Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strašne posljedice nevremena

Jak vjetar poharao Hrvatsku: Bila sam u koloni, probilo je šajbu, mislila sam da će me ubiti

nevrijeme
Foto: PIXSELL/Makarska Danas
1/14
06.02.2020.
u 13:00

Županijski centri 112 zaprimili su brojne dojave o srušenim stablima na prometnice, oštećivanju krovova i fasada te električnih i telekomunikacijskih vodova, priopćio je MUP

Jak i olujni vjetar zahvatio je u srijedu područje Republike Hrvatske. Županijski centri 112 zaprimili su brojne dojave o srušenim stablima na prometnice, oštećivanju krovova i fasada te električnih i telekomunikacijskih vodova, priopćio je MUP. Kaos je bio u cijeloj zemlji, a danas se zbrajaju štete. Olujni vjetar i danas puše, no prema prognozama DHMZ-a, trebao bi jenjavati.

Kako piše Makarska Danas, automobil u vožnji pogodila je cigla s krova kuće u Makarskoj. Oko 16 sati silina bure raznijela je cigle s krova obližnje kuće koje su potom zasule ulicu.

VIDEO Pogledajte muke u prometu zbog snažnog vjetra

– Bila sam u koloni, trebala sam skrenuti kada me u vožnji samo odjednom udarilo. Probilo je šajbu, mislila sam da će me ubiti – kazala je vozačica. Automobil je pokupila vučna služba. Na teren su stigli i vatrogasci.

Video: Nasukao se talijanski tanker

– Mi smo otkinuli ovo što je upitno, međutim ne možemo dalje. Ne možemo skinuti cijeli krov. Trebalo bi zatvoriti promet dok bura sasvim ne prestane jer je realna opasnost da će ponovno padati – doznaje se od makarskih vatrogasaca koje smo zatekli na mjestu događaja.

Što se tiče posljedica jučerašnjeg nevremena, policija je objavila popis po županijama

Grad Zagreb i Zagrebačka županija

Tijekom 5. veljače Županijski centar 112 Zagreb primio je oko 600 dojava u vezi s padom stabala na prometnice i druge javne površine, oštećivanjem brojnih električnih i telekomunikacijskih vodova na širem području grada i županije. Došlo je do oštećenja krovova i fasada  stambenih zgrada (padanje krhotina fasada i ostalih predmeta sa zgrada). Oko 13:00 sati zaprimljeno je više dojava građana o padu limenog krova s objekta u Maksimirskoj ulici u Zagrebu, prilikom čega je oštećeno desetak osobnih vozila koja su bila parkirana u blizini. Sve žurne službe na terenu su i otklanjaju posljedice nevremena.


 
Primorsko-goranska županija

Opatija – 5. veljače u 18:05 sati zaprimljena je dojava o padu stabla pokraj kioska u Opatiji, kod tržnice. Jedna je osoba ozlijeđena i medicinski zbrinuta u KBC-u Rijeka.
 
Splitsko-dalmatinska županija

Tijekom 5. veljače ŽC 112 Split primio je više dojava o polomljenim granama na prometnicama i električnim stupovima koji mogu pasti na prometnicu. U 13:27 sati primljena je dojava da je na ulazu u Makarsku jak vjetar prevrnuo osobno vozilo. U 14:02 sati primljena je dojava da je na D8 u Baškoj Vodi jak vjetar srušio bor na cestu prilikom čega je oštećen kombi stranih registarskih oznaka. Autocesta A1 u večernjim satima bila je zatvorena u oba smjera od čvora Biško do čvora Dugopolje, nakon što je vjetar prevrnuo dva kamiona (nije bilo ozlijeđenih osoba). O svim dojavama obaviještene su nadležne službe. Nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama.

Dubrovačko-neretvanska županija

Tijekom 5. veljače ŽC 112 Dubrovnik primio je više dojava o padu stabala i polomljenim granama na prometnicama (zbog stabla koje je u 17:30 palo na most u Metkoviću most je bio zatvoren do 19:55 sati). Također je srušeno i više telefonskih i stupova električne mreže te kućica za prodaju voća i povrća.

Koprivničko-križevačka županija

Tijekom 5. veljače ŽC 112 Koprivnica primio je 50-tak dojava u vezi s rušenjem granja i stabala, limenih krovova te pet dojava u vezi s kvarovima na električnim i telekomunikacijskim vodovima. O svim dojavama obaviještene su nadležne službe. Izdano je upozorenje (putem lokalnih radiopostaja) o mogućem ozljeđivanju zbog otkinutih dijelova krovišta za područje Županije i grada Koprivnice. Nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama.

Bjelovarsko-bilogorska županija

Tijekom 5. veljače ŽC 112 Bjelovar primio je 60-tak dojava o srušenim stablima koja su pala na prometnice i o električnim vodovima na području županije, tri dojave o padanju crjepova i ploča s krova (dvije u Bjelovaru i jedna u Zdenčacu kod Garešnice). Na parkiralištu kod autobusnog kolodvoru u Bjelovaru bor je pao na osobno vozilo i oštetio ga, a u naselju Ždralovi stablo je palo na osobno vozilo. O svim dojavama obaviještene su nadležne službe. Nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama.

Sisačko-moslavačka županija

Tijekom 5. veljače ŽC 112 Sisak primio je nekoliko dojava o padu stabala na ceste  (naselje  G. Viduševac, D. Budičina, Vidrenjak, D. Vukojevac, Vlahović). U Rimskoj ulici u Sisku sa zgrada su padali crjepovi. O svim dojavama obaviještene su nadležne službe. Nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama. Najviše problema trenutačno ima opskrbljivač električnom energijom.

Varaždinska županija

Tijekom 5. veljače ŽC 112 Varaždin zaprimio je nekoliko dojava o rušenju stabala na prometnice, rušenju električnih stupova, prometnih znakova i jednog semafora. O svim dojavama obaviještene su nadležne službe. Nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama.

nevrijeme
1/13

 

Međimurska županija

Tijekom 5. veljače ŽC 112 Čakovec primio je nekoliko desetaka dojava o rušenju stabala na prometnice, o oštećivanju krovova i fasada, oštećivanju električnih i telekomunikacijskih vodova. U Čakovcu je nekoliko osobnih vozila oštećeno zbog pada crjepova i krhotina fasada. O svim dojavama obaviještene su nadležne službe.

Krapinsko-zagorska županija

Tijekom 5. veljače Županijski centar 112 Krapina primio je 30-tak dojava o srušenim stablima na prometnice ili na električne vodove. Primljene su dvije dojave o šteti na obiteljskim kućama (vjetar je raskrio krov u Goričanovcu – Općina Đurmanec i u Strmcu Humskom – Općina Hum na Sutli). O svim dojavama obaviještene su nadležne službe. Nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama.

Požeško- slavonska županija

Olujni vjetar srušio je veći broj stabala na prometnice pa je bilo otežan promet na području Pakraca, Brestovca, Lipika i Jakšića. Stabla su uklanjali djelatnici cestarskih poduzeća i vatrogasci.

Osječko-baranjska županija

Tijekom 5. veljače ŽC 112 Osijek primio je dvadesetak dojava o padovima stabla na prometnice i oštećivanju krovova na širem području Našica i u samim Našicama. O svim dojavama obaviještene su nadležne službe. Nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama. Zbog olujnog vjetra dolazilo je do kraćih prekida u opskrbi električnom energijom na području cijele županije.

Zadarska županija

Maslenica – 5. veljače u 14:08 sati primljena je dojava da je zbog olujne bure došlo do prevrtanja kamionske prikolice na Autocesti A1, kod vijadukta „Božići“, u smjeru Zagreba. Nema ozlijeđenih osoba.

Gračac – 5. veljače u 16:51 sati primljena je dojava da je zbog olujnog vjetra došlo do prevrtanja kamionske prikolice na D1, kod Otrića. Nema ozlijeđenih osoba.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta i zatvorenog prometa na D1 kod Gračaca, veći broj autobusa i kamiona ostao je blokiran na cesti. Načelnica općine Gračac aktivirala je 5. veljače u večernjim satima dio Stožera civilne zaštite radi organiziranja pomoći putnicima iz autobusa i vozačima kamiona. U suradnji s Crvenim križem, "Čistoćom" i PP Gračac otvoren je Dom kulture i putnicima je ponuđen privremeni smještaj u grijanom prostoru te hrana i piće. Oko stotinu ljudi iz pet autobusa privremeno se smjestilo u ugostiteljske objekte u Gračacu. U međuvremenu po putnike su počeli dolaziti prijatelji i rodbina osobnim vozilima cestom DC27 Gračac-Karin, koja je bila otvorena samo za osobna vozila.
 
Šibensko-kninska županija

Zbog olujnog nevremena vatrogasci su imali četiri tehničke intervencije u otklanjanju palih stabala s ceste i jednu tehničku intervenciju zbog pada dijelova fasade sa zgrade stare pošte u Splitskoj ulici zbog čega je prometnica bila zatvorena za promet.

Ključne riječi

Komentara 2

NE
Neretva93
13:56 06.02.2020.

Unaprijed je rečeno da će biti nevrijeme i pripremite se za to.Pa u čemu je problem?Vakula je sve rekao na prognozi vremena a vi nećete da slušate.Sve službe rade svoj posao samo vi kukate da bi vam država snosila štetu?! Ili...?

GR
gragakarlovac
13:32 06.02.2020.

Bolje bi bilo da snijeg pada...manje štete

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije