Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
performans

Jahači apokalipse: V. Delimar, Božić i Ivančić goli oko HNK

Performans
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/6
03.10.2012.
u 15:55

Naše se društvo ne razvija, nego je sve zatvorenije i konzervativnije, ističe multimedijalna umjetnica Vlasta Delimar

Vlasta Delimar, Milan Božić i Pino Ivančić u 14 sati započeli su polusatni performans "Jahači apokalipse, zar?" ispred Zdenca života. Završio je na istome mjestu nakon što je muški dvojac na konjima odjahao dva kruga oko HNK, a Delimar je hodala između njih. Tim su činom protestirali protiv katastrofalne kulturne politike, ali i patrijarhalnog društva koje umjesto da se razvija, postaje sve zatvorenije i konzervativnije. Performans se dogodio ispred zgrade HNK jer je ona simbol kako funkcionira domaća kultura; velik novac daje se za skupe i često slabe projekte, dok nezavisna scena jedva preživljava, iako upravo ona prati svjetske trendove, propituje sadašnjicu i probleme i trudi se, štoviše, primorana je pronaći rješenja.

– Prije 11 godina izvela sam sličan performans "Lady Godiva", reakcije su bile iste kao i danas. Naše društvo se zgraža nad golim tijelima iako je to najprirodnija stvar na svijetu. Na zapadu se slični performansi izvode odavno, ovo nije originalna ideja, no unatoč tomu, gola su tijela i dalje tabu – rekla je Delimar koja kaže da je u Hrvatskoj kao umjetnica marginalizirana iako je na sceni 30 godina, dok vani nije tako. Ovaj performans nije bio najavljen ni prijavljen, a na pitanje zašto, Delimar kaže da nisu željeli dodatnu publiku osim one koja će se u tom trenutku zateći na mjestu. Dozvolu im, kaže, najvjerojatnije, ne bi ni dali, kao što joj nisu dali dozvolu u prijašnjim performansima jer je hodala gola. Performans se održao i kao najava festivala Perforacije koji počinje 24. i traje do 31. listopada. Trojac će ga ponovno izvesti krajem mjeseca u Dubrovniku s kojim Perforacije surađuju.

Komentara 40

MA
malena27
17:52 03.10.2012.

Cetiri su jahaca apokalipse, a ovdje ih je samo tri i ne razumijem zasto su goli!!??

Avatar brbljava baba
brbljava baba
18:28 03.10.2012.

Dva jahaca i jedna jahacica ... Nego zasto su oni goli ?

BE
bezobrazna
10:41 04.10.2012.

to sve ludo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije