Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliko nevrijeme

Pogledajte kako su tuča i pijavica poharale sjeverni Jadran!

tuča
Foto: Čitateljica
1/13
03.08.2014.
u 17:30

Vjetar je za nevremena imalo olujne udare oko 70 km/h, a temperatura zraka pala je sa 31 na 19 Celzijevih stupnjeva

Nestabilna zračna masa stigla je s područja Italije do hrvatske obale i donijela jako grmljavinsko nevrijeme. U nedjelju ujutro grmljavinski oblaci su se prvo javili na otvorenom moru srednjeg Jadrana, a zatim su zahvatili otoka i obalu od Zadra do Rogoznice donoseći pljuskove i pad temperature zraka. Crometeo članovi dojavili su pijavicu na moru kod Primoštena, na ista nije stigla do kopna i nije načinila bilo kakvu štetu, javlja Crometeo tim.

Kako javlja Crometeo, nevrijeme s tučom zahvatilo je iza 16 sati dijelove otoka Krka. Lokalno je palo preko 20 litara oborina po četvornom metru, a tuča je na sjevernim dijelovima otoka lokalno napravila i stopostotnu štetu na tamošnjim vinogradima. Tuča je načinila štetu i na automobilima u područjima zahvaćenim nevremenom. Neposredno prije nevremena uz obale Krka pojavila se i razvijena pijavica.

Grmljavinski oblaci zatim su se proširili na velik dio Dalmatinske zagore od Knina do Imotskog. Olujni oblak zahvatio je područje Hrvaca između 13 i 14 sati. U kratko vrijeme palo je 20 litara kiše po četvornom metru, a bilo je i tuče. Vjetar je za nevremena imalo olujne udare oko 70 km/h, a temperatura zraka pala je sa 31 na 19 Celzijevih stupnjeva.

Jako grmljavinsko nevrijeme u ranim popodnevnim satima zahvatilo je sjeverozapadnu Istru. Čak 45 litara kiše po četvornom metru palo je u Livadama. Obilna kiša donijela je bujice, a temperatura zraka pala je s 30 na samo 17 Celzijevih stupnjeva. Jači grmljavinski pljuskovi također su zabilježeni mjestimice u Lici, osobito uz granicu s BiH te sjevernije od Osijeka, prema granici s Mađarskom. Upravo se u Slavoniji u popodnevnim satima očekuju najveće grmljavinske nestabilnosti.

Ako ste i vi svjedočili nevremenu na vašem području, možete nam poslati fotografije na javi@vecernji.net

 
 

 

 

>>Nevrijeme u Maksimiru: Vjetar čupao rasvjetne stupove i nosio golove

Komentara 6

LU
lualua
16:41 03.08.2014.

Autore vecernji listu, podrucje sjeverno od Osijeka prema Mađarskoj granici ima svoje ime : BARANJA!

Avatar dras32
dras32
16:09 03.08.2014.

Kad je o nekom nevremenu riječ,onda se uvijek ovdje na forumu povede rasprava o tome. Vakula o imenovanju pojedinih ciklona: "Novi je trend davanja imena vjetrovima, ciklonama, nevremenu – jesmo li to preuzeli od američke prakse i zašto? I tkoko smišlja imena, pitaju se građani. - Imenovanje ciklona, vjetrova i slično u Europi je nova praksa. Prema službenoj odluci Svjetske meteorološke organizacije, imenuju se samo tropske ciklone – najčešće se nazivaju ciklonima. Imena su jedinstvena i općeprihvaćena – isto se ime za tropsku ciklonu koristi u svim zemljama. Inače, vrtlog oko približno vertikalne osi različito se naziva, ovisno o geografskom dijelu Zemlje. Tako je polarni vrtlog onaj iznad svakog pola, dok su anticiklona i ciklona u izvantropskom području. Ciklon je vrtlog na tropskim oceanima. Dodatno se još koristi naziv uragan ako je na istočnom dijelu Tihog oceana i Atlantika. Ako je na zapadnom dijelu Tihog oceana, onda je tajfun. Dakle, za tropske ciklone dogovor je postignut, no nije mi poznata službena odluka, ni preporuka Svjetske meteorološke organizacije o imenovanju ciklona umjerenih širina (kojima Hrvatska geografski pripada). Postoje kojekakve inicijative, ali nema službenog dogovora. Nije, dakle, zabranjeno, ali nije ni dovršeno. Kada se dogovori jedinstveno, barem na području Europe, poštovat ću odluku. Iako nisam njezin zagovornik. Nisam bio ni do sada jer se stvara nepotrebni kaos u medijskom prostoru. Ima, doduše, opravdanih razloga, primjerice kada je jedna od najpoznatijih ciklona umjerenih širina, koja je oko Božića 1999. godine uneredila dobar dio Europe, u stručnim krugovima dobila ime Lothar. Ali tek naknadno, s ciljem prepoznatljivosti tog ekstremnog događaja u stručnim analizama. Događa se, međutim, da jedna ciklona ima različita imena u različitim zemljama. Primjerice, u ožujku 2010. godine hrvatski hobisti – zaljubljenici u meteorologiju imenovali su jednu ciklonu Vatroslav, no ona je u Njemačkoj već bila prozvana Andrea, a u Francuskoj i Španjolskoj Xynthia!? Je li nužno spomenuti kako je medijski prostor bio opterećen konfuzijom? U Hrvatskoj imena ciklonama umjerenih širina sustavno ne daju školovani meteorolozi i stručne institucije, nego uglavnom hobisti – zaljubljenici u meteorologiju. Ja im skidam kapu na trudu koji ulažu u praćenje, proučavanje i fotografiranje meteoroloških događaja, posebice ekstremnih vremenskih pojava, često me i posrame s kojim žarom se posvećuju meteorologiji. Ipak, ne podržavam njihovo imenovanje ciklona, a posebice ne njihovo davanje upozorenja na opasne vremenske pojave – za to mora postojati jedinstven autoritet, a to je DHMZ."

TH
than
19:10 03.08.2014.

Nama se vremenska prognoza na TV-u pretvorila u reklame turisticke agencije gdje nas nagovaraju da odemo na more, jer, eto biti ce lijepo vrijeme. Neki dan su rekli da se ocekuje bar 10 dana lijepog vremena, a ono... Jos najavljuju za utorak novo pogorsanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije