Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Formula za rezove

J. Kosor predstavlja rebalans proračuna, a oporba čeka na volej

'09.07.2010., Trg svetog Marka 2, Zagreb - Banski dvori, Vlada Republike Hrvatske. Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor sastala se s predsjednikom Vlade Francuske Republike Francoisom
Foto: 'Sanjin Strukic/PIXSELL'
22.08.2010.
u 18:15

Rebalans Hoće li Vlada povući radikalne poteze i spasiti javne financije, ili će Hrvatska potonuti još dublje u gospodarsku krizu

Premijerka Kosor danas bi koalicijskim i socijalnim partnerima trebala predstaviti rebalans proračuna, a sutra i cijeloj naciji, no njezini politički oponenti već naslućuju i kritiziraju da Vlada neće, niti može, učiniti išta kako bi spasila javne financije.

Državnički potezi

I dok se rasprave sada vode o tome hoće li J. Kosor poduzeti oportunističke poteze koji joj neće razvrgnuti koalicijsku vlast, ili će poduzeti bolne korake, svjesna da će zbog njih izgubiti izbore, ali spasiti državu - svejedno, premijerka je stigla u poziciju kada će morati prelomiti i odlučiti. Vrijeme je za državničke poteze. Nikica Valentić, hrvatski "ratni" premijer, misli da J. Kosor može odigrati i nužne i jake poteze i ostati na vlasti.

– Riječ je o kombinaciji nekoliko vrsta poteza – kaže Valentić i nudi "formulu". Većim dijelom ovdje se radi o, ipak, smanjivanju prava, uz manje povećanje deficita. Prava se moraju pomalo smanjivati, kao što i deficit treba lagano rasti (novo "light" zaduženje). Uz to, kada je riječ o mirovinama, rez se provodi na načelima pravednosti. Jednostavije rečeno, ne diraju se oni koji su ispunili zadane uvjete za odlazak u mirovinu (puna), a režu se oni koji nisu dovoljno dugo uplaćivali. Valentić drži da svatko tko ima ekstraprofit mora sudjelovati u smanjivanju krize, no prema poreznom "razrezu" banaka oprezan je, jer ti su potezi prema ekstraprofitašima složeni, s obzirom na to da su banke uvijek u povoljnijem položaju i mogu preliti nove troškove.

Poguban za ekonomiju

Nikica Valentić nudi recept za jake poteze i nužne poteze unatoč izborima. Čini mu se da bi koristi od oporezivanja banaka bile kratkoročne, a štete dugoročnije. Uz jasan stav i pravednost, Kosor može računati na društveni konsenzus, misli Valentić.

IDS-ovac Damir Kajin smatra da Vlada nema reformski potencijal niti snage za radikalne poteze, jer nema legitimitet, budući da nije potvrđena na izborima nego je, kako kaže, sljednica Sanaderove vlade. Kajin vjeruje da će Vlada ipak uvesti porez na aktivu banaka, čime bi se u ovoj godini dobilo oko 500 milijuna kuna, a sljedeće godine 2,2 milijarde. Na rezanju dotacija lokalnim proračunima Vlada bi, pak, nastavio je, mogla uštedjeti još dvije milijarde.
Uza sve to, kaže Kajin, Vlada se do kraja godine ipak mora zadužiti još pet milijardi kuna, iako nas je u zadnjih sedam mjeseci već zadužila 26 milijardi.
– Jedino što će premijerka vjerojatno uspjeti napraviti je dogovoriti da zbog uvođenja poreza financijskom sektoru banke taj trošak ne prebace na građane i na gospodarstvo. I banke i bankari i HDZ su iz istog legla, pa će banke Vladi podmetnuti leđa, ali taj će porez trajati samo godinu dana, pa se pitam koji će sljedeći potez morati poduzeti sljedeća vlada da ispravi svu štetu koju je gospodarstvu prouzročila ova ekipa – oštar je Kajin.
On drži da bi Vlada pet do 10-postotnim kresanjem mogla dokačiti plaće, što bi u preostala četiri mjeseca ove godine moglo donijeti uštedu od 750 milijuna kuna, a na razini 2011. godine tri milijarde.

Ekonomski strateg HNS-a Dragan Kovačević, pak, poručuje da po dostupnim informacijama Vlada priprema tzv. politički rebalans proračuna koji će po ekonomiju biti potpuno uništavajući. Kovačević smatra da ključ uopće nije rebalans, nego dobra priprema proračuna za sljedeću godinu, u kojoj nam se nudi 3,6 milijardi kuna iz EU fondova.

SDP-ov ekonomist Branko Grčić kaže kako je očito da državi zbog nelikvidnosti trebaju brzi izvori prihoda, a pravih se reformi vladajuća ekipa nije ni dotaknula. I dok se proteklih dana u javnosti najviše vodila polemika o povećanju PDV-a i uvođenju poreza bankama, ključno je pitanje hoće li Vlada imati snage smanjiti plaće i mirovine, i na taj način izbjeći daljnje zaduživanje. Grčić se, pak, protivi rezanju plaća i mirovina te diranju socijalnih davanja.

Komentara 196

S9
stric 90
20:39 22.08.2010.

U srcu na Tvoj komentar(jer tučeš u glavu) ne može proć plus, a na ove druge ne može minus.To mi je malo moderno od večernjog.

US
U srcu
20:39 22.08.2010.

ja vjerujem da rebalans neće biti potreban tolike su gužve sa turistima da euri samo cure

DU
Deleted user
20:38 22.08.2010.

U u srcu A kad je ono nastala tvorevina republika srpska i dobila svoju vladu i predsjednika,,,,,,,,,95-e ili 2010-e????????????????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije