Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oporavak satnika

"Ja sam čovjek za proteze! Iz bolnice ću odšetati na kavu"

pavković (1)
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
Autor
Sonja Hoffman
10.06.2010.
u 19:12

Nakon što je napravio prve korake, Pavković planira tijekom mjesec i pol dana svladati hodanje.

Satnik Marko Pavković (43) koji je u prometnoj nesreći izgubio obje potkoljenice jučer je na Kliničkom zavodu za rehabilitaciju u Božidarevićevoj ulici na protezama napravio prve korake.

Vježbe i stabilnost
– Osjećam se savršeno. Ja sam čovjek stvoren za proteze! – suznih očiju i u svom originalnom stilu našalio se satnik nakon što je, odbivši pomoć medicinskih tehničara, ustao iz kolica i osovio se na proteze.

– Želim otići na kavu, odšetati se iz bolnice – otkrio je Pavković i dodao da je super to što ga, kada se osovi na proteze, ništa ne žulja, a već ima i osjećaj ravnoteže.

– Evo! – rekao je pustivši iz ruku obje ruče za koje se pridržavao dok je koračao pod budnim okom fizijatara i ortopedskog tehničara.

Ipak, ističe, tajna spretnosti ne leži samo u dobrim protezama nego u svakodnevnom vježbanju.

– Nužno je vježbati mišiće bataljaka, ali i leđa koji su ključni za ravnotežu – objasnio je satnik. Svakodnevno vježba dva puta po sat vremena jer je to jedini način da ostane u formi.

– Ako želim hodati, ne smijem se zapustiti – naglasio je Pavković. U bolnici planira ostati, a tako mu i liječnici kažu, još najviše mjesec i pol dana.

– Osjećam da sve mogu svladati, iako se može dogoditi da ću na veće udaljenosti ipak trebati i jednu štaku kako bih imao čvršći oslonac – optimističan je satnik.

Nakon višednevnih proba, Vlado Kralj, inženjer ortopetske tehnike Kralj, donio je danas Pavkoviću proteze s privremenim ležištima.

– Prije no što ih stavi na noge, Marko na bataljke mora navući elastične čarape i navlake koje ih štite od ozljeđivanja i sprečavaju da ga proteze od pritiska u stojećem položaju ne žuljaju – objasnio je Kralj. No to je samo privremena procedura, jer će se čarape i ulošci, kada Pavković dobije stalna ležišta proteza, zamijeniti mekšima silikonskima.

– Ležišta će se s vremenom mijenjati, a razlog je to što mišići bataljaka nužno atrofiraju i smanjuju se, pa će do konačne verzije proteći još neko vrijeme – objasnio je Kralj. Ni mehanizam proteza na kojima je satnik napravio svoje prve korake nije onakav kakav će biti u konačnoj verziji.

Spremnost i volja
– Danas je pokušao hodati na desnoj statičnoj protezi i lijevoj na koju je ugrađen zglobni mehanizam koji imitira koljeno – otkrio je Kralj. To je, ističe, nužno kako bi pacijent imao barem jedan siguran oslonac dok ne svlada tehniku hodanja.

– Proces učenja prosječno traje oko mjesec i pol, no s obzirom na Pavkovićevu fizičku spremnost, ali i volju, on bi to mogao svladati i prije – istakao je Kralj te dodao da će Pavković bez pomoći štake na ovim protezama ipak hodati samo na kratke udaljenosti, i to po iznimno ravnom terenu.

Komentara 31

MI
mica1111
06:46 11.06.2010.

...kako vas nije stid ovako bezobrazno komenirati ovakvog čovjeka i njegove postupke... ...samo veliki ljudi u stanju su oprostiti,a mali ostaju mali u svojoj ograničenosti i sebičnosti... ...to nema veze ni sa zanimanjem,ni sa spolom,već sa ljudskom dušom...

HA
Hatall
07:36 11.06.2010.

Možda bi autorica članka trebala porazgovarati savojim urednikom a satnik sa psihologom.

BO
bonsai
19:32 10.06.2010.

znači još se nije probudio !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije