Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jadranska pivovara: Radnici pripremaju štrajk i traže smjenu direktora

20. studenoga 2008. u 15:16 4 prikaza

SPLIT – Radnici Jadranske pivovare spremni su za sindikalne akcije, pa čak i za štrajk! – upozorili su danas Ivica Blažević, regionalni predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, i Goran Domljanović, sindikalni povjerenik u Jadranskoj pivovari.

Naime, direktor Marijan Kos, prema tvrdnjama sindikalnih čelnika već godinu dana odugovlači sklapanje kolektivnog ugovora, a umjesto njega nudi sklapanje pravilnika o radu.

Pravi li se lud?
– Pravilnik potpisuje samo on i može ga promijeniti kada god hoće, a kolektivni ugovor potpisuju direktor i predstavnik Sindikata i nema izmjena bez dogovora. Nikako nećemo pristati na to da pravilnik zamijeni kolektivni ugovor! Direktor se, ili pravi lud, ili ga netko krivo savjetuje – rekao je Blažević.

Sindikat je proveo anketu među članstvom i od 104 člana u Pivovari, za štrajk se izjasnio 91 radnik. Inače, Jadranska pivovara zapošljava 158 zaposlenika, a čak ih je 104 potpisalo peticiju za smjenu direktora.

– Ljudi su pokazali što misle. Obavijestili smo Boška Šrota, vlasnika Pivovarne Laško, u čijem je vlasništvu Jadranska pivovara, međutim nikakav odgovor nismo dobili, žale se sindikalisti.

Mirili se dva puta
Zbog situacije u poduzeću, Sindikat je već najavio akcije i postupak mirenja je pokrenut. Sindikalisti i direktor neuspješno su se pokušali pomiriti dva puta.

– Mi smo i dalje otvoreni za pregovore, ako druga strana konačno pokaže volju – rekao je Blažević i iznio četiri točke od kojih ne odustaju. Prva je potpisivanje kolektivnog ugovora.

– I dalje tražimo povećanje plaća od pet posto, odnosno dva posto za menadžerske. Hoćemo maksimalne otpremnine za evnetualni višak ljudi. Tražimo dolazak Šrota na skup zaposlenika – nabrojio je Blažević.

smoker box
SAVRŠENA AROMA
Nedostaje vam onaj karakterističan miris dimljenja, a ne želite se odreći komfora plinskog roštilja?

A1 izdvaja za Vas