Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

J. Boljkovac: Glasnogovornici mračne prošlosti, čuvajte se!

Prvog hrvatskog ministra unutarnjih poslova i antifašističkog borca sve češće se sumnjiči za likvidacije nakon završetka Drugog svjetskog rata, kada je bio šef Ozne u Karlovcu
25. veljače 2011. u 13:27 457 komentara 25 prikaza
jospi boljkovac
Foto: K. Štedul-Fabac/PIXSELL

Hrvatska, za koju sam se borio, utemeljena je na antifašizmu. Prema tome, nikakvi glasnogovornici mračne prošlosti ne mogu promijeniti činjenice i morat će paziti za šetnje mračnom ulicom. To im ja poručujem – kaže Josip Boljkovac, prvi hrvatski ministar unutarnjih poslova i antifašistički borac kojeg se sve češće sumnjiči za likvidacije nakon završetka Drugog svjetskog rata, kada je bio šef Ozne u Karlovcu.

Nakon rata djelovale su gerilske grupe koje su činili pripadnici poraženih vojski, a posao Ozne bio je da razbiju njihovo djelovanje, tumači Boljkovac.

– Da je nastavljen gerilski rat, pitanje je što bi danas bilo. Što je Ozna trebala čekati da se sruše temelji antifašizma?! Pohvatali smo na području Duge Rese četrdesetak gerilaca koje je predvodio Đuka Magličić. Žao mi je samo jednoga iz te skupine koji je osuđen na smrt. I treba žaliti za nevinim žrtvama, ali većina likvidiranih bili su zločinci, koljači iz Jasenovca, Jadovna i ostalih stratišta ustaških žrtava o kojima nitko ne piše – nastavlja Boljkovac.

Tvrdi da nikad nije radio u logoru Dubovac u Karlovcu, odbacujući tako tvrdnje da je ondje odlučivao o životu i smrti.

– U tom su logoru ubijena i dva moja rođaka. U njemu su djelovali i nečasni. U logoru su bili zatočeni domobrani i ustaše, a jednostavno se treba staviti u tu poslijeratnu situaciju prije no što se sudi o događajima iz tog razdoblja – smatra Boljkovac.

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko lovi vještice, tvrdi Martin Jendrašec, počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Karlovac.

– Sva ta kampanja teško mi pada. Pošteno sam djelovao i kao partizan i kao branitelj za Domovinskog rata – kaže Jendrašec.

Zagreb: Predstavljen šesti međunarodni turnir u hrvanju Zagreb Open Grand Prix 2019
'SVI SMO PLAKALI'
Prije 14 dana izgubio sestru pa napravio podvig života: 'Sve bih dao da je ona živa'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • -obrisani-:

    profa - i dalje mi slabo guglaš - zato jer će IZUZETNI Hrvati učiniti IZUZETAK od tog pravila

  • utatica:

    od svih tih bolesnih ubojica jedino taj gad i rde bulat još prijete, stvarno ih treba pod hitno u bajbukanu, iz vila iseliti njihove obitelji i vratiti ih vlasnicima, te ispostaviti račun za polustoljetno korištenje

  • -obrisani-:

    Svi narodi oko nas su manje-više homogeni samo mi Hrvati smo rasporene utrobe i prepolovljenog srca. Došlo je vrijeme da se rane zacijele a krivci da budu kažnjeni i prozvani.