Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ustavne promjene

J. Kosor: Na pragu smo završetka pregovora s EU

kosor, ukidanje olakšica (1)
Sanjin Strukić/Pixsell
09.06.2010.
u 12:11

Kosor je zastupnike pozvala da daju maksimalni doprinos da Hrvatska završi pregovore te početkom iduće godine potpiše ugovor o pristupanju Uniji.

U Vladi smo se pripremili na ovaj veliki posao, ali na kraju smo velikog, važnog i povijesnog puta - završetka pregovora - poručila je premijerka Jadranka Kosor sa saborske govornice najavivši da će Vlada nakon izglasavanja izmjena Ustava u saborsku proceduru uputiti izmjene ukupno 17 zakona od čega 14 zakona koji se izravno i tri zakona koji se neizravno naslanjaju na ustavne promjene. Dodala je da Hrvatska ulazi u završnu fazu pregovora.

S pozitivnim ishodom slovenskog referenduma otklonjena je još jedna zapreka u pregovorima. Očekuje da će se do ljeta otvoriti i preostala tri neotvorena pregovaračka poglavlja. Kosor je zastupnike pozvala da daju maksimalni doprinos da Hrvatska završi pregovore te početkom iduće godine potpiše ugovor o pristupanju Uniji.

- Na europskom je stolu 3,5 milijarde eura za prve dvije godine članstva - poručila je. Dodala je kako će i suradnja sa sudom u Haagu biti ocijenjena kao posao koji daje rezultate podsjetivši da je za otvaranje poglavlja 23 o pravosuđu važna reforma pravosuđa i borba protiv korupcije koja je ocijenjena kao učinkovita. Izrazila je  zadovoljstvo dogovorom s oporbom oko glasovanja hrvatskih državljana bez prebivališta u Hrvatskoj jer su se preskočili uskostranački interesi i donesena su konkretna rješenja. Među Vladinim je prijedlozima i uvrštavanje u preambulu Ustava svih nacionalnih manjina, redefiniranje uloge i postupanja Oružanih snaga RH, uvođenje instituta uhidbenog naloga, nezastarijevanje kaznenih djela ratnog profiterstva i onih iz vremena pretvorbe i privatizacije.

Tu je i uzdizanje na ustavnu kategoriju prava na pristup informacijama, zatim je premijerka nabrajala odredbe o referendumu dodavši da i je Vlada oko zbora sudaca Ustavnog suda otvorena za razgovore i dogovore. Sabor je danas nastavio sjednicu raspravom o prijedlogu za utvrđivanje nacrta ustavnih promjena, a predsjednik Odbora za ustav, poslovnik i politički sustav  Vladimir Šeks u uvodu je istaknuo kako je većina predloženih promjena usuglašena na zajedničkoj radnoj skupini. Dodao je ipak da do kraja nije usuglašeno rješenje po kojem bi pravo na pristup informacijama postalo ustavna kategorija. Šeks je objasnio da je većina u odboru bila za to da se pravo pristupa ograniči u skladu s međunarodnim dokumentima, odnosno da se informacija može uskratiti u svrhu zaštite nacionalne i javne sigurnosti, istrage kaznenih djela i nepoštivanja disciplinskih mjera. Nadalje, vladajući predlažu da se Ustavom tek utvrdi da je opće obrazovanje jednako dostupno, dok oporba traži da se propiše obveza obrazovanja do stjecanja prvog zvanja ili državne mature, a i to do kraja nije usuglašeno - nastavio je Šeks. Ustavni suci ubuduće će se birati dvotrećinskom većinom saborskih zastupnika.

To je ostalo prijeporno jer se oporba protivi prijedlogu da ustavni sudac kojemu je istekao mandat na toj dužnosti ostane do imenovanja suca koji će ga zamijeniti. No vladajući smatraju da je to nužno za stabilnost ustavnog suda. Na temelju dogovora čelnika Vlade i oporbe u prijedlog nacrta uvrštena je odredba po kojoj će hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj ubuduće na izborima birati fiksnom kvotom tri zastupnika, a glasovati mogu samo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Komentara 63

MI
mikec
13:56 10.06.2010.

Kamocemo88; moj stil nije vrijedjanje, ali ti si jedan HRVATSKI PROVOKATOR-UZURPATOR, Branitelj SIGURNO NISI, ALI LAJAT NA MJESEC Ssigurno ti ide najbolje. Neznam dali tvoj MALI MOZAK MOZE SHVATITI,Ja kao BARANJAC podnio sam puno vece ZRTVE OVOGA HRVATSKOG DOMOLJUBNOG RATA,G RATA, nego mnogi hrvati. NEPLACEM NITI CU PLAKATI,Branitelj UZDIGNUTA CELA SA VJEROM U DRAGOG BOGA_____HRVATSKA SLOGA. prestani LAJATI NA TU (OPICENU) vladu podrzimo ih u njihovom REPRESIVNOM PROGRAMU, Spasavanja LIJEPE NAM NASE. Ostalo sam napisao vec u gore navedenom tekstu. Lijep pozdrav BOG.

CU
cunt
17:59 10.06.2010.

sad sam skužil zakaj još nismo u EU,,,,,,,,pa to oni s pantovčaka štopaju, nisu se još dosta nakrali i dobro znaju kad smo jedamput u EU onda je gotovo, nema više onih balkanskih štoseva,,,ma ko ih beje, kaj mi ko može..........

Avatar zanusi13
zanusi13
10:25 14.06.2010.

Većina Hrvata ne želi u EU, ali i da su u manjini - referendum je obavezan. Navukli su nas bez referenduma oko ulaska u NATO, zato oko mogućeg ulaska u EU - REFERENDUM

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije