Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rat na VNS-u

J. Kosor napala Ivu Josipovića zato što vjeruje Polančecu

VNS (1)
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/8
Autori: Anita Malenica, Jasmina Popović
31.05.2011.
u 15:06

Pantovčak misli da su napadi neutemeljeni. Sjednica VNS-a završila kompromisom da se istraži slučaj Grbić

Danima najavljivana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojoj je trebalo raspraviti prije svega o “slučaju Grbić”, trajala je jučer iza zatvorenih vrata vile na Prekrižju više od tri sata i natjerala predsjednika Josipovića da propusti svečano obilježavanje Dana grada Zagreba.

– Bila je to žestoka, ali korisna sjednica VNS-a – ocijenili su Večernjakovi sugovornici, a pred javnost je stiglo umiveno priopćenje VNS-a sa zaključkom da i dalje treba odlučno ustrajati na borbi državnih institucija protiv korupcije i organiziranoga kriminala, osigurati integritet i neovisnost institucija kaznenopravnog sustava i zaštite ljudskih prava te da sva nadležna tijela, a to znači MUP, SOA i DORH, moraju provjeriti navodne zlouporabe kaznenopravnog sustava i o tome izvijestiti VNS.

Žestok sastanak

Iz priopćenja se, jasno, ne vidi žestina sastanka, ali se vidi kompromis koji su postigli predsjednik Josipović, na čiju je inicijativu sjednica sazvana, i premijerka Kosor, koja je na sjednicu očito pristala nevoljko, ali je zato, kako doznajemo, došla odlučna da i predsjedniku države kaže i nešto što mu je zamjereno. HDZ-ova strana u VNS-u tvrdi da su na sastanku pljuštale optužbe s obje strane i da predsjedniku nije bilo ugodno slušati da je prije deset dana kazao kako je u slučaju Grbić – Linić izvršen udar na ustavni poredak, a potom otišao i ostavio izvršnu vlast da se bori s tim optužbama.

Navodno je bio zatečen i nalazom nadzora Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost u MUP-u koji nije našao da su prekoračene ovlasti, a sudionici sastanka tvrde da je Josipović posebno bio izbačen iz takta kad mu se prigovorilo da je prije suđenja Berislavu Rončeviću u svom uredu primio zastupnika Stazića i Jozu Milićevića, koji je trebao svjedočiti pred istražnim povjerenstvom o slučaju s “vojnim kamionima” te su ga upitali je li tada vodio računa o ljudskim pravima B. Rončevića.

Raspravljalo se i kako je nelogično da je HDZ pisao anonimke, jer “nisu valjda mazohisti da protiv sebe pišu anonimke”, a zna se da se 99 posto optužbi i suđenja vodi protiv hadezeovaca, ali zanimljivo je da je država na koljenima kada je pokrenut “slučaj Linić”. Prigovorio mu je i da je a priori povjerovao Polančecu, koji je već osuđen i čeka ga još i suđenje u aferi “Spice”, a sumnja u riječi ravnatelja policije Olivera Grbića ne dovodeći u pitanje vezu između Linićeve kave s Polančecom i Polančecovih istupa u javnosti. Nisu zaboravljene ni stare, očito nepreboljene rane koje je Josipović zadao HDZ-u, postavljeno mu je i pitanje zašto je zatražio konzultacije svih stranaka prije nekoliko mjeseci kad je bila stabilna i politička situacija u zemlji i vladajuća koalicija.

Selektivne odluke

Josipovićeva strana u VNS-u nije sastanak doživjela ni dramatičnim niti misli da su napadi na predsjednika bili utemeljeni. Predsjednik je, kažu, već davno rekao da se sastao s Milićevićem, ali ne i Stazićem, i objasnio da nije bilo govora o aferi “Kamioni” već o Milićevićevu vojnom statusu. Rečeno je i da HDZ ne može selektivno odlučivati kada vjeruje Polančecu, jer u redu je kada napada Sanadera, a kada spomene Grbića, onda laže. Ostao je pri tome da se mora ustanoviti što se dogodilo kako bi krivci odgovarali ako je bilo motiviranja za lažne prijave ili bi se skinula mrlja s rada policije. I hadezeovci su zatražili da se sve istjera na čistac i da se ne ostavlja ništa u zraku.

– Predsjednik će reagirati i ubuduće kada bude mislio da je politička situacija nestabilna ili da su ustavnopravne vrijednosti narušene. Zato je sazvao i konzultacije, a i tražio sjednicu VNS-a u vezi sa “slučajem Grbić” i u tome ga ne mogu omesti nikakva pitanja niti javni napadi s bilo koje strane. On je ovim sastankom zadovoljan jer je njegov cilj bio da se pred institucije stavi ozbiljan zadatak, a to je puna istraga koja će rezultirati punom istinom – kaže jedna od sudionica sastanka na kojem je bilo dogovoreno i da “od sjednice ne treba praviti euforiju niti je prezentirati kao nečiju pobjedu ili poraz”. No očito je bilo previše uzbudljivo da bi ostalo tako i, čini se, da obje strane ipak misle da su pobijedile.

Komentara 186

OB
-obrisani-
09:36 01.06.2011.

Hrast - nije sdp-ofca, već lyukava lyisica

OT
otili
15:27 31.05.2011.

A što su institucije radile do sada ??? Ovo je ponižavanje vlastitih građana. Plljuc !!

DK
dkatica2
18:41 31.05.2011.

UN + NATO + EU ------------------------- hdz@hdz.hr

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije