Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U povodu

Jadrankine bedževe dajte policiji!

15.03.2007.
u 17:23

Dijani Brzić (26) iz Solina, koju je nevjenčani suprug izrešetao hicima iz pištolja, nije pomoglo što se prva hrvatska dama o pitanju borbe protiv nasilja nad ženama, samo dan prije, na sjednici Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda u Ženevi, pohvalila kako imamo Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, Nacionalnu strategiju i Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, da Hrvatska aktivno sudjeluje u kampanji Vijeća Europe protiv obiteljskog nasilja nad ženama te da ćemo u svibnju biti domaćini regionalnog seminara o aktivnom sudjelovanju muškaraca u borbi protiv nasilja u obitelji!

 Dijani Brzić nije pomoglo ni to što su se u ovogodišnju kampanju pod geslom “Za nasilje nema opravdanja”, na inicijativu Jadranke Kosor, simboličnim dobivanjem bedževa s logotipom i sloganom akcije, uključili brojni muškarci, predsjednik države, Vlade, Sabora, Vrhovnog i Upravnog suda, svi suci Ustavnog suda, čelnici Hrvatskoga nogometnog saveza, predstavnici udruga nogometnih klubova pa čak i nogometaši. Dok je potpredsjednica Vlade vrlo aktivno agitirala na najvišoj razini, u slučaju Dijane Brzić problem je izbio na najnižoj razini. Ništa novo!

Ovaj put žrtvi nisu pomogli muškarci, i to ne oni koji su mogli, nego oni koji su to morali. Policajci koji su trebali privesti njezina krvnika to nisu učinili. Iako je prijetio pištoljem, koji mu je i pronađen, pušten je da ostvari svoje prijetnje. K tomu, riječ je o osobi koja je, prema evidenciji policije, već činila kaznena djela s elementima nasilja te ovisniku o drogi koji je za izdržavanja zatvorske kazne dvaput sam sebe ozlijedio žiletom po zapešću. Kako li tek postupaju s nasilnicima sa skromnijom kaznenom evidencijom i sa skromnijim potencijalom u pogledu psihičke labilnosti!? Istodobno u Zadru, jučer smo objavili tu vijest, policajci su priveli, a istražni sudac  pritvorio je 75-godišnjaka koji je vrijeđao i prijetio svojoj supruzi te prema njoj bacio ručnu pumpu za bicikl!

Ono što začuđuje u solinskom slučaju jest što se taj propust dogodio u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj za koju se može reći da je na deklarativnoj razini, ako je suditi po brojnim, gotovo svakodnevnim izvješćima, nedvojbeno jedna od najsenzibiliziranijih za nasilje u obitelji. Možda je riječ jednostavno o pogrešnoj procjeni, svi griješimo pa se to i policajcima može dogoditi. Međutim, poražavajuće je što čelnici splitske policije već dva dana istražuju je li se dogodio propust u postupanju. Zapravo je riječ o šutnji koja je daleko pogubnija od samog propusta policajaca.

Potpredsjednica Vlade očito bi hitno morala udijeliti bedževe čelnicima splitske policije.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije