Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konjički sport

Jahači se natjecali u prvom lovu na lisičje repove u Zagorju

'lisica6_vip_zag_111010'
Foto: ''
1/4
12.10.2010.
u 23:55

U utrkama su sudjelovali članovi tri kluba, iz Budinšćine, Varaždina i Pušćine

U Budinšćini je održan Dan otvorenih vrata Konjičkog kluba Budinšćina pod nazivom "S nama ste na konju". Manifestaciju je na terenima svog konjičkog kluba organizirao budinšćinski veterinar Dejan Džakula, a u sastavljanju programa i samoj organizaciji pomogao mu je varaždinski trener jahanja međunarodne reputacije Davorin Horvat, koji je 40 godina bio trener jahanja u Njemačkoj, gdje je stekao veliko iskustvo u pripremi sličnih priredbi.

Natjecanja za djecu

Za djecu su organizirana dva natjecanja – u jednom je trebalo što prije dojahati do bala sijena i zauzeti svoju balu, bala je bilo manje nego jahača, a u drugome su djeca silazeći s konja trebala zubima uhvatiti mandarinu iz posude.

Lov na lisicu bio je najatraktivnija točka manifestacije. Nije, dakako, riječ o tradicionalnom sportskom "lovu na lisicu" koji asocira na visoku englesku klasu, a koji je i u Engleskoj već nekoliko godina zabranjen, već o igri u kojoj se jahači natječu u hvatanju lisičjih repova i pritom pokazuju izvanrednu okretnost, spretnost, brzinu i koordiniranost sa svojim četveronožnim partnerima.

U "lovu na lisicu" jahači su završavajući utrku na samom cilju trebali uhvatiti viseću imitaciju lisičjeg repa. Na zapadu je "lov na lisicu" atraktivno natjecanje koje plijeni pozornost brojnih posjetitelja.

Organizirane su dvije utrke – Velika nagrada Konjičkog kluba Budinšćine i Memorijalna utrka "Davorin Horvat Duna", posvećena poznatom Varaždincu jahaču Davorinu Horvatu Duni, preminulom prije nekoliko godina.

U utrkama su sudjelovali članovi triju konjičkih klubova – KK Budinšćine, KK Varaždina i KK Casanova iz Pušćine pokraj Varaždina. Natjecatelji su jahali osam konja iz konjušnice Dejana Džakule.

U prvoj utrci došlo je i do nezgode – nakon prolaska kroz cilj pobjednik utrke Kruno Vragović nezgodno je pao s konja Tanga pa ga je drugoplasirani Darko Brlić, koji je jahao na Conanu, prevezao u bolnicu i tako su obojica izostala s dodjele nagrada. Treću nagradu u prvoj utrci osvojila je Nina Pavlović na konju Lucky. Pobjednica drugog natjecanja bila je Željka Skok na Lotusu, druga je bila Tea Dušak na Fenixu, a treća Vinka Zajec na Doni.

Besplatno jahanje

Osim besplatnog ulaza, posjetitelji su mogli i besplatno jahati. Uz bogatu ponudu tradicionalne domaće hrane, među kojom je najviše interesa pobudio odličan lovački gulaš i paleti Bolfanovih vina iz vinarije Vinski vrh kod Hrašćine, brojni su posjetitelji, a došlo ih je oko tisuću, mogli uživati u rijetkom događaju. I vrijeme je išlo na ruku organizatoru pa su na prekrasnome sunčanom danu realizirani svi programi.

Dejan Džakula priprema i svoj novi projekt – organiziranje jednodnevnih i višednevnih izleta na Ivančicu, uz mogućnost noćenja u kuriji Belošević.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije