komentare, zašto? Zato što kažem istinu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije