Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predsjednica hdz

Jadranka Kosor: Tko će zaustaviti 1501. prosvjednika pred Vladom?

sabor (1)
Patrik Macek/PIXSELL
15.03.2012.
u 13:39

Tijekom rasprave potpredsjednik Sabora Josip Leko, osvrćući se na govor HDZ-ova zastupnika Davorina Mlakara, kazao je jednu staru narodnu poslovicu: "Što manji tić, to veći krič", što je uvrijedilo članove HDZ-a.

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor sazvala je danas konferenciju za novinare potaknuta vođenjem saborske sjednice koje, tvrdi ona, nije u skladu s Poslovnikom. Zbog toga će uložiti prosvjed Predsjedništvu Hrvatskog sabora sa zahtjevom da se razmotri način vođenja sjednica, ponašanja predsjedavajućih, a posebice potpredsjednika Nenada Stazića.

– Ovakvim ponašanjem prema oporbenim zastupnicima te stalnim najavama izmjene Poslovnika nama se zapravo prijeti i vodi k tome da možemo očekivati da će u nekom izmijenjenom poslovniku nama biti reducirana mogućnost da uopće govorimo, a možda se donese zabrana da se uopće javljamo za riječ – tvrdi Kosor te dodaje kako takav način vođenja nije dopušten i nije u skladu s hrvatskim Ustavom koji kaže da živimo u sustavu parlamentarne demokracije te da saborski zastupnici imaju pravo i moraju govoriti.

– Dakako da se ne smije nikoga vrijeđati, a apsurdno je da baš gospodin Stazić, koji je u prošlim mandatima prednjačio u vrijeđanju zastupnika i članova HDZ-ove vlade, danas tumači što bismo mi trebali, a što ne. Osim toga, postavio se danas kao urednik svih televizija govoreći televizijama što bi iz današnje rasprave trebali izabrati za svoj program – kazala je Kosor te dodala kako sada "imamo zastupnike prvog, drugog i trećeg reda".

Tijekom rasprave danas je potpredsjednik Sabora Josip Leko, osvrćući se na govor HDZ-ova zastupnika Davorina Mlakara, kazao jednu staru narodnu poslovicu: "Što manji tić, to veći krič", što je uvrijedilo članove HDZ-a.

– Takva diskvalifikacija je nedopustiva i zastupnik Leko trebao bi biti kažnjen po Zakonu o suzbijanju diskriminacije. U Kukuriku koaliciji stalno govore o nekim pernatim životinjama, pa je tako Sabor kokošinjac u očima ministra Jovanovića – primijetila je Kosor, dok je njen stranački kolega Josip Salapić odlučio vladajućima poslati jasnu poruku.

– Predlažem SDP-u da umjesto vikend-kružoka i druženja po tulumima ponesu Poslovnik Hrvatskog sabora i prouče ga na tim zabavama. Očito su u svim godinama dok su bili u oporbi zaboravili pravila Poslovnika, pa im možemo organizirati stručni seminar za njegovo tumačenje. Sabor se pretvorio u "one man show" – poručio je Salapić.

Osvrnula se šefica HDZ-a i na promjene članova Upravnog odbora Fonda hrvatskih branitelja za koje smatra da su protuzakonite.

– Vlada ne može zamijeniti sve članove već može zamijeniti i imenovati one koji predstavljaju Vladu. Posebno mi smeta odluka da se iz odbora makne Lucija Kober koja je na čelu Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja i koja je za odluku doznala slušajući radio. Ministar ju je trebao pozvati i sam joj reći da je smijenjena – smatra Kosor te dodaje kako je primila molbu predstavnika javnih ovršitelja da ih primi zbog najava ukidanja tog instituta, što će ona i napraviti.

Po pitanju današnje odluke Vlade da se prosvjednicima omogući povratak na Markov trg, Kosor je ustvrdila da taj zakon neće biti provediv.

– Kako će se izračunati koliko je 1500 ljudi, što će biti s 1501. prosvjednikom, tko će ga zaustaviti, tko će izračunati koliko je to 10 metara i kako će policija kontrolirati da se ne prijeđe tih 10 metara. I što ako prosvjednici odluče ostati i nakon 22 sata, kako će ih se otjerati? Puno je tu nejasnih stvari koje u zakonu nisu objašnjene – zaključila je Kosor.

Komentara 44

BA
baza
14:02 15.03.2012.

Jaca, ne trebas si ti sa time zamarati glavu, kad si ti bila glavna nitko nije smio biti na Markovu trgu da ti imas mir i tisinu, ali dosle su promjene, ne razmisljaju svi samo o sebi kao ti...

Avatar wratnik
wratnik
14:13 15.03.2012.

Dobra nam je ova premijerka.!

LI
lietuva
14:11 15.03.2012.

Zašto samo tisuću petsto i prvog? Što je s prvih tisuću i petsto?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije