Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
senzacionalan zahvat

Izvadio jetra, tumor uklonio i zdravi organ ugradio natrag

Stipislav Jadrijević
Foto: Robert Anić/PIXSELL
03.09.2014.
u 17:17

– Tumor je ovoj mladoj ženi zahvatio glavne tri krvne žile koje vode krv iz jetara prema srcu. S obzirom na to da je situacija bila praktički inoperabilna, procijenio sam da bih mogao izvaditi jetra i sačuvati jednu od te tri žile – priča kirurg dr. Stipislav Jadrijević

Klinička bolnica Merkur kao hrvatski transplantacijski centar upisala je ovih dana još jedan uspjeh svjetskih razmjera zahvaljujući njezinu transplantacijskom kirurgu dr. Stipislavu Jadrijeviću. Pacijentici s tumorom na jetrima dr. Jadrijević izvadio je jetra, na drugom kirurškom stolu odstranio je tumor s organa te potom njegov zdravi dio presadio nazad u tijelo pacijentice koja je bila na drugom stolu, bez jetara. Zahvat vrijedan divljenja kako javnosti tako i liječničke struke dosad nije izvođen u Hrvatskoj, a ni u većini svijeta.

– Tumor je ovoj mladoj ženi zahvatio glavne tri krvne žile koje vode krv iz jetara prema srcu. S obzirom na to da je situacija bila praktički inoperabilna, procijenio sam da bih mogao izvaditi jetra i sačuvati jednu od te tri žile. Dobro sam proučio dokumentaciju, napravili smo snimanje magnetom i vidio sam da je treća, takozvana desna jetrena vena djelomično zahvaćena tumorom – opisuje dr. Jadrijević kako se odlučio za ovaj zahvat. Krv iz crijeva pacijentice preusmjerio je u donju šuplju venu da može otjecati prema srcu, izvadio je jetra, pothladio ih i na stolu odvojio tumor. Potom je napravio rekonstrukciju djelomično zdrave vene i ponovno usadio zdravi dio jetara u pacijenticu, ali i izvadio slezenu kako bi smanjio dotok krvi u jetra te tako prevenirao oštećenje, objasnio je kirurg Jadrijević. Pacijentica će danas biti otpuštena iz bolnice, a KB Merkur ovim će uspjehom dr. Jadrijevića i njegova tima još jedanput potvrditi svoj važan status transplantacijskog centra.

Novosti u transplantacijama i konstantan napredak redoviti su u ovoj bolnici, a dr. Jadrijević poznat je i po zahvatu tijekom kojeg je podijelio jedna jetra i ugradio potom dvojici pacijenata. Bio je i član tima koji je u toj bolnici izveo prvu transplantaciju jetara sa živog donora kada su operirane majka i kćer. Zahvati su to koji spašavaju živote i pozicioniraju hrvatsku medicinu u svjetski vrh. A jedan od takvih dr. Jadrijević obavio je i danas, još dok se javnost divila uspjehu opisanog zahvata.

– Jedna mlada žena imala je tumor po cijelom trbuhu i njoj sam napravio radikalnu peritonektomiju, očistili smo tumor na potrbušnici, jetrima i potom dali citostatsku terapiju. Aparat zagrije temperaturu na 44 stupnja i ubaci četiri litre tekućine u pacijenta tako da, ako je ostalo išta od tumora, citostatici to unište – opisao nam je dr. Jadrijević koji je danas ovaj život spašavao osam sati u operacijskoj sali.

>> Plaća 30.000 kuna neto za 8 transplantacija, 9 dežurstava, 120 prekovremenih

>> Čekala srce, a obitelj donora u posljednji trenutak se predomislila

Komentara 56

DO
domazl
17:38 03.09.2014.

Čestitke najveće, i naklon do poda. I sada neki zatucani, slučajni sabornici postavljaju pitanja o plaćama stručnjaka, a oni za mlaćaenje prazne slame dobivaju do i preko 30000, 00 kn.

Avatar Vrijeme
Vrijeme
17:38 03.09.2014.

Cestitke na lijepom uspjehu i pacijentici brz oporavak.

AA
aabbcc
18:23 03.09.2014.

Daj Boze da i pacijent, mlada zena opet izgleda kao ovaj na slici ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije