Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jakovina o zahtjevu seljaka: Laslo? Nemojte me opterećivati marginalcima!

Na koji način gospodin Laslo ili takvi neki likovi misle da u jednoj godini možemo isplatiti dva puta potpore koje su reda veličine oko dvije i pol milijarde? To su gluposti, rekao je ministar
29. listopada 2014. u 14:49 6 komentara 1312 prikaza
Tihomir Jakovina
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Nemojte me opterećivati s marginalcima. Sustav isplate potpora u Hrvatskoj u cijelosti je usklađen sa sustavom isplate potpora svih farmera u Europskoj uniji – rekao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina upitan da prokomentira navode predsjednika Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava "Život" Antuna Lasla, koji je zaprijetio "radikalnijim mjerama" i prosvjedima ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima za isplatu 50 posto avansa poticaja za sjetvu te smanjenje PDV-a za repromaterijal.

Uz podsjećanje kako je ove godine u dvije rate isplaćeno preko 72 posto potpora od maksimalne obveze, on je istaknuo kako su u proračunu za iduću godinu već sada pripremljena znatno veća sredstva za isplatu potpora za proizvodnu 2014. i 2015. godinu.

- Na koji način gospodin Laslo ili takvi neki likovi misle da u jednoj godini možemo isplatiti dva puta potpore koje su reda veličine oko dvije i pol milijarde? To su gluposti – rekao je ministar. Prema njegovim riječima, potpore za ovu proizvodnu godinu bit će isplaćene početkom iduće godine, sukladno planu isplate i obavezama RH, i to u dvije rate, do 30. lipnja. Već u siječnju će ići prva rata.

- Neovisno o takvim velikim dušobrižnicima hrvatske poljoprivrede, mi ćemo krajem ove godine svakom poljoprivrednom proizvođaču izdati rješenje na kojem će se znati točno njegovo pravo za potpore, koje će mu biti isplaćene u idućoj godini – zaključio je Jakovina.

>>I najžilaviji su seljaci u problemu, nemaju ni za jesensku sjetvu

>>Laslo:Lani je u Hrvatskoj proizvedeno 100 milijuna litara mlijeka manje

Pevex
ZASUČITE RUKAVE
Proljetni mini make over: Ovog proljeća osvježite izgled svog doma
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
  • Deleted user:

    E da, Slavonci koji siju 50 ha zemlje su marginalci, a što su onda tek drugi poljoprivrednici? Pa što onda marginalce uopće uključuju u sistem poticaja kad je njihova proizvodnja nebitna? Dakako zna se tko su glavni partneri Ministarstva poljoprivrede, ... prikaži još! Todorić i sl. Bez njih bi hrvatska zemlja bila poluzapuštena. Hm, a zašto onda jest poluzapuštena? Nitko ne dvoji da poljoprivredna proizvodnja jest od javnog interesa i da ju treba potpomagati, ali - učinkovitije, ekonomičnije, pravednije, s više kontrole. Poticaj i potpora je tek mala kompenzacija poljoprivredniku zbog sporog povrata uloženog i relativno niskih zarada, a u svakom slučaju poljoprivredniku prvo i osnovno mora biti moguće plasirati svoje proizvode, a države se odlučuju za poticaje u poljoprivredi zbog strateške važnosti proizvodnje hrane i ... k vrapcu, nije normalno da obradiva zemlja nije obrađena. Ne mora svaki poticaj biti novčana isplata. Poticaj može biti manji PDV, niz olakšica... No Ministarstvo poljoprivrede se kao i Ministarstvo branitelja i mnoga druga pretvorilo tek u novčarski zavod. Reguliraju sve i sva i pod upitno točno određenim uvjetima i prioritetima, svi isplaćuju neke naknade, potpore, poticaja, umjesto da samo odrede granice u kojima se odvija život, bez državnog uplitanja i naročito, državnog pogodovanja i protežiranja. Žele što više postojećih kuna uvući u državni aparat i onda ih redistribuirati po svojem planu i nahođenju (uglavnom štetnom jer i mudrijim glavama od naših ministara teško je u glavi posložiti sve moguće kockice djelatnosti koju reguliraju i njome upravljaju...ne znam je li i jedno naše ministarstvo ikad planiralo sredstva za projekcije i valorizacije raznih varijanti, prije donošenja nekog novog propisa). Kakva je onda razlika u upravljanju državom između nas i SSSR-a bivšeg? Tamo se možda manje kralo, to je sve. Budimo pošteni, nije to od ove Vlade, nego unazad svih dvadeset i nešto godina od kada smo izabrali - kapitalizam i tržište. Jedino što su ovako nabusiti ministri i manje stručni u svojoj oblasti ipak rijetko viđeni, svaka čast iznimkama. A cijela ekipa u prosjeku, po nabusitosti i nestručnosti - nije viđena do sada.

  • Deleted user:

    Konačno bi bilo vrijeme da se svi zajedno udruže i sindikati i seljaci i branitelji i krenu skupljati potpise za referendum o opozivu vlade, to pod jedan, a pod dva referendum o opozivu druga Yusipovića. Što se tiče Jakovine njega ... prikaži još! bi trebalo pritvoriti na nekih 20 godina strogog zatvora uz zabranu bilo kakve političke djelatnosti.

  • Deleted user:

    Osim što je dakle državni aparat kriv za privrednu stagnaciju nestavaranjem povoljnog zakonskog i drugog okruženja za investicije, izravna je krivnja to što sve vrste novčanih davanja, potpora, poticaja, namijenjenih proizvodnji, dakle to je novac koji bi se trebao oplođivati, ... prikaži još! ako su loše usmjerena i loše utrošena- predstavljaju skoro pa bačen novac. Otišao onima kojima treba i ne treba. Bolje bi onda bilo za tu količinu novca primijeniti socijalne kriterije i podijeliti ga kao socijalna davanja.