Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

J. Kosor: Neću dati ostavku i nećemo dopustiti da se HDZ uruši

– Ako dođe do daljnjih koraka u procesu protiv HDZ-a, to neće biti najgora stvar na svijetu – kaže Kosor.
26. listopada 2011. u 22:34 1908 komentara 3914 prikaza
kosor, jarnjak (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

– Ako dođe do daljnjih koraka u procesu protiv HDZ-a, to neće biti najgora stvar na svijetu. Procesa se ne bojimo i, ako treba, možemo se vratiti u baraku na Jarunu i početi iznova, nećemo dopustiti da se stranka uruši. HDZ je čvrsta, stabilna i velika stranka koja ima više od 220.000 članova, poštenih i dobrih ljudi – rekla je predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor na konferenciji za novinare u središnjici stranke, sazvanoj nakon što je USKOK i službeno poslao dopis o istrazi protiv HDZ-a.

"Ovo je iznimno težak trenutak za našu stranku"

– Proširenje istrage na HDZ iznimno je težak trenutak u životu naše stranke. Bilo je puno teških trenutaka, ali ovo sad je sigurno jedan od najtežih. Ovo je pretposljednja stanica križnog puta koji je počeo 1. srpnja u trenutku kada sam ja preuzela stranku nakon odlaska bivšeg predsjednika Ive Sanadera – kazala je premijerka Kosor. Dodala je da proširenje istrage neće ni milimetra poljuljati njihovu borbu protiv korupcije te kako je HDZ jedina stranka koja se uhvatila u koštac s korupcijom, a sad im se to izgleda vraća kao bumerang.

Na pitanje novinara kako komentira činjenicu da je istraga pokrenuta u jeku predizborne kampanje, Kosor je odgovorila da ne želi ništa politizirati i kako su oni prvi za raščišćavanje kriminala te da svatko za to mora individualno odgovarati iz koje god strane bio pa tako i iz HDZ-a, istaknuvši kako ne razmišlja o ostavci.

– Svi članovi stranke spremni su dati iskaz o svojim saznanjima kako su tekli izvori financiranja u stranci. Ovime pokazujemo das su nam interesi nacije iznad stranačkih interesa te da je ono što je dobro za hrvatski narod, građane i građanke dobro i za HDZ – kazala je Kosor. Istaknula je da će istodobno postaviti pitanje zašto sustav, zašto istrage i predmeti USKOK-a nisu tajni, odnosno zašto informacije o njima cure u javnost.

– Hrvatska neće biti potpuno uređena pravna država dok i taj sustav ne bude uređen. Tražit ćemo i dobiti odgovor na svoja pitanja jer je također riječ o kaznenom djelu za koje će netko odgovarati – oštro je upozorila premijerka.

Naglasila je da će i dalje postavljati pitanja što je s istragama u riječkim tržnicama gdje je nenamjenski potrošeno 140 milijuna kuna, što je s istragama o kriminalu čelnika nekih drugih stranaka, a koje su opisane u objavljenim knjigama, što je s iskazom Ivana Zvonimira Čička o računu SDP-a u inozemstvu... To su sve temelji za pokretanje istrage po službenoj dužnosti.

Na konferenciji prisutno kompletno predsjedništvo HDZ-a

Na konferenciji za novinare bilo je prisutno kompletno predsjedništvo HDZ-a, uključujući i većinu ministara u Vladi, a novinarima se obratio i bivši glavni tajnik stranke Ivan Jarnjak koji je posve podržao premijerku Kosor kazavši kako će se, ako ga pozovu, odazvati na razgovor s USKOK-om i otkloniti sve što se stavlja na teret i njemu i HDZ-u.

– Ovaj tajming možda je izabran kako bi se naštetilo stranci, ali ja čvrsto vjerujem da DORH i USKOK rade svoj posao korektno i dajem punu potporu Bajiću i Cvitanu u daljnjoj borbi protiv korupcije, bez obzira tko i na koji način im prijetio, a znamo da im je Slavko Linić, jedan od čelnika Kukuriku koalicije, otvoreno prijetio u svom intervjuu u Globusu – dodala je Kosor.

Kosor: Mediji su naštetili HDZ-u

Na novinarsko pitanje osjeća li se moralno odgovornom iako se njezino ime ne spominje u medijskim napisima o proširenju istrage, Kosor je kazala da su mediji strašno naštetili HDZ-u i borbi protiv korupcije objavljivanjem dijelova optužnica.

– Niste vi ni USKOK niti policija da bih vam ja ovdje odgovarala na ta pitanja. Otkrit ćemo tko medijima daje informacije, a ja sam se osobno spremna odazvati pozivu nadležnih institucija. O svim navodima odgovarat ću tamo gdje treba – zaključila je Kosor.

Iz USKOK-a stigao i službeni dopis

HDZ je u srijedu dobio službenu obavijest USKOK-a da je kao stranka, odnosno pravna osoba podvrgnut preispitivanju kaznene odgovornosti. Više izvora iz samog vrha stranke reklo je da je HDZ-u stigla obavijest kako se istraga proširuje na stranku. U daljnje pojedinosti nisu ulazili, već su samo rekli da je riječ o utvrđivanju kaznene odgovornosti HDZ-a kao pravne osobe, o čemu je Večernji list ovih dana pisao.

Riječ je o crnim fondovima zbog kojih se kao odgovorne osobe iz stranke navode bivši predsjednik Ivo Sanader, rizničar Mladen Barišić, blagajnica Branka Pavošević, glavni tajnici Branko Vukelić i Ivan Jarnjak te glasnogovornik Ratko Maček koji je bio šef predizbornih kampanja u kojima se trošio novac iz crne blagajne.

Budući da je USKOK poslao HDZ-u obavijest o pokretanju istrage, a još nije napisao optužnicu, za sada zastupnicima Jarnjaku i Vukeliću ne treba skidati imunitet. Njihova odgovornost preispitat će se bez odobravanja Sabora.

Ivo Sanader– kao predsjednik HDZ-a

Ivo Sanader– kao predsjednik HDZ-a na čelu je piramide odgovornih

Većina svjedoka saslušanih u sklopu istrage o Fimi mediji navela je da se u stranici ništa nije moglo poduzeti bez znanja i blagoslova Ive Sanadera. Blagajnica Branka Pavošević rekla je da je prvi novac na ruke dobila 2003. godine, i to od Sanadera.

Ratko Maček – bio zadužen za sve kampanje

Maček je bio direktor kampanje 2003. godine kada je Jadranka Kosor bila kandidatkinja za predsjednicu države. Ta se kampanja, tvrdi Pavošević, financirala iz crnog fonda, a u više navrata goleme iznose u gotovini uzimao je upravo Maček. Kaže da je posebno urgirao za angažiranje agencije Massol s kojom ga se vlasnički povezuje.

Ivan Jarnjak – glavni tajnik odgovoran je po funkciji

Dok je bio glavni tajnik HDZ-a, Ivan Jarnjak donio je B. Pavošević dva milijuna kuna u paketu, tvrdi bivša blagajnica. Po njezinu svjedočenju, rekao joj je da je to od XY, da ga on ne želi držati kod sebe te da novac proslijedi predsjedniku. Paket je onda, prema uputama Ive Sanadera, predala rizničaru Barišiću.

Branko Vukelić – mogao bi odgovarati kao tajnik

Kao Jarnjakov prethodnik na funkciji glavnog tajnika HDZ-a Vukelić je imao informacije o crnom fondu. To također proizlazi iz više svjedočkih iskaza, a B. Pavošević rekla je istražiteljima da je od Sanadera dobila upute da ne evidentira kroz knjigovodstvo i blagajnu novac koji dobije od Vukelića i Mačeka.

Mladen Barišić – odgovoran je kao rizničar stranke

Kao rizničar HDZ-a Barišić spada u vrh piramide odgovornih osoba koje su krive i za utvrđivanje kaznene odgovornosti HDZ-a kao pravne osobe. Bio je zadužen za prikupljanje novca koji se nelegalno izvlačio iz državnih poduzeća i za redovno punjenje crne blagajne. Milijuni koji su tako izvučeni prošli su kroz njegove ruke.

auti nedopušteni
Razgovarali smo s čovjekom koji je dovezao Smart na Susak: Jedno me najviše zasmetalo...
Hrvatski Telekom
Prijenos signala
HT ima optičku infrastrukturu koja pokriva udaljenost od Zemlje do Mjeseca
  • zendraf:

    Oni koji su prije glasali za HDZ do sada su se mogli izvući na to da su glupi. Ako sad glasaju onda su jedino kriminalci i ništa drugo.

  • fck vl:

    svantevid, tako je. pričekajmo neka završi istraga pa započne suđenje i na kraju se donesu presude. onda neko može slaviti, a neko plakati

  • -obrisani-:

    Premjerka je već jednom najavila mogućnost pokretanja postupka opoziva precednika praveDNOst, a sada bi mogla to isto pokrenuti i za druge nelojalne dužnosnike