Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPSKA KOMISIJA

Jači nadzor unutar Schengena u vrlo iznimnim uvjetima

schengen granica
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
04.05.2011.
u 13:34

Raspravu o tome kada, kako i kakav nadzor unutarnjih granica EK prepustio je ministarskom Vijeću EU za pravosuđe i unutarnje poslove

”Sloboda kretanja ljudi preko europskih granica veliko je postignuće koje se ne smije obrnuti, nego osnažiti”, ustvrdila je europska povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmström predstavljajući u srijedu prijedlog Europske komisije za bolje upravljanje migracijama u Europskoj uniji. Taj je prijedlog odgovor na zahtjev Francuske da se, zbog ulaska 25.000 tuniskih izbjeglica u EU, omogući pojačani nadzor unutarnjih granica, što Schengenski sporazum dopušta samo u uvjetima ugrožene nacionalne sigurnosti.

- Kako bi se očuvala postojanost Schengenskoga prostora, moglo bi biti nužno predvidjeti privremeno ponovno uvođenje ograničena nadzora unutarnjih granica u vrlo iznimnim uvjetima, na primjer kada se dio vanjske granice nađe pod vrlo jakim neočekivanim pritiskom – uzvratila je Malmström na zahtjev francuskoga predsjednika Nicolasa Sarkozyja koji je, ne čekajući moguće promjene Schengena, Tunižanima s privremenim dozvolama boravka u EU zatvorio francuske granice.

Kada, kako i kakav nadzor unutarnjih granica Europska komisije još ne predlaže; raspravu o tome prepustila je ministarskome Vijeću EU za pravosuđe i unutarnje poslove, koje će se izvanredno sastati 12. svibnja. Temeljem te rasprave EK će sastaviti formalan zakonski prijedlog koji bi povjerenički kolegij usvojio 24. svibnja, a mjesec dana kasnije, 24. lipnja, odluku o mogućemu “poboljšanju” Schengenskog sporazuma donijeli bi šefovi država ili vlada EU 27 na sastanku Europskog vijeća.

No, taj će prijedlog, naglasila je Malmström, obuhvatiti čitav “migracijski paket”: dovršenje Zajedničkog europskog sustava azila; jačanje nadzora vanjskih granica u čemu bi zemljama na tim granicama pomogla čitava EU; poboljšanje ciljana zakonita useljavanja kako bi popunili potražnju za radnom snagom i pojedinim vještinama, posebice oni prouzročeni starenjem europskog pučanstva; uporabu najboljih praksa država članica za integraciju zakonitih useljenika; te pomoć trećim zemljama u olakšavanju zakonita, a suzbijanju nezakonita useljavanja.

- EU mora pružiti utočište onima kojima je zaštita potrebna, a istodobno pokazati solidarnost kako sa zemljama sjeverne Afrike, posebice Egiptom i Tunisom, u koje se trenutačno sklonila najveća većina izbjeglica iz Libije, njih 650.000, tako i sa zemljama članicama EU koje se suočavaju s njihovim najvećim priljevom morskim putem – naglasila je Malmström.

Komentara 2

EH
Ecce homo
15:10 04.05.2011.

EU \"puca\" po šavovima. Osim toga, kad su već spomenuli 650.000 izbjeglica: gdje su bili u vrijeme, kad je Hrvatska zbrinjavalo gotovo 1.000.000 izbjeglica?

DU
Deleted user
15:17 04.05.2011.

Na sve bivše granične prijelaze postaviti skenere od onih koji skeniraju radijaciju pa do onih koji skeniraju i slikaju ljude i registraciju auti. Pa po potrebi sumnjive ljude i aute pregledati. A ljudske slobode i prava što s njima!? Odgovor političara. Pozvati veliki kamion za smeće i prava i slobode odvesti na ekološko zbrinjavanje, da ne zagadi prirodu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije