Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
o poslovniku

J. Leko: Ispravak netočnog navoda koristio se kao replika

josip leko
Patrik Macek/PIXSELL
23.05.2012.
u 13:34

HDZ se žestoko usprotivio izmjenama jer smatraju da im je cilj ograničiti pravo zastupnika na izgovorenu riječ i iznošenje mišljenja.

Izmjenama saborskog Poslovnika želi se povećati demokratičnost raspravljanja stranaka i zastupnika te spriječiti zlouporabe poslovničkih instituta, objasnio je jutros saborskim zastupnicima predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Josip Leko. Izmjenama se predlaže ukidanje instituta ispravka netočnog navoda te proširenje instituta replike.

– Ispravak netočnog navoda u čak 98 posto slučajeva koristio se kao replika, odnosno uopće se nije ispravljao navod nego se pokušavala negirati rasprava – kazao je Leko te dodao kako se mijenja i postupak vezan za povredu Poslovnika o kojem će sada odlučivati Odbor za Ustav, a ne predsjedavajući.

HDZ se žestoko usprotivio izmjenama jer smatraju da im je cilj ograničiti pravo zastupnika na izgovorenu riječ i iznošenje mišljenja.

– Gušiti Poslovnikom pravo na izgovorenu riječ nešto je što je u parlamentarnoj praksi nezapamćen i opasan pristup ograničavanja prava zastupnika na govor i iznošenje mišljenja – rekao je je HDZ-ov Davorin Mlakar. Ostale oporbene stranke imale su niz primjedbi na izmjene, no nitko jasno nije rekao hoće li ih podržati ili ne.

Tako HDSSB-ov Dinko Burić izmjene doživljava kao ograničavanje slobode zastupnika, posebno oporbenih, a šef Hrvatskih laburista Dragutin Lesar tvrdi pak da izmjene vode davanju dominantnog položaja Vladi i vladajućoj većini, dok se oporbu slabi ukidanjem raznih alata za političko nadmudrivanje. Predlaže uvođenje novčanih kazni za zastupnike koji ne dolaze na sjednicu, posebno u vrijeme kada se glasuje.

– Ako već ne želi predlaganjima sudjelovati u raspravama, obveza je zastupnika da dođe na glasovanje i svojim glasom utječe na bilo koji način na odluku koja će biti donesena. Praksa kažnjavanja postoji u Europskom parlamentu, pa ako se već u svemu usklađujemo s Europom, 'ajmo se uskladiti i s time i u Poslovniku utvrditi novčano sankcioniranje – rekao je Lesar i dodao kako bi se trebalo propisati da se sjednica ne može produljivati ako prođe sedam radnih dana od zadnjeg zasjedanja, već da se u tom slučaju mora sazvati nova sjednica.

SDSS-ov Milorad Pupovac zamjerio je što saborski odbori ne rade kako treba nego su "uglavnom samo protočni bojleri većeg ili manjeg intenziteta".

SDP-ov Nenad Stazić objasnio je da je vladajuće na izmjene Poslovnika prvenstveno motivirala loša percepcija javnosti prema Saboru i zastupnicima te kako populističke rasprave neće obeshrabriti vladajuće da izmijene Poslovnik na način koji će jamčiti jačanje digniteta Sabora i spriječiti destrukciju njegova rada.

Na Lesarov prijedlog o novčanom kažnjavanju zastupnika koji ne dolaze na sjednicu Stazić je rekao da bi se time iz ruku oporbe izbila mogućnost da rušenjem kvoruma onemoguće vladajuće u donošenju za njih loših odluka.

Objasnio je kako su izgledali ispravci netočnog navoda.

– Nije točno da ova vlada ne valja, točno je to da je prošla vlada valjala, a dokaz za to je taj da vlada Ivice Račana nije valjala ništa. To su bili ispravci, najčešće. Kada kažemo da hoćemo vratiti dostojanstvo Sabora, hoćemo to izbjeći. Hoćemo to onemogućiti jer to ljudima ide na živce – rekao je Stazić te se prisjetio bivšeg kolege Kovačevića s tisuće ispravaka netočnih navoda.

Na Stazićeve navode reagirao je HDSSB-ov Zoran Vinković koji mu je poručio da se nada da nije mislio da "budemo svi uniformirani, da stavimo crvenu maramu i kapicu na glavu".

Reagirao je i HDZ-ov Josip Đakić.

– Ovim brisanjem jasno pokazujete da nam stavljate flaster na usta, da ne možemo govoriti ni vama, ni odgovarati i ispravljati ono što kažete netočno – rekao je Đakić, a njegov stranački kolega Stjepan Milinković dodao je kako se izmjenama ne štiti dostojanstvo građana.

– Dostojanstvo građana štiti se osiguravanjem minimalnih materijalnih uvjeta za življenje, a to se ne čini na način da se povisuje PDV na 25 posto kao ni ostale cijene – kaže Milinković.

Komentara 14

OB
-obrisani-
15:02 23.05.2012.

Postovani! J. Leko: Ispravak netočnog navoda koristio se kao replika * Umjesto da uvedu \"novcanu kaznu\" za one koji koriste\" ispravak tocnog navoda \"kao repliku, oni dobru stvar ukidaju . Sto je slijedece sto ce ukinuti??? Lijep pozdrav!

AN
ankicascreiber
15:07 23.05.2012.

Sabor kokošnjac, bio i ostati će. Nema niti jedne odluke gdje se Sabor trudio i mučio da bi donio dobrobit hrvatskom narodu. Sabor izgleda kao provincijska birtija, tri pijanca, koji mlate bezveze. FOrum na večernjaku je intelektualno i kreativno daleko ispred sabora. Sabor je postao tako bezvezan da većina zastupnika ne želi tamo ni biti čak i kada im se to plača. Kada su Zokija pitali zašto ne djeluje kao kreativna oporba u saboru i pomaže građanima Hrvatske, on je odgovorio zašto da pomaže HDZ na vladi kreativno radeći u saboru. Šprem, Stazić, Luka Bebić, Vlada Šeks, sramota hrvatske, i sabora, i to je samo vrh ledenog brijega.

OB
-obrisani-
14:04 23.05.2012.

Yebao vas \"ispravak netočnog navoda\", radi toga se privredna situacija neće poboljšati. Dajte nešto uradite PAMETNO, bagro politikantska!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije