Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prekomjerni deficit

Izvanredna konferencija u Vladi: Grčić i Lalovac predstavili mjere štednje

Branko Grčić
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/2
23.04.2015.
u 12:04

Ministri Branko Grčić i Boris Lalovac u Vladi su predstavili nove mjere štednje povezane s procedurom prekomjernog deficita

Ministri Branko Grčić i Boris Lalovac u Vladi su predstavili nove mjere štednje povezane s procedurom prekomjernog deficita.

– Čvrsto idemo prema Komisiji s vrlo čvrstim parametrima. Imamo odluku o novim limitima unutar proračuna vrijedne oko 465 milijuna kuna – kazao je Grčić i dodao da su unutar izvanproračunskih korisnika planirane dodatne uštede.

Na rashodovnoj strani ukupno 870 milijuna kuna. Na prihodovnoj strani su trošarine, 370 milijuna će donijeti trošarine na gorivo i cigarete. – Dodatnih 600 milijuna kuna ćemo povući dobiti iz javnih poduzeća – kazao je Grčić.

– Ukupan zahvat na prihodnoj strani je 970 milijuna kuna. Posebnom odlukom idemo na smanjenje deficita za ona javna poduzeća koja nose najveći dio duga – rekao je Grčić i dodao da su to HŽ Infrastruktura i HAC. Uz ovu odluku ide i prijedlog mjera restrukturiranja tih poduzeća. – Projekt monetizacije trebao je pomoći da se otplate dugovi javnih poduzeća, u najvećoj mjeri, HAC-a – rekao je Grčić.

Smanjenja parafiskalnih nameta

Za dodatne uštede Vlada je donijela nove mjere smanjenja parafiskalnih nameta. – Idemo s planom smanjenja još 300 milijuna kuna parafiskalnih nameta. Smanjit ćemo namete tipa vodnog doprinosa, naknadu za edukaciju o higijeni osoba koje rade s hranom. Smanjili smo trošak davanja za te testove – kazao je Grčić i dodao da se planira smanjiti i prihod od spomeničke rente. – Time želimo dodatno rasteretiti poduzetnike – kazao je Grčić i dodao da su u visokoj fazi spajanja agencija.

– Najmanje 10 agencija će se spojiti s drugima i time ćemo dodatno uštedjeti – kazao je Grčić.

U skladu s rezultatima analize krećemo u konkretne mjere racionalizacije troškova agencija, objavio je ministar. – Od toga očekujemo uštedu od 500 milijuna kuna godišnje kada sve to realiziramo – kazao je Grčić te dodao da će utjecati na plaće u tzv. neovisnim agencijama u kojima će se također plaće usklađivati s onima u državnoj upravi. – Vrijeme je krize u kojem svi na jednak način moraju podijeliti teret – kazao je Grčić i dodao da sve što rade su "ozbiljne strukturne mjere".

"Pojačavamo konkurentnost gospodarstva"

– Smanjujemo troškove i pojačavamo konkurentnost gospodarstva – tvrdi Grčić te dodaje da su te mjere za brži oporavak i rast. – Smanjenjem troškova javnog sektora želi se stvoriti prostor za zapošljavanje u privatnom sektoru – kaže ministar.

Ministar financija Boris Lalovac kazao je da najam neće smjeti biti veći od 11 eura po četvornom metru, uključujući i PDV. – Ograničit će se i službena putovanja, kao i rashodi za korištenje službenih vozila. Ograničit ćemo i nabavku službenih vozila – rekao je Lalovac te dodao da će se cijena vozila ograničiti na 180 tisuća kuna s PDV-om. Kresat će se i drugi rashodi u ovoj godini.

– Prema izračunima dubinske analize, samo u agencijama uštede bi bile oko pola milijarde kuna na godišnjoj razini – rekao je Lalovac te dodao da će imati rok prilagodbe oko dva tri mjeseca. Takve standarde će uvesti i proračunskim i izvanproračunskim korisnicima.

"Nadamo se da će deficit biti ispod 5 posto"

– Razgovarali smo i s javnim poduzećima koja će isto morati uvesti standardne troškove i standardnu kontrolu – kazao je ministar financija i dodao da javna poduzeća koja snažno utječu na deficit ulaze pod strogi monitoring Ministarstva financija i Europske komisije.

– Za  10 ili 15 dana promijenit ćemo metodologiju kako se zaduživati i tko će dobivati jamstva – rekao je Lalovac koji nije  želio odgovoriti konkretno koliki će ove godine biti deficit proračuna. – Deficit će, nadamo se, kada gledamo nominalno, biti ispod pet posto – rekao je Lalovac.

–  Od parafiskalnih nameta je prihod oko šest milijardi kuna, a 300 milijuna kuna uštede je oko 5 posto – rekao je Grčić.

>>Milanović: Konačno i to imamo. Kad već prije to nije napravljeno

>>Konačno će srezati troškove agencija: Evo što će im sve skresati

Komentara 71

AB
abram
11:21 23.04.2015.

...čekamo konferenciju na kojoj će reći kada su izbori, sve ostalo je nebitno...

Avatar Nadan Vidošević
Nadan Vidošević
11:20 23.04.2015.

kog više briga za vaše mjere štednje

Avatar mirica19
mirica19
11:30 23.04.2015.

Prekomjerni deficit?? Pa ja prije dva dana čitala da je javni dug pod kontrolom, nije nas valjda Milanović lagao??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije