Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA WATERGATE

Izvješća nisu ista, SDP najviše rešetao smijenjenog Miševića

odbor za sigurnost (1)
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/8
30.10.2012.
u 10:39

Glavnog ravnatelja policije Vlade Dominića i načelnika krim-policije Vitomira Bijelića najviše su rešetali hadezeovci.

Oko 10 sati u dvoranu u kojoj se održavala zatvorena sjednica saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost – a koji treba rasvijetliti aferu hrvatski Watergate – ušli su predstavnici Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost vođeni smijenjenim predstojnikom Petrom Miševićem.

Ići će do kraja

Hadezeovci su već više puta javno prozvali vladajuće zbog Miševićeve smjene, objašnjavajući kako ga je trebalo pohvaliti jer je razotkrio aferu nelegalnog izlistavanja telefonskih kontakata bivšeg ravnatelja SOA-e. Službeno je objašnjenje kako je smijenjen zbog tehničke pogreške te razlike u izvješćima. A to da se izvješća triju institucija razlikuju, potvrđeno je i tijekom jučerašnjeg saslušanja.

Članovi Odbora i dalje se drže “zavjeta šutnje”, predsjednik Odbora Miroslav Tuđman kaže da neće davati izjave do kraja rada. No, doznaje se da plan esdepeovaca da se afera zatvori “odmah”, jednodnevnom sjednicom, nije realiziran najviše stoga jer je u raspravi zauzet većinski stav “da se pošteno, do kraja, jer javnost ima pravo na istinu, odradi posao”. Tom su stavu pomogli i neki od članova Odbora iz redova vladajućih. “Da je bilo pritisaka da se ne odradi neki od segmenata afere, ja u tome ne bih sudjelovao”, kaže jedan drugi član Odbora. Tvrdi da ih jednako zanima utvrđivanje nezakonitosti, kao i curenje informacija.

U međuvremenu se doznaje još jedan detalj afere, a to je – kako se došlo do imena donedavnog šefa SOA-e Josipa Buljevića? Jedan od voditelja SOA-e za istočni dio Hrvatske bio je u telefonskom kontaktu s osobom koja je bila “pod mjerama” zbog veza s organiziranim kriminalom. Nadležni su potom krenuli izlistati “ulovljeni” broj kako bi vidjeli s kime on kontaktira. Kako je bila riječ o lokalnom šefu SOA-e, on je redovito komunicirao i s nadređenima u Zagrebu. I tako se “neizravno” došlo do imena J. Buljevića. Čini se da taj detalj nije bio poznat premijeru Milanoviću, do kojega je, kažu upućeni, stigla varijanta da je baš Buljević komunicirao s nekima iz organiziranog kriminala.

Dva sata rešetanja

Miševića su članovi Odbora ispitivali čak dva sata, a najviše su ga rešetali esdepeovci. Slijedio je Mate Botica, v. d. ravnatelja OTC-a, potom je na red došlo i saslušanje glavnog ravnatelja policije Vlade Dominića i načelnika krim-policije Vitomira Bijelića, koje su, pak najviše rešetali hadezeovci. Slijedi izravni nadzor obavještajnih institucija, u koji mogu krenuti svi članovi Odbora, zajednički.

>>Tuđman: Razgovarat ćemo sa svim čelnicima institucija

>>Sve o aferi "Hrvatski Watergate" čitajte u našem specijalu

Komentara 31

AL
alapača
11:25 30.10.2012.

ako sada svi šute, znači li to da je protiv dugih jezika koji su razmahali 'aferu' ''watergate'' već napisana kaznena prijava?

FR
frkafuljak
11:37 30.10.2012.

Kotači se kotacaju. Ide mica na kolica.

AL
alapača
12:30 30.10.2012.

Dragovan uvijek izgleda zabezeknuto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije