Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PALE JAKE OBORINE

Veliki odron zemlje na cesti kod Obrovca, zbog vode zatvoreno više prometnica diljem zemlje

Veliki odron zemlje na cesti kod Obrovca
Foto: Sime Zelic/PIXSELL
1/19
Autori: Vecernji.hr, Hina
15.05.2023.
u 11:58

Iako je s prestankom kiše na zadarskom području u ponedjeljak došlo do blagog pada vodostaja Otuče, Zrmanja raste. Zbog prognoziranih obilnijih oborina na području srednjeg i južnog Jadrana i njegove unutrašnjosti, postoji mogućnost pojave bujičnih poplava.

Vodostaj rijeke Zrmanje u Obrovcu prešao je povijesnu razinu i još uvijek raste pa su Hrvatske vode proglasile sinoć izvanredno stanje, priopćeno je u ponedjeljak iz Civilne zaštite Zadarske županije. "U Obrovcu je poplavljen dio stare gradske jezgre, prizemlje općinske zgrade te pojedini poslovni prostori. Zasad nisu poplavljeni stambeni objekti", rekao je načelnik Civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković. Zbog obilne kiše, kod Obrovca došlo je i do velikog odrona zemlje na cesti.

Hrvatski autoklub (HAK) izvijestio je kako je zbog veće količine vode na kolniku i odrona za sav promet zatvoreno više prometnica diljem zemlje. Prema posljednjim informacijama, to su: DC1 Gračac-Knin (obilazak je državnom cestom DC59 Knin-Oćestovo-Bribirske Mostine); DC27 Zaton Obrovački-Karin (zbog velikog odrona kod autobusnog kolodvora u Obrovcu); DC38 Požega-Orljavac; DC503 podvožnjak u Biogradu; ŽC3156 Žažina-Mala Gorica; ŽC5165 između Gornje Ploče i Lovinca; ŽC5217 Dobroselo-Mazin-Bruvno; ŽC5203 Srb-Otrić; ŽC2219 Pila-Sljeme (zbog odrona); LC67203 Kotezi-Dusina; LC67209 Draževitići-Veliki Prolog.

VIDEO Proglašeno izvanredno stanje: Vodostaj Zrmanje i dalje raste, Obrovac poplavljen

"Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje, a ponegdje ima i magle. Zbog mjestimice obilnije kiše ponegdje se zadržava veća količina vode na kolniku. Veća je opasnost od odrona na cestama u gorju te na Jadranskoj magistrali (DC8). Pojačan je promet na gradskim cestama i obilaznicama. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama", poručuje HAK.

Zrmanja je u Obrovcu dosegnula u ponedjeljak nikad zabilježen vodostaj od 302 centimetra i raste, a prethodni je rekord bio čak 39 centimetara niži (263 cm), što znači da je stanje "vrlo ozbiljno", rekao je Hini voditelj zadarske Službe Civilne zaštite Mario Andrić

“Za sada su u Obrovcu pod vodom samo neki poslovni prostori i par kućanstava, ali nitko nije životno ugrožen. No znamo da vodni val Otuče iz Gračaca dolazi u Zrmanju i pripremamo obranu od još višeg vodostaja”, rekao je Andrić, koji je osobno stigao u Obrovac. Pohvalio je požrtvovnost Državne interventne postrojbe iz Rijeke i Splita, te vatrogasce koji na lijevoj obali Zrmanje nizvodno od mosta cijelu noć i prijepodne utvrđuju nasip i stavljaju vreće na vrh.

a pitanje ispumpava li se voda iz poplavljenih poslovnih objekata, Andrić odgovara da se voda "nema kamo ispumpavati", da je sve pod vodom, uglavnom oko pola metra, ponegdje i više te će biti velika materijalna šteta.

Iako je s prestankom kiše na zadarskom području u ponedjeljak došlo do blagog pada vodostaja Otuče, Zrmanja raste. Zbog prognoziranih obilnijih oborina na području srednjeg i južnog Jadrana i njegove unutrašnjosti, postoji mogućnost pojave bujičnih poplava. Istovremeno, zbog već vodom zasićenog podzemlja postoji mogućnost daljnjeg poplavljivanja krških polja.

Zbog obilnih oborina koje su pale i prognoze novih oborina sljedećih dana, očekuje se značajan porast vodostaja rijeka, stoji u priopćenju Glavnog centra obrane od poplave.

VIDEO Borba protiv poplave na području Hrvatske Kostajnice

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije