Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slučaj veleposlanici

J. Kosor odgovara: Jandroković nije pogriješio i neću ga smijeniti!

vlada, kosor, jandroković (1)
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/4
18.08.2011.
u 14:04

Premijerka odgovara na otvoreni zahtjev predsjednika Josipovića za smjenu ministra vanjskih poslova

– Ministar Gordan Jandroković nije pogriješio i neću ga smijeniti – poručila je premijerka Jadranka Kosor odgovarajući vrlo brzo na otvoreni zahtjev predsjednika države Ive Josipovića za smjenu ministra vanjskih poslova zbog proceduralnih pogrešaka pri usuglašavanju imenovanja novih diplomatskih predstavnika.

Jandrokovićevu smjenu smatra nepotrebnom

Odmah nakon sjednice Vlade novinarima se obratila iznoseći nekoliko razloga zbog kojih Jandrokovićevu smjenu smatra nepotrebnom.

Prije svega, naglasila je da se Jandroković nije obraćao predsjedniku Josipoviću.

– Jandroković je svoje izjave davao reagirajući na istupe Zorana Milanovića, predsjednika SDP-a, koji je zahtijevao da Vlada prekine sve glavne poslove, pa tako i imenovanje veleposlanika, što je neprihvatljivo – kazala je premijerka u obranu svog ministra te navela kako on nije pogriješio ni u proceduri, jer se, kako tvrdi, rukovodio Vladinom uredbom iz 2004., a ne iz 2001., na koju se vjerojatno oslanjao Josipović u svom tumačenju slučaja.

Prema uredbi iz 2004., objasnila je premijerka, Ministarstvo vanjskih poslova šalje predsjedniku države popis diplomata, koji potom usuglašavaju predsjednik države i predsjednik vlade. Dodala je i kako je Ured predsjednika 7. srpnja objavio da je primio popis diplomata koji je poslala Vlada te da će predsjednik iznijeti svoje mišljenje nakon što ga prouči.

– Predsjednik ni tada nije govorio o pogreškama u proceduri, kao što nije ništa o tome rekao ni u intervju jednom mediju kada je ustvrdio da će svoje mišljenje o predloženom popisu dati do 15. rujna – kazala je J. Kosor, koja ipak nije propustila naglasiti da promjene u Vladi nisu u njegovoj nadležnosti te da se nada kako on više neće inzistirati na Jandrokovićevoj smjeni. Slučaj, zaključila je, zbog svega smatra trenutačnim nesporazumom i poručuje: – Sutra je novi dan. Trebamo hladne glave i vrućeg srca nastaviti raditi u okviru svojih ustavnih dužnosti.

Josipović: Smijenite ministra Jandrokovića

Predsjednik Ivo Josipović  vratit će, kako je rekao, kvaziprijedlog veleposlanika Vladi jer prijedlog veleposlanika prema Ustavu podnosi Vlada, a ne ministar vanjskih poslova.
– Ono što je ministar učinio, nadam se, nije politika ove Vlade i predsjednice Jadranke Kosor i nadam se da će ministar snositi političku odgovornost – kazao je Josipović te na pitanje treba li smijeniti ministra Gordana Jandrokovića odgovorio:

– To bi bilo normalno jer ne poštuje predsjednika ni institucije i iznosi neistinu – rekao je Josipović.

Predsjednik je na konferenciji za novinare rekao da nije istina da odugovlači s imenovanjima veleposlanika, za što ga je ministar Jandroković optužio, jer je ministar vanjskih poslova prijedlog poslao pred ljetnu stanku, odnosno kad je Sabor otišao na odmor. Bez potvrde Sabora, naime, veleposlanici i ne mogu biti imenovani.

Jandroković: Nisam pogriješio

– Nisam pogriješio ni za jedan milimetar, a zahtjev za moju smjenu skretanje je pozornosti s biti problema – kazao je Jandroković uoči sjednice Vlade: – Ne znam tko savjetuje predsjednika, ali uvjeren sam da sam postupio po proceduri i sve ćemo elaborirati. Riječ je o popisu karijernih diplomata, a vjerojatno se u nedostatku argumenata traži moja smjena.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije