Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Izumljen uređaj koji skenirajući mozak otkriva PTSP kod ljudi

skener
arhiva vl
Autori: Sonja Hoffman, Bernard Karakaš
01.02.2010.
u 08:00

Pacijenta skenira 248 senzora koji mjere električne signale unutar mozga te otkrivaju nepravilnosti i malformacije. Preciznost senzora vrlo je visoka.

Iako je posttraumatski stresni sindrom, poznatiji kao PTSP, do sada bilo nemoguće uočiti nekim fizičkim pretragama te su ga dijagnosticirali psihijatri na temelju stručnog pregleda, grupa znanstvenika sa Sveučilišta u Minnesoti razvila je MEG, uređaj koji magnetskom encefalografijom snima mozak pacijenta i otkriva područja oštećena PTSP-om.

Uspješno testiran

– Pacijenta skeniramo sa 248 senzora koji mjere električne signale unutar mozga te otkrivaju nepravilnosti i malformacije. Preciznost i točnost ovih senzora vrlo je visoka, što sa sobom nosi i pouzdanost mjerenja – rekao je za Večernji list dr. Apostolos Georgopoulos, vodeći neurokirurg klinike Sveučilišta u Minnesoti, koji je vodio razvoj ovog programa. Prema njegovim riječima, MEG je uspješno iskušan na sedamdesetak veterana koji su se vratili iz Iraka i Afganistana, a tijekom ove godine bit će provedena i puno opsežnija ispitivanja. Kako tvrdi, vjeruje se da samo u Americi više od 300 tisuća bivših vojnika boluje od PTSP-a, a velik broj njih još i ne zna da su bolesni. I u Hrvatskoj je slična situacija. Nakon Domovinskog rata velik broj branitelja obolio je od posttraumatskog stresnog sindroma, no hrvatski eksperti odbacuju mogućnost da dijagnoza postavljena MEG-om bude temelj za eventualnu reviziju invalidnosti.

– Činjenica da posttraumatski stres izazva “fizičke” promjene u mozgu nije nova, a istraživanja magnetskom rezonancijom na tu temu provodili su i njihove rezultate objavili još prije nekoliko godina znanstvenici pod vodstvom prof. Rudolfa Gregureka na Rebru – istakao je akademik Ivica Kostović, direktor Hrvatskog instituta za istraživanja mozga. Stres najjače utječe na limbičke strukture prednjeg moždanog režnja, a naviše na hipokampus i hipotelmus, pa se u osoba koje su ga doživjele često vide promjene baš tih dijelova mozga. Ipak, magnetske rezonancije ili CT snimke ovih promjena ne mogu se koristiti za reviziju mirovina koje su temeljem dijagnoza PTSP-a dobili vojnici.

Stresna stanja

Stres može nastati i u ranom djetinjstvu, a promjene mozga koje su posljedica stresnih stanja vidljiva su i u pacijenata koji imaju teške duševne bolesti poput shizofrenije, pa je bez redovita (cjeloživotnog) praćenja pacijenta nemoguće utvrditi kada su nastale, prije ili nakon odlaska u rat, objasnio nam je akademik Kostović.

– Bilo koja metoda praćenja posljedica koje stres ostavlja na mozgu zasad se može koristiti samo u znanosti ili kao dopuna dijagnoze određenome pacijentu, no nikako kao ključan čimbenik u odluci je li postojeća promjena na mozgu nastala kao posljedica ratnog stresa ili nije tako nastala – upozorio je akademik dr. Ivica Kostović.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar messerschmidt
messerschmidt
08:09 01.02.2010.

Ako uvezu taj stroj kod nas, mogle bi se otkriti dvije stvari. Prvo, da su nekima utvrdili to stanje, a da ga ustvari nemaju, i drugo, da osobe koje nisu bile u ratu, mogu imati taj poremećaj.

OB
-obrisani-
08:33 01.02.2010.

..ovo je korisna stvar...ovo trebamo nabaviti...HITNO...!! ..

Avatar pupoljak
pupoljak
08:56 01.02.2010.

Treba ga odmah naručiti, tako da smo prvi na redu kad\' se stavi u prodaju. Jako brzo će se isplatiti. Da košta ne znam koliko svakako bude jeftiniji, nego mirovine koje se isplaćuju raznim mlatimudanima. Kostović što priča, to objesiti mačku o rep, jer on prvenstveno govori političkim jezikom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije