Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjednica vlade

J. Kosor: Pozivam DORH da zaštiti interes države u Ini

vlada, sjednica vlade (1)
Boris Ščitar/PIXSELL
27.10.2011.
u 16:21

Sukladno zakonskim i ustavnim ovlastima pozivamo DORH da pokrene potrebne mjere radi zaštite vlasničkih i upravljačkih prava RH u Ini, poručila je premijerka Kosor.

Vlada na sjednici nije donijela nacrt zakona o Ini kojim bi se ograničilo stjecanje većinskog vlasništva u toj kompaniji svima osim državi, ali je donijela zaključak kojim poziva DORH da poduzme određene mjere.

Sukladno zakonskim i ustavnim ovlastima pozvan je DORH da pokrene potrebne mjere radi zaštite vlasničkih i upravljačkih prava RH u Ini, piše u zaključku koji je Vlada jednoglasno prihvatila.
– Zaključak se donosi s obzirom na to da su već pokrenuti neki kazneni postupci vezani uz MOL-ovo stjecanje prava – nadovezala se premijerka Kosor.

Naime, jučer je Europska komisija poručila da predloženi zakon o Ini u tom obliku nije u skladu s pravilima EU. Stoga je bilo jasno da Vlada odustaje od tog zakona, ali ne i od nekog drugog oblika. A u međuvremenu su i pravnici poručili da se ovaj problem može riješiti samo sudski, a ne donošenjem novog zakona.

Donošenje zakona najavljeno je još u proljeće, ali tada se od njega odustalo, no nakon što je bivši premijer okrivljen za mito zbog kojeg je MOL-u dano veće upravljačko pravo u Ini, premijerka je bila odlučna da zakon treba donijeti.

Ministar gospodarstva Đuro Popijač rekao je da je predloženi zaključak na tragu nastojanja da se sačuvaju strateški interesi od proizvodnje nafte do plinskog poslovanja i njegove distribucije.

Potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac izrazio je nadu da neće biti razloga da DORH to ne učini, odnosno da donošenje ovog zaključka nije preduvjet da nešto napravi.

– Ako je to razlog, onda to zahtijeva dodatnu raspravu – rekao je Uzelac. Na to ga je premijerka prekinula kazavši da su o svemu već raspravili na užem kabinetu i tada se nije čula Uzelčeva primjedba.

Inače, trgovanje dionicama Ine blokirano je i na Londonskoj burzi, nakon što je tamošnja nadzorna agencija utvrdila da je Ina zakasnila s izvješćem o poslovanju za prošlu godinu. Ipak, kako doznajemo, to nije pravi razlog nego upravo kaznene prijave Hanfe i DORH-a u Hrvatskoj, gdje je trgovanje dionicama Ine blokirano još od ožujka.

Vlada je na sjednici donijela i nacrt prijedloga o prestanku valjanosti Zakona o igralištima za golf jer je utvrđeno da za njim nema potrebe, odnosno kako se i bez njega mogu graditi tereni za golf kada se teren nađe i da bude u svrhu turizma, a do sada ionako, bez obzira na zakon, ni jedan golf-teren nije sagrađen. Zakon je donesen 2008. godine, a tada je naišao na velike kritike u javnosti. Premijerka je naglasila da je ukidanje zakona njezina odluka, odnosno da nije donesena pod pritiskom Bruxellesa.

To je potvrdio i glavni pregovarač s EU Vladimir Drobnjak, kazavši ipak da ni EK nije vidio smislenost tog zakona.

Na početku sjednice, govoreći o izvješću o vođenim pregovorima, premijerka je zahvalila svim potpredsjednicima i ministrima na uspješno vođenim pregovorima i njihovu završetku, na što je ministar Gordan Jandroković odgovorio:

– Zahvaljujem tebi uime svih potpredsjednika i ministara. Premijerka je odgovorila da se nisu dogovorili o tome da se i njoj zahvaljuje.

Ključne riječi

Komentara 37

ED
eddinger1
16:40 27.10.2011.

Ajme majko hrabrosti. Opet su se uplašili trećerazrednog euro-piskarala.

Avatar wratnik
wratnik
16:46 27.10.2011.

da im je stalo do ine, nebije onda ni prodali.

IM
Ivica_M
16:58 27.10.2011.

Ajde donesite više taj zakon o INA-i, h***la vas EU, ionako ništa od toga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije