Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Izvanredni izbori najizgledniji izlaz

Belgija sasvim lijepo živi i bez savezne vlade, ali se plaši da joj ne padne kreditni rejting
08. srpnja 2011. u 14:59 1 komentara 5 prikaza
\'PS Chairman Elio Di Rupo (C) arrives with Willy Demeyer (L) at the French-speaking socialist party PS elections meeting as part of the general elections, on June 13 2010 in Brussels. In Wallonia, PS
Foto: \'JULIEN WARNAND\'

Bart de Wever, čelnik Novoga flamanskoga saveza (NV-A), stranke koja je osvojila relativno najveći broj mandata na posljednjim belgijskim saveznim izborima održanima još lanjskoga lipnja, odbacio je 110 stranica dug prijedlog Elija di Rupa, čelnika najjače stranke među frankofonim Belgijcima, socijalističke (PS), o obnovi pregovora o oblikovanju savezne vlade. Iako plan predviđa rezanje saveznoga proračuna za 22 milijarde eura do 2015. godine i prijenos dodatnih novčarskih ovlasti na savezne pokrajine, De Wever, koji je plan u ponedjeljak bio načelno prihvatio, sada kaže da, "nakon dublje raščlambe", uviđa da "nije dobar temelj za pregovore".

U početku frankofoni nisu nikako pristajali na preobrazbu države pri kojoj bi se sve veće ovlasti sa savezne prenosile na pokrajinsku razinu. No, kada su to ipak počeli prihvaćati, za De Wevera ni jedan njihov prijedlog nije išao dovoljno daleko.

Belgija sasvim lijepo živi i bez savezne vlade, s tehničkom kojoj je savezni parlament donekle proširio ovlasti: gospodarstvo se oporavlja, zaposlenost ponovno raste, a umjesto da se prihvaća novi godišnji proračun, samo se prepisuje lanjski. De Wever očito nastoji da se takvo stanje nastavi ne bi li dokazao besmislenost postojanja savezne države.

No, državni je dug, iako je pao ispod 100 posto BDP-a, i dalje jedan od najviših u EU, 96%, pa agencije Fitch i S&P prijete da bi Belgiji mogle sniziti kreditni rejting sa sadašnjega AA+. To bi povećalo prinose na belgijske državne obveznice, koji su danas 1,2 postotna boda iznad referentnih njemačkih, pa bi se država skuplje zaduživala. A to bi pokrenulo lanac rasta kamata i ponovno usporilo gospodarski rast.

Iako je NV-A pojedinačno i najjača stranka, kada bi se flamanski kršćanski demokrati (CD&V), socijalisti (SP.A) i liberali (VLD) udružili, savezna bi se vlada lako sklopila i bez De Wevera. CD&V to, međutim, odbija, u strahu da bi ga birači zbog okretanja leđa De Weveru – koji se prikazuje zaštitnikom poduzetnih, radišnih i poštenih flamanskih poreznih obveznika od "lijenih frankofona koji bi živjeli na njihov račun" – kaznili na sljedećim izborima.

Iako se i s frankofone i s flamanske strane čuju pozivi da se angažira neki ugledni inozemni posrednik, iz savezne države poput Kanade ili Švicarske, sva je prilika da se Belgija ipak kreće prema izvanrednim izborima najesen. 

Kobe Bryant
POGINUO SLAVNI KOŠARKAŠ
Ovo je jezivo: Pogledajte što je Kobeu Bryantu predviđeno još 2012. godine
PoKRENI
PONOSNO VOLONTIRAMO
Korporativnim volontiranjem do boljih promjena u društvu
  • -obrisani-:

    kako bi reko Frane: svijet se lokalno indiviDUALizira, a globalno inTEGrira