Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKA GOSPODARSKA KOMORA:

Jačanje krize u Italiji stavlja Hrvatsku u položaj zemlje s povećanom zonom rizika

Koronavirus u Italiji
Foto: Reuters/PIXSELL
1/20
09.03.2020.
u 14:17

Restriktivne mjere u talijanskim sjevernim pokrajinama otežale su gospodarske tokove i razmjenu Hrvatske s Italijom, a prvenstveno će biti pogođene tvrtke čije poslovanje je usko vezano uz Italiju, kroz izvoz i uvoz roba te prekogranično pružanje usluga, ocjenjuje u ponedjeljak Hrvatska gospodarska komora

Prijevoznici, kako navode, trenutno imaju vozače u Italiji te šalju nove prema dogovorenim prijevozima.

"Za sada sve ide uobičajenim tokovima - prema ugovorenoj dinamici, ali otežano zbog kontrola i posebnih higijenskih uvjeta. Utovari i istovari funkcioniraju bez većih poteškoća, a zastoja na granici za sada nema", kažu u HGK-u za Hinu.

Dodaju kako se čeka daljnji razvoj situacije s obzirom na karantene cijelih gradova i pokrajina.

"Neki s kojima smo u kontaktu ne planiraju raditi predloženi 'pick up' prijevoz (prikupljanje robe od talijanskog prijevoznika do određene točke u Italiji te preuzimanje poluprikolica kako bi roba bila prevezena u Hrvatsku). Vozači postupaju prema uputama hrvatskih i talijanskih stožera za borbu protiv koronavirusa i koriste zaštitnu opremu", kažu u Komori.

Situacija će, kako ocjenjuju, zasigurno nepovoljno utjecati na sve proizvodne izvozno orijentirane sektore, promet, logistiku i turizam.

S obzirom na strukturu robne razmjene sa sjevernim talijanskim pokrajinama, restriktivne mjere mogle bi utjecati i na prerađivačku industriju - strojogradnju, elektroindustriju, kemijsku i metaloprerađivačku industriju, sektor tekstila, drvni sektor. itd, kažu u Komori.

Ističu i da je širenje zaraze na Italiju povećalo neizvjesnost i strah od posljedica na poslovanje u turističkom sektoru cijele Europe, uključujući Hrvatsku.

"Turizam je ključna hrvatska gospodarska grana na koju utječe i broj ostvarenih noćenja i dolazaka turista iz Italije, koji u ukupnom udjelu zauzimaju visoko peto mjesto sa 6,1 posto u ukupnom broju ostvarenih noćenja stranih turista. Bilježe se otkazivanja letova (pad 20 posto) te otkazivanja planiranih turističkih aranžmana", kažu za Hinu iz HGK.

Dodaju da bi iz perspektive prekograničnog pružanja usluga, zatvaranje granica i usporavanje talijanskog gospodarskog rasta moglo pogoditi hrvatske tvrtke iz područja telekomunikacija, građevine, osobnih usluga, poslovnih usluga i trgovine.

Koliki je značaj zatvorenih talijanskih pokrajina na gospodarsku bilateralu RH-Italija vidljivo je iz podataka talijanske statistike:

Foto: Hina
U Komori ističu i utjecaj širenja epidemije koronavirusa u Italiji i na burzovno trgovanje te je snažna rasprodaja dionica zahvatila domaće tržište kapitala srezavši indeks Zagrebačke burze.

Upozoravaju i da je Italija imala skromne pokazatelje gospodarskog rasta i prije epidemije COVID 19, koja je dodatni udarac talijanskoj ekonomiji, a za Hrvatsku je ključno je ne samo stanje u Italiji, nego i kakvi će efekti epidemije biti u Njemačkoj.

Prvi pokazatelji utjecaja "korone" na BDP bit će vidljivi na brojkama za drugi kvartal, a jačanje krize vezane uz COVID 19 u Italiji svakako i Hrvatsku stavlja nepovoljan položaj zemlje s povećanom zonom rizika, zaključuju u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

VIDEO Koronavirus mijenja navike Hrvata: Više se ne ljubimo u obraz

Tema: koronavirus

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije