Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bez dlake na jeziku

J. Kennedy: Martin Luther King slavom je mamio žene u krevet

'jackie_kennedy_fashion_symb'
Foto: ''
1/4
13.09.2011.
u 22:00

Tajni intervju Kennedyjeve udovice; prije 47 godina dala je svoje viđenje života u Bijeloj kući pod uvjetom da ono bude objavljeno nakon njezine smrti

Gotovo pola stoljeća nakon što je Jackie Kennedy "otvorila dušu" povjesničaru Arthuru Schlesingeru, na svjetlo napokon izlazi slika Bijele kuće u jeku Hladnog rata viđena očima njezine u to vrijeme najpoznatije stanovnice. Udovica Johna Kennedyja pristala je 1964. na intervju sa Schlesingerom pod uvjetom da on ne bude objavljen sve do njezine smrti, pa će knjiga u kojoj Jackie opisuje pikantne detalje iz Bijele kuće danas biti predstavljena javnosti u New Yorku.

Sukarnove ljepotice

Crnokosa ljepotica i skora supruga jednog od najbogatijih ljudi svijeta Aristotela Onassisa ne upušta se u političke analize, već isključivo iznosi dojmove o ljudima što ih je upoznala tijekom predsjedničkog mandata svog supruga, a vrlo je jasno zbog čega je tražila da materijal ne bude objavljen za njezina života. Da je knjiga izdana nakon intervjua, zbog loših i negativnih komentara o svjetskim čelnicima izazvala bi diplomatski skandal i narušavanje odnosa SAD-a s najmanje dvadesetak zemalja. Tako Jackie tadašnjeg francuskog predsjednika Charlesa de Gaullea opisuje kao egomanijaka koji je sebe vidio kao središte svijeta, dok je buduću indijsku premijerku Indiru Gandhi opisala kao "vrlo grubu prostakušu, ogorčenu, nasilnu, užasnu ženu".

– Posebno je pogrešna slika koju javnost ima o Martinu Lutheru Kingu. On se predstavlja kao plemenit čovjek, a snimke njegovih razgovora koje je prikupila tajna služba pokazuju da se svojom slavom i utjecajem koristio kako bi što više žena namamio u svoj krevet – rekla je u to vrijeme Schlesingeru Jackie Kennedy. U njezinim memoarima ne nalaze se samo negativni komentari o poznatim posjetiteljima, već i sjećanja na diplomatske gafove i male propuste do kojih je u Bijeloj kući svako malo dolazilo.

– Pozvali smo na večeru indonezijskog predsjednika Sukarna koji je u to vrijeme bio u posjetu SAD-u. Nekoliko dana prije toga, kineski je predsjednik Mao Ce-tung u Kini predstavio monografiju Sukarnove kolekcije slika koju je on imao u svojoj rezidenciji. Kako bi impresionirao Sukarna, John je zatražio da se monografija na bilo koji mogući način nabavi i donese u Washington kako bismo je stavili na stol tijekom službene večere. Knjiga je nabavljena, ali nismo gledali što je unutra. Kada je večera počela, prolistali smo monografiju i bila je puna ženskih aktova. Golotinja u svom najgorem izdanju, a pokazalo se da su sve to Sukarnove supruge i ljubavnice. Nisam znala kuda da pogledam kada je indonezijski predsjednik počeo opisivati kakva je koja od njih u krevetu – kaže Jackie.

Plakao je kao dijete

U knjizi se ne nalaze samo gafovi i anegdote iz Bijele kuće, već se vrlo potanko opisuje i atmosfera koja je ondje vladala u vrijeme kubanske krize, kada je svijet bio na rubu nuklearnog rata. Prema vlastitim tvrdnjama, Jackie je odbila prijedlog da s djecom ode u sklonište izvan Washingtona jer je, u slučaju nuklearnog napada, željela ostati pokraj Kennedyja.

– Ako bude rata, želim ostati pokraj tebe. I ja i djeca umrijet ćemo zajedno s tobom, bez tebe naš život nema smisla – rekla mu je Jackie, nakon čega je Kennedy odustao od prijedloga da obitelj skloni na sigurno. Kako tvrdi, bili su to teški dani, a Kennedy je bio pod strašnim pritiskom. Nerijetko bi, kad bi bio u uskom krugu obitelji, i zaplakao kako bi si dao oduška.

– Najgore je bilo nakon propasti invazije na Zaljev svinja. Otišla sam u našu spavaću sobu i ondje zatekla Johna. Sjedio je na krevetu lica prekrivena rukama i dugo i glasno plakao. Ništa nisam rekla, samo sam sjela pokraj njega i pogladila ga po glavi – tvrdi Kennedyjeva udovica.

Važan povijesni materijal

Knjiga koja će danas biti objavljena nije samo zanimljivo štivo nego i izvanredno važan povijesni materijal.

– Očito je riječ o prvorazrednom povijesnom materijalu i građi koja omogućava uvid u način života i razmišljanja čovjeka koji je u jednom trenutku u svojim rukama držao sudbinu svijeta. Pisana iz perspektive Kennedyjeva najbližeg kruga, knjiga će biti temelj za ozbiljne analize – kaže povjesničar Petar Bašić.

Komentara 14

OB
-obrisani-
22:09 13.09.2011.

tako je tebe namamio... na blackzillu?

VI
vidimškoj
22:16 13.09.2011.

šteta šta se ta obitelj raspala na tako tužan način.Bili su najzgodniji predsjednički par do sada.

Avatar babas
babas
11:07 14.09.2011.

King slavom mamio žene u krevet? Pa to radi bar 90 % slavnih muškaraca,što je tu čudno? Pa kako su nju u krevet namamili Kenedy i Onazis? Glupača!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije