Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plaža ili Mundijal?

Jadran im ipak draži od SP-a

'31.07.2009.,Icici - Djevojke uzivaju u moru i suncu na plazi Photo: Goran Kovacic/Vecernji list'
'Goran Kovacic/Vecernji list'
21.04.2011.
u 11:35

Na jug Afrike tek će 1500 slovenskih navijača, razlog je predalek put te skupi aranžmani i do 5000 eura.

Događaj koji će najviše zaokupiti pozornost javnosti u lipnju i srpnju sigurno će biti Svjetsko nogometno prvenstvo u Južnoafričkoj Republici. Hrvatsku neće tresti navijačka groznica jer Bilićevi dečki utakmice SP-a mogu igrati samo na Playstationu, no naši susjedi Slovenci i Srbi bodrit će svoje reprezentacije na jugu Afrike. Hoće li zbog toga tijekom lipnja i srpnja biti manje slovenskih i srbijanskih turista na našem Jadranu. Prema predviđanjima, baš suprotno.

Slovenci će utakmice svoje reprezentacije na Svjetskom prvenstvu gledati odmarajući se na našem Jadranu. Jer u JAR će iz Slovenije otputovati tek 1000 do 1500 navijača. Zanimljivo, za dvjestotinjak najvjernijih navijača putovanje će s 50.000 eura financijski poduprijeti nogometni savez (NZS), koji je zbog toga smanjio novac namijenjen sindikatu profesionalnih nogometaša.

Prodano pola aranžmana

Takvo je sponzoriranje putovanja navijača državne reprezentacije posve nova praksa NZS-a koju je uveo svjestan da u navijačkim skupinama ima ljudi koji žive za nogomet, a nisu dovoljno bogati da sami mogu platiti odlazak u JAR.

Na dolazak Slovenaca pripremila se i diplomacija Južnoafričke Republike koja Sloveniju pokriva iz Beča, ali će do SP-a svaka dva tjedna u Ljubljani organizirati posebne konzularne dane samo za navijače.

– Pedeset dana uoči početka prvenstva službena je turistička agencija Slovenskoga nogometnog saveza već prodala polovicu aranžmana – objašnjava predstavnik Kompasa Mišo Mrvaljević.

Prodajom aranžmana zadovoljni su i u agenciji Palma.

– Daleko najbolje prodajemo kraću, petodnevnu, kombinaciju za utakmicu s reprezentacijom Engleske – kaže predstavnica Palme Neja Petek.

Slovenci najjeftiniji, petodnevni aranžman za odlazak na utakmicu SP-a mogu dobiti već od 1790 eura, osmodnevni su od 2380 do 4990 eura i povoljniji su od aranžmana koje svojim navijačima nude Talijani ili Nijemci. Neke su slovenske banke pripremile i "navijačke kredite", ali većina nudi uobičajene gotovinske potrošačke kredite s rokom otplate do tri godine.

Hrvati, dajte nam samo TV

Sloveniji pripada deset posto mjesta na stadionu, a šef marketinga NZS-a Uroš Stanič objašnjava da njima kao krovnoj organizaciji pripada još 700 ulaznica. Podataka o tome koliko su aranžmana i ulaznica slovenski navijači kupili za sada nema, a glasnogovornik NZS-a Matjaž Krajnik kaže da podatke o tome ima samo Fifa.

– Klub navijača slovenske nogometne reprezentacije potkraj je ožujka organizirao koncert "Navijamo za Sloveniju" od čijeg se prihoda trebalo financirati putovanje na SP, ali je zanimanje publike bilo skromno pa je projekt propao – kaže Krajnik.

Turistički stručnjaci objašnjavaju da zanimanje Slovenaca za drugi nastup njihove reprezentacije na nogometnom SP-u ipak nije toliki da bi zbog toga manje odlazili na ljetovanje u Hrvatsku, ali očekuju da im naši domaćini omoguće da svoje miljenike prate u televizijskom prijenosu iz JAR-a.

Ključne riječi

Komentara 3

OB
-obrisani-
19:11 21.04.2010.

Pa nismo mi Slovenci kao vi Hrvati koji čete masovno otiči na World Cup da poduprete nedolazak vaše reprezentacije...

OB
-obrisani-
13:36 21.04.2010.

Jadran im ipak draži od SP-a ?? Ha, ha, ha..Na kakve se sve načine gubitnici uspjevaju domoljubno hrabriti..

MA
Majur
16:41 21.04.2010.

nemoj se srdit janez.....dok ti na telki budes napokon docekao da bosansko-srpsko-slovenska repka igra mi Hrvati cemo se lijepo za slovenke pobrinuti kao i svake godine....haha jeste spdacina od naroda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije