Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nezavisna zastupnica

Jadranka Kosor: Svi koji rade pritiske na medije krše Ustav RH

Jadranka Kosor
Foto: Anto Magzan/Pixsell
19.06.2015.
u 12:37

Na sve češće pritiske na medije upozorilo je i Hrvatsko novinarsko društvo, a posljednjih dana takvu praksu osudilo je i više saborskih zastupnika.

Nezavisna saborska zastupnica Jadranka Kosor osudila je danas sve češći pritisak na novinare ustvrdivši kako svatko tko to radi krši Ustav RH koji garantira slobodu medija i izražavanja. Na sve češće pritiske na medije upozorilo je i Hrvatsko novinarsko društvo, a posljednjih dana takvu praksu osudilo je i više saborskih zastupnika. Na konferenciji za novinare u Saboru podsjetila je da je Europska komisija prilikom pregovora za pristupanje Hrvatske u EU posebnu pozornost imala na procjeni slobode medija koja je važna vrednota EU.

- Propitivala se sloboda medija, količina pritisaka na medije i na novinare, i to se radilo sve do pristupanja Hrvatske EU. 1. srpnja obilježit ćemo dvije godine članstva u EU, a borimo se sa sve većim brojem novinara koji dobivaju otkaze i ostaju na cesti ili trpe pritiske. Protiv takve prakse moramo ustati – poručila je Kosor te dodala kako bi takav trend pritisaka mogao dovesti do autocenzure što je najopasnije za demokraciju.

- Autocenzura novinare prisiljava da više puta promisle hoće li nešto objaviti ili ne. Ako pritisak dolazi iz političkog miljea onda nam to govori da imamo velikih problema - kaže Kosor. Podsjeća da su i o njoj, posebice u doba dok je bila premijerka, mediji loše pisali o njoj, a vrlo često i neistine. - Unatoč tome nikada nisam tražila ničiji otkaz - tvrdi Kosor. Zanimljivo joj je da niti jedna udruga koja štiti žene, mladež, materinstvo i obitelj nije reagirala kada je nedavno jedna novinarka, majka dvoje djece, ostala na cesti.

- Iz toga se može zaključiti da te udruge selekcioniraju koga štiti, a koga ne – primijetila je Jadranka Kosor zaključivši kako nikada do kraja nije otvoreno ni pitanje vlasništva u medijima što je i dalje jedna od najvećih enigmi u Hrvatskoj.

>> Strah može postati opravdanje uvođenju totalne kontrole

>> Vukšić osudio otkaze novinarima: To je čisto prestrojavanje i udar na novinarstvo

Komentara 20

SO
sojko3
13:33 19.06.2015.

gospođo Vlaisljević, vi biste trebali dijeliti ćeliju sa vašim dragim Ivom jer ste vi potpisivali dokumente, a ne on. sad ste ucjenjeni pa po potrebi uskačete kao mralna vertikala i kritizirate sve hrvatsko po naruđbi udbaša koji ruše ovu zemlju. i gospođo Vlaisavljeći niti jedne novine u Hr trenutno nisu Hrvatske, to svi znamo. potreban nam je hitna lustracija polititčara i medija.

TI
titojerus
13:35 19.06.2015.

kod nas u medijima prostor dobijaju samo oni koji pljuju po Hrvatskoj

Avatar Becarina
Becarina
13:14 19.06.2015.

Jaca je drugi Duka , navija za svoje .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije