Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministar i seljaci

Jakovina: Reforme poljoprivrede u Hrvatskoj su neizbježne

'31.08.2012., Donji Kraljevec- Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina otvorio 7. Medjunarodni vocarski sajam.  Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSEL'
Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
15.09.2012.
u 12:40

Nije realno da postoji 233 tisuće obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj. Moramo razlučiti što su to stvarno aktivni poljoprivrednici od onih kojima je to bila dopunska djelatnost, poručio je seljacim ministar

Tijekom susreta s članovima Sindikata hrvatskih seljaka, koji je danas održan u Retkovcima nedaleko od Vinkovaca, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina najavio je da su mjere koje će poljoprivrednicima ublažiti štete nastale od suša pripremljene i da će biti na sjednici Vlade koja se održava u četvrtak. Ministar je poručio i da su reforme u poljoprivredi nužne i neizbježne i da se ona mora transformirati kako bi se učinila konkuretnijom i modernijom.

– Nažalost, neće se više svi moću baviti poljoprivredom. Moramo razlučiti što su to stvarno aktivni poljoprivrednici od onih kojima je to bila dopunska djelatnost, dopunski izvor prihoda ili možda čak i poligon za špekulativne odnose s poticajima. Nije realno da postoji 233 tisuće obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj - rekao je Jakovina najavljujući i kako bi Hrvatska uskoro mogla dobiti dozvolu za izvoz proizvoda od svinjetine na tržište EU.

Jakovina je rekao i kako ne postoji dug države prema seljacima jer je država u ovoj godini poljprivrednicima isplatila sve potpore iz 2011. godine. - Ulazimo u sustav isplate potpora koji će biti puno bolji i transparentiji i to je sustav koji će vrijediti i po ulasku u EU - rekao je Jakovina. U isto vrijeme iz Sindikata hrvatskih seljaka kažu da su nezadovoljni nacrtom novog Zakona o poljoprivrednim zemljištem kao i dosadašnjim izostankom mjera za ublažavanje šteta od suše koje su, po riječima predsjednika SHS Tomislava Pokrovca, samo na području Slavonije i Baranje veće od milijardu kuna.

- Tražimo da se poljoprivrednicima nadoknade štete od suše. Ukoliko ta sredstva ne budu dostatna tražimo da se podignu potpore na kulturama koje su stradale od suše - rekao je Pokrovac dodajući da mogućnost prosvjeda ako izostanu tražene mjere uvijek postoji te da je ljude lako motivirati jer se teško živi.

Komentara 31

SU
suncobran
23:00 15.09.2012.

kolega imaš poljoprivrednika kojemu je dopunska dijelatnost poljoprivreda ima kombajn za 60000 eura,silokombajn za 50000 eura i zanimljivo skida po 200 kj.siliranja po 700 kn kj. i žanje pšenicu oko 190 kj. plus kukuruze oko 250 kj. i to po 500 kn.kj. a da nije porezni obaveznik ili se odi nešto kao forma na suprugu koja ima kafič a u poreznoj stoji da ima nula kuna prihoda i traži oslobođenja ili povlastice ako si poljoprivrednik reci koliko si izdao računa za žetvu ili od kojeg si kombajnera dobio račun to je isto rad na crno

OB
-obrisani-
13:03 15.09.2012.

Mora razluciti.... btw... dugo sam van domovine ,neznam sto znaci razluciti... mozda ,preispitati ,razmotriti,ah sta ti ja znam.... Svako malo neke engleske rijeci... :-).... Pa btw.... 233 poljoprivredna domcinstva a mi malo ili nista ne prizvodimo... Oni su ti tu ti tu samo kad se ide na prosvjede i poticaji traze ,ko te pita za proizvodnju i dali ista proizvode... Nismo u stanju za sebe proizvoditi neg otkupljujemo poljoprivredne proizvode ,zato se i nemoz stati divljanju cijena na nasem trzistu.... Nismo mi jos zreli za EU.kad vam oni budu stali na rep okretat ce te se ko zvrk...

DZ
dzukaficuka
22:39 15.09.2012.

Govedina dali to vazi i za tebe i tvoje imanje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije