Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U slučaju potresa

Jači potres srušit će Merićevu zgradu, a bolnica i škole sigurne

PotresKC
Tihana Hleb/VLM
08.03.2010.
u 17:10

Najugroženije su one zgrade građene u prvoj polovici prošlog stoljeća, čiji su materijali slabiji, a ni vijek trajanja im nije predviđen za više od sto godina.

Razorni potresi već tjednima pogađaju zemlje diljem svijeta i odnose tisuće ljudskih života, uzrokuju velike materijalne štete ostavljajući brojne obitelji bez krova nad glavom. Zbog toga smo istražili prijeti li Koprivnici snažniji potres, kako su građene lokalne građevine i bi li one izdržale jako podrhtavanje tla.

Strogi propisi

Prema hrvatskoj seizmičkoj karti Koprivnica se nalazi u osmoj zoni, što označava srednju opasnost od potresa, a najugroženija su područja Zagreb i dalmatinsko zaleđe.

Prema stupnju opasnosti od potresa zakonom su propisani i strogi kriteriji u gradnji te protupotresni elementi kao što je armirani beton.

Od gradske pročelnice Jasne Golubić doznajemo da je za veće i važnije objekte propisana i dodatna kontrola za dobivanje građevinske dozvole.

U razgovoru s građevinarom Zoranom Šepecom doznali smo da bi, ako grad zadesi jači potres, većina lokalnih građevina ostala gotovo netaknuta.

Konkretno, koprivničke škole, visoke stambene zgrade, bolnica, dvorane i Podravka sigurne su te ne postoji opasnost od njihova urušavanja zbog potresa.

- Te bi zgrade izdržale potres pa ljudski životi ne bi bili ugroženi. Ne bi se srušile, ali bi na njima bila moguća napuknuća – objasnio je Šepec.

Šepec kaže kako su najugroženije predratne zgrade. Materijali od kojih su građene su slabi, a njihov vijek trajanja ionako nije predviđen za više od stotinjak godina. Kao takvu je istaknuo "Merićevu zgradu" u samom središtu grada, no napomenuo je da se ona već i sama urušava. Prema novim propisima nisu građene ni zgrade županije i gradske uprave, no one nisu u opasnosti zbog svojih masivnih zidova.

Propusti

Unatoč svemu, uvijek postoji mogućnost da su se pri samoj gradnji dogodili propusti. Ta mogućnost zbog svih nadzora i kontrola koje se provode pri gradnji jest mala, ali svakako nije zanemariva.

Isto tako, nitko ne može reći što bi se u gradu dogodilo da ga zadesi potres jači od onih koje su stručnjaci predvidjeli kao moguće.

Prema podacima Seizmološke službe za bilogorsko epicentralno područje maksimalna očekivana magnituda potresa je 6,1. U Koprivnici su dosad zabilježena 22 potresa, od toga 13 intenziteta V., sedam intenziteta VI. i dva intenziteta VII. stupnja prema Mercallijevoj ljestvici.

Ključne riječi

Komentara 2

CV
cvijece
09:08 09.03.2010.

\"...postoji mogućnost da su se pri samoj gradnji dogodili propusti...\"jer često nadzorni nisu na gradilištu kada se postavljaju mreže,košare - pojavljuju se kada je sve već zaliveno betonom i oku nevidljivo a da ima sprege nadzornih sa izvođačima,ima!Dijeli se novacac preostao kao razlika .Čast poštenim nadzornjacima kojih je premalo.Ali \"tko je tko\"?To je pitanje za milijun dolara.

HB
HBoss
09:58 09.03.2010.

grad je prije par godina napravio par škola u zagrebu od zime do jeseni...par tjedana poslije u dvorani se digao parket od vode, vani se tribine ljušte i rade se napuknuća i to same od sebe, a di je onda još i \"lagani\" potres....a to su samo jedni od milijun \"sitnica\" kakvih ima svugdje oko nas koje nas neće zaštiti od rečenice sigurni smo....probudite se malo, država je mila majka za nas, sami sebe krademo a da nismo ni svjesni...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije