Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bivša premijerka

Jadranka Kosor na chatu Barometra: Josipović će, pobijedi li, u drugom mandatu biti mnogo oštriji

Jadranka Kosor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
08.01.2015.
u 00:38

Iako se nije htjela izjasniti koga podržava, Kosor je kritizirala program HDZ-ove kandidatkinje kao neprovediv, a dvojbeno joj je i ''njezino strahopoštovanje prema sadašnjem i bivšem šefu''

O predsjedničkim izborima korisnici Barometra večeras su na svom chatu razgovarali s nezavisnom saborskom zastupnicom, bivšom premijerkom i predsjednicom HDZ-a Jadrankom Kosor. 

Iako se nije htjela izjasniti koga podržava, Kosor je kritizirala program HDZ-ove kandidatkinje kao neprovediv, a dvojbeno joj je i ''njezino strahopoštovanje prema sadašnjem i bivšem šefu''.

''Pravo je pitanje tko ima pravi program, a tko ga nema. Bitno je prepoznati stvarne i provedive najave za sljedećih pet godina i birači ne bi smjeli nasjesti na najave koje nije moguće provesti jer ne spadaju u ustavne ovlasti Predsjednika Republike. Predsjednik ne može narediti Vladi da radi bilo što niti smije biti oporba. Najave o lupanju šakom o stol su neostvarive'', kazala je Kosor i podsjetila da je ''to pokušao Ivo Josipović u mom mandatu pa sam mu odgovorila da bolje prouči Ustav jer Predsjednik nema nikakve ovlasti u vođenju gospodarske politike''. 

Što se Josipovića tiče, iako mu zamjera ''neodlučnost da puno prije detektira probleme'' i jer je prema njezinoj Vladi bio puno kritičniji nego prema Milanovićevoj, smatra da ništa ne bi bilo drukčije ni da je više kritizirao aktualnog premijera ''jer bi Milanović pokazivao još veći otpor''. Uvjerena je da bi on u idućem mandatu bio mnogo oštriji i nedvosmisleniji nego u prvom ''jer više ne mora kalkulirati i ne bi imao što izgubiti''. Na opasku da se stječe dojam kako joj Josipović ulijeva više povjerenja od Grabar-Kitarović, Kosor je odgovorila kako govori na temelju osobnog i političkog iskustva. ''Ivo Josipović žestoko je zastupao svoja stajališta koja su bila često suprotna mojima. Međutim, kad se radilo o, primjerice, položaju Hrvata u BiH, brzo smo se dogovorili i izlazili sa zajedničkim stajalištima. Danas me, doduše, malo smeta što ulazak u EU često pripisuje sebi. Tako da je vaš dojam samo dojam.''

Što se tiče parlamentarnih izbora koji nam predstoje, Kosor ne vjeruje da SDP može sačuvati vlast i priželjkuje da se na političkoj sceni pojavi jaka treća opcija koja će odlučivati o formiranju vlade i koja bi građanima iskreno objasnila situaciju i predložila najmanje pet mjera za stabilnost države u iduće četiri godine. Hoće li to biti njezina opcija, nije htjela iznositi. Samo je potvrdila da izlazi na izbore, da su pregovori završeni, sad traju razgovori i priprema gospodarskog programa.

>>'Vlada i ja nismo znali da Grabar-Kitarović namjerava otići iz Washingtona'

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije