Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odrekle se mentora

Odbile biti lutke na koncu: Kako su alfa-političari podcijenili svoje ljubimice

kolaž Kosor, Švaljek, Holy, Pusić
Foto: Pixsell
1/6
20.03.2015.
u 16:40

Kada se odmakne isključivo politički kontekst, ovu se priču može promatrati iz perspektive muško-ženskih odnosa

Kada se sredinom studenog odlučivalo o izlasku Milana Bandića iz pritvora u Remetincu, napisala sam kraći komentar o tome – hoće li Sandra Švaljek biti njegova Jadranka Kosor ili će i nakon Bandića biti Bandić. Pokazalo se da je S. Švaljek postala njegova Jadranka. Iako ju je Milan Bandić politički izmislio, ponudio joj mjesto prve zamjenice na listi za zagrebačke izbore, ona se odmetnula njegovoj kontroli. I bilo bi ludo da je učinila bilo što drugo. Kada čovjek dobije takvu političku priliku, a ona je Bandićevim uhićenjem postala ovlaštena obnašati dužnost gradonačelnice, bio bi smiješan da je olako prokocka. Kada se odmakne isključivo politički kontekst, ovu se priču može gledati iz perspektive muško-ženskih odnosa.

Poznato je da žene puno teže dolaze na visoke funkcije, bilo u politici, bilo u biznisu. Žene su odane, privržene, najčešće su “druge”. Prvi je muškarac, koliko god bio možda i manje sposoban i manje obrazovan. Žene su temeljite, pažljive, baš onakve da ih se poželi imati za ”delanje” pravog posla. Upravo iz te lojalnosti i privrženosti žene vrlo rijetko preskaču svoje šefove i “guraju” se na njegovo mjesto. I zato su pouzdane suradnice. No politika kakva jest nudi i druge perspektive. Sandra Švaljek postupno se odvajala od svog šefa Milana Bandića nakon što je završio u pritvoru. Prvih dana nakon njegova uhićenja bila je u potpunom šoku. Zatečena, prestrašena, nesigurna.

Jedva je bila u stanju govoriti pred novinarima i TV kamerama. Postupno je njena svijest o moći koja joj je “pala” u ruke rasla pa je i ona, kako joj je samopouzdanje raslo, a prvi šok jenjavao, zauzimala čvršći gard. Počela je slati umirujuće poruke da grad funkcionira, da je sve u redu i da nema panike. Prvih dana po izlasku iz Remetinca Bandić se držao “ispod radara”. Doduše, novinari su ga pratili u stopu, pa smo htjeli-ne htjeli znali kada se ustao, kada je trčao, kada je svratio na kavu, pa i kako je izgubljeno bauljao Jurišićevom ulicom tražeći odvjetnički ured svog odvjetnika Marijana Hanžekovića. Kako je svakog čuda tri dana dosta, tako je i sveprisutni Milan pomalo čeznuo iz novina i s TV ekrana. U miru je vodio “svoju brigu”, dok se nije okuražio i osnovao udrugu “Klub liste birača Milana Bandića” koja je prethodila osnivanju stranke Milan Bandić 365 – stranka rada i solidarnosti.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Bandić je otvoreno dao do znanja da nije bacio koplje u trnje i da je politika i dalje njegova strast. Istovremeno se gorko razočarao u svoju opunomoćenicu S. Švaljek pa punomoć sada, nakon što je drugi put zatvoren, želi prebaciti na odanu Vesnu Kusin, drugu zamjenicu gradonačelnika. Kada je Sandra Švaljek osjetila slast moći, ali i shvatila da ona to bez problema može raditi, i sama se odvažila najaviti kandidaturu na eventualnim prijevremenim zagrebačkim izborima. Sandra Švaljek, ta doktorica znanosti i bivša šefica Ekonomskog instituta i ekonomska savjetnica HDZ-ovih vlada, presjekla je tako spone sa svojim političkim učiteljem.

Kud Jadranka, tud i Sandra

– Milan Bandić nikako se ne može nazvati učiteljem Sandre Švaljek, onda je daleko obrazovanija od njega. Preporodila je Zagreb, to više nije cirkus, varoš! Samo pogledajte kako sada izgleda Trg bana Jelačića. Žena je shvatila da zna i može raditi taj posao. Mnogi bi ljudi radije nju vidjeli na mjestu gradonačelnice nego Milana Bandića – oduševljena je psihologinja Mirjana Krizmanić. Istaknula je da žene puno rjeđe dobiju priliku biti prve, ali kad se uvjere da one znaju i mogu raditi taj posao, onda im ništa ne može biti prepreka.

U svom poznatom stilu Milan Bandić nedavno je pak za televiziju izjavio : ”Nitko nije izgubio moje povjerenje i gospođa Švaljek radi posao kako zna i umije, ali ja bih to radio puno bolje i brže, i to već vrapci na grani znaju. Ona je sada igrom slučaja zamjenica gradonačelnika, no ja sam taj koji je osvojio pet mandata, i to ne na lijepe oči. K tome, Bandić je u maniri najveće demagogije izjavio kako on ni pod razno neće dopustiti da mu dvije godine ide plaća, a da on ne radi. Dakle, htio je reći da će podnijeti ostavku prije lipnja kako Sandra Švaljek ne bi ušla u drugu polovicu mandata kada bi funkcija gradonačelnice pripala njoj. Budući da su u međuvremenu Bandiću vraćene ovlasti gradonačelnika, ali je opet završio u pritvoru, više nikome nije jasno hoće li podnositi ostavku i provocirati prijevremene izbore ili će mandat prepustiti Vesni Kusin.

S druge strane, Sandra Švaljek vrlo se vješto klonila glorifikacije Milana Bandića. Nemoguće je pronaći njene izjave u kojima formalnog šefa kuje u zvijezde. Pamti se jedino njena izjava u intervjuu za Večernji list u kojem na pitanje – da sumnje u zakonitost postupanja Milana Bandića nisu od jučer – odgovara da se ni o kome ne može suditi na temelju priča.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Iako nisu jednake situacije, Sandra Švaljek na neki je način postupila kao i Jadranka Kosor. Bivšu šeficu HDZ-a Ivo Sanader odabrao je za svoju nasljednicu u Vladi i stranci nakon što je gotovo bez ikakva objašnjenja podnio ostavku. Iako je s mnogima u Vladi tada bio i prisniji, smatra se da je odabrao baš J. Kosor jer je očekivao da će mu ona kao žena biti najodanija i da će njome najlakše upravljati. Sanadera su mediji doslovno obožavali, a suradnici su mu bili neizmjerno odani. Nitko mu se nije usudio suprotstavljati. Tako je i Jadranka Kosor bila njegova vjerna suradnica, a poznata je njena (navodno ne baš točna izjava), ali već potpuno uvriježena: “Kud Ivo, tud i ja”. No kada se Sanader formalno povukao iz Vlade i HDZ-a, on je zakulisno htio upravljati i Vladom i strankom. Jadranka Kosor tada je pokazala kičmu i nije dozvolila da bude njegova lutka na koncu. Okupila je ministre i prve suradnike u Vladi i jasno dala do znanja da će se slušati nju, a ne njega. Kada je Sanader vidio da je vrag odnio šalu, htio je izazvati puč u stranci i svrgnuti svoju nasljednicu. Nakon toga letio je iz stranke. I Jadranka Kosor, kao i Sandra Švaljek, iako situacije nisu posve usporedive, iskoristila je svojih “pet minuta slave”. Kada je dobila vlast i moć u ruke, nije ni trenutka dvojila da bi je trebala vratiti svom političkom mentoru.

I dok je Sandru Švaljek ishvalila, Mirjana Krizmanić je prema Jadranki Kosor bila nešto neugodnija. – Kosorica nije imala drugog izbora, ona bi Sanadera i dalje obožavala da nije bila bačena u tu situaciju – rekla je M. Krizmanić.

Na početku svog dvogodišnjeg mandata, upravo zbog pokazane odlučnosti i obračuna sa Sanaderom, J. Kosor je u javnosti bila obožavana. Rejting joj je bio poprilično visok, od Mesićeve Suzane postala je odlučna premijerka. Jedina greška koju je tada učinila jest ta što na vrhuncu slave nije provela unutarstranačke izbore. U to vrijeme u HDZ-u ne bi imala protukandidata i glatko bi osvojila četverogodišnji mandat u stranci. Iz nekog razloga J. Kosor to nije učinila i doživjela je gorku sudbinu. Poražena je na parlamentarnim izborima i potučena na unutarstranačkim izborima. Nije se mogla pomiriti s politikom aktualnog vodstva HDZ-a pa je potom iz stranke i izbačena.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

I nisu to jedini primjeri žena koje su rekle političko ne dominantnim muškarcima. Iako su godinama bili najjači brendovi HNS-a, Vesna Pusić i Radimir Čačić, nekad i veliki prijatelji koji su gradili HNS, rastali su se na prilično ružan način. Iako se nakon presude, zbog koje je morao u zatvor zbog prometne nesreće u kojoj je u Mađarskoj poginulo dvoje ljudi, povukao iz Vlade i s mjesta predsjednika HNS-a, Čačić nije nimalo mirovao. Po uzoru na Sanadera, htio se petljati u rad stranke. Štoviše, zaštićen anonimnošću kroz novine je najavljivao ponovno preuzimanje HNS-a, objavljivao je koalicije u koje će HNS ući i kako će na idućim izborima krenuti u pohod na vlast. Radio je ogromnu štetu HNS-u i Vesna Pusić tu nije imala nimalo “drugarskih osjećaja”. Izbačen je iz stranke praktički bez prava žalbe. Koliko god ga je nekad dizala u zvijezde, jer valjda u Hrvatskoj nije postojao bolji poznavatelj ekonomije od njenog Čačića, jednako je toliko Vesna Pusić pokazala hladnoću i odbojnost kada joj je pukao film. O njemu sada izbjegava govoriti, a kad i nešto kaže, to je rečeno s neviđenim prijezirom. Prva je kada treba jasno odbrusiti da ti beznačajni Reformisti nemaju što tražiti u Kukuriku koaliciji.

Razvod i u SDP-u

Politički razvod prošli su i Mirela Holy, bivša ministrica zaštite okoliša, i premijer Zoran Milanović. Nakon što je u medije dospio benigni mail u kojem Holy traži zaštitu kod šefa HŽ-a za suprugu jednog stranačkog kolege, premijer ju je smijenio u Vladi. Prethodile su tome još neke situacije, a Mirela Holy odlučila je napustiti SDP kada se potpuno razočarala u vođenje stranke i provođenje Plana 21. Ne samo što je otišla iz SDP-a nego je i osnovala ORaH, stranku koja je jedno vrijeme po anketama prelazila i SDP. E sada se šef SDP-a Milanović sjetio da mu je Holy jako potrebna ne bi li sačuvao glasove na ljevici pa joj je stao dosađivati i svakodnevno je nazivati kako bi je nagovorio na suradnju. No Holy je ostala neumoljiva. Javno mu je poručila da je prestane zvati i slati joj poruke jer s njim ne želi imati veze.

– Na moju veliku sreću i zadovoljstvo sa Zoranom Milanovićem nemam nikakav odnos i nismo ni u kakvom kontaktu. Priznajem, prema njemu sam imala vrlo negativne emocije jer se kao čovjek prema meni ponio na vrlo ružan način. Ne cijenim ga kao osobu. Po meni, čovjek mora biti dosljedan, a Zoran je vrlo fleksibilna morala i nema nikakvih uvjerenja – kaže nam Mirela Holy. Šefica ORaH-a dodaje kako ona i Milanović nikada nisu bili prijatelji. Bili su u korektnim odnosima, on je bio šef, a ona ministrica, odnosno članica stranke. No razočarao ju je kao čovjek. Ako je bio nezadovoljan njome, nastavila je, mogli su sjesti i razgovarati, a ne da joj pakira.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– Pokazao je kukavički karakter. On, naravno, ima pravo birati svoje suradnike, ali stvar je načina. Iako se Milanović predstavlja kao veliki socijaldemokrat, kao alfa-političar izrazito se patrijarhalno ponaša i ne poštuje suradnice – opisala ga je bivša ministrica zaštite okoliša. Holy napominje kako njena situacija nije slična onoj Sandre Švaljek. Podsjeća da se ona nije odmetnula od Milanovića, nego nije pristala biti u partiji koja se ne pridržava programa s kojim je došla na vlast. Holy je inzistirala na provođenju Plana 21, a posebice u segmentu zaštite okoliša. I, zaista, bila je principijelna. Upozoravala je da će napustiti SDP i to je učinila kada je shvatila da će taj plan ostati mrtvo slovo na papiru.

– Pitanje je kako bi se Sandra Švaljek postavila da Milan Bandić nije dospio pod istrage i u konačnici završio u pritvoru – rekla je Holy. Četiri žene političarke koje smo predstavili sve su na svoj način pokazale odlučnost i snagu u situacijama u kojima su se našle. Iako je politika, nažalost, kao i mnoga druga područja i dalje dominantno muški posao, pokazalo se da žene itekako znaju “alfa-mužjake” staviti na pravo mjesto.

>>Švaljek: "Nikad nisam odlazila na konzultacije u Remetinec!"

>>Nekad je Vesna Pusić Čačića dizala u zvijezde, a sada o njemu izbjegava govoriti

>>Holy: Bila sam naivna kad sam otišla na večeru s Milanovićem

Komentara 11

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
17:24 20.03.2015.

Kako je to Elvira, tj. Mirela odbila biti lutka na koncu? Tako sto su je izbacili iz Zdipija zbog nepotizma, sto li vec?

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
17:01 20.03.2015.

Ah, još jedna reklama za buntovnice iz zelene frakcije partije.

Avatar -HLEBINAC-
-HLEBINAC-
18:49 20.03.2015.

Ako te, ajde da kažem dame, požele saznati svoju popularnost, predlažem da izađu na izbore same svaka posebno pa da svi saznamo kakav im je rejting !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije