Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Grčić i Lalovac predstavili mjere ušteda: Evo koliko će se uštedjeti novim rezovima!

Spajanjem agencija i štednjom u njima planiraju uštedjeti 500 milijuna kuna
20. travnja 2015. u 15:42 150 komentara 23206 prikaza
05.03.2015., Zagreb - U Banskim dvorima odrzana je redovita sjednica Vlade RH. Branko Grcic , Boris Lalovac. Photo:
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Iako je Europska komisija od naše Vlade tražila da do kraja godine pronađe dodatne mjere kojima će ovogodišnji deficit smanjiti još za 0,4 posto BDP-a, Vlada će sutra u Bruxelles poslati znatno ambiciozniji plan kresanja deficita od 0,634 posto BDP-a, odnosno poslat će plan ušteda i povećanja prihoda od ukupno 2,09 milijardi kuna!

Limiti za potrošnju

Na rashodovnoj strani proračuna Vlada planira uštedjeti 1,12 milijardi kuna (0,34 posto BDP-a) smanjenjem materijalnih troškova, uvođenjem novih limita po nekim pozicijama unutar državnog proračuna, smanjenjem subvencija, uštedama od 407 milijuna kuna u sustavu izvanproračunskih fondova (Hrvatske vode, HC, HZZO, Fond za zaštitu okoliša). S druge strane, nakon što je povećala trošarine na duhan i gorivo (plus od 370 milijuna do kraja godine), Vlada je odlučila povući dodatnih 600 milijuna kuna dobiti iz državnih poduzeća (prvotni plan bio je povlačenje jedne milijarde). Dakle, Vlada prihode dodatno povećava za ukupno 970 milijuna kuna (0,294 posto BDP-a).

– Iako je Europska komisija tražila dodatne fiskalne napore u visini 0,4 posto BDP-a, mi ćemo im poslati plan koji predviđa napore u visini 0,6 posto, jer računamo da će EK imati rezerve i reći da nam neće priznati svih 600 milijuna, koliko ćemo povući iz dobiti javnih tvrtki, kao strukturnu mjeru za smanjenje deficita, nego samo dio od tog iznosa – rekao je danas potpredsjednik Vlade Branko Grčić. Najavio je da Vlada praktički odmah kreće u spajanje nekih državnih agencija, ali i u racionalizaciju troškova svih agencija, čime planira uštedjeti 500 milijuna kuna na godišnjoj razini. Grčić je implicitno najavio da će kroz “godinu ili više njih” u agencijama biti i otkaza, posebno u servisnim službama.

Ministar financija Boris Lalovac rekao je da je utvrđen veliki nerazmjer u troškovima za najam pa tako neke agencije “stanuju” u državnim prostorima, a druge ih plaćaju i 20 eura za kvadrat.

Limit za najam – 11 eura

– Uvest ćemo limit i agencije će moći plaćati najam od maksimalno 11 eura (s PDV-om) po kvadratu. Nakon što Vlada donese odluku, imat će rok za primjenu takve odluke od dva do tri mjeseca – rekao je Lalovac. Također, agencije neće smjeti nabavljati automobile skuplje od 180.000 kuna (s PDV-om), smanjuju se limiti za službena putovanja, telefoniranje...

>>Javni dug države dosegnuo 85 posto BDP-a

>>'Ljudi su prezaduženi. Imaju samo za 'pokrpat' od prvog do prvog''

PoKRENI
PONOSNO VOLONTIRAMO
Korporativnim volontiranjem do boljih promjena u društvu
 • zeze12:

  što sad, ipak će priznati bankrot? ili će udriti po statistici jer im ona ne ide u prilog? kako god, s ovom vladom nikad nam neće biti bolje....

 • than:

  Sada ce Grcic i Maras izaci i reci da je ovo zapravo dobro, jer je javni dug mogao biti i veci. Naravno, oni nisu za nista krivi pa niti za to sto ne provode reforme.

 • Avatar Ripper29
  Ripper29:

  85% BDP-a.....ja mislim da je vrijeme da ekipa iz ove nesposobne izdajničke vlade lijepo odleprša i nikad se više ne vrati.