Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Probijanje blokade

Izraelski specijalci upali na brod za Gazu, ali bez pucanja i mrtvih

Rachel Corrie
The Free Gaza Movement
05.06.2010.
u 17:14

Humanitarni brod silom prepraćen u Izrael. Autopsija žrtava s turskog broda pokazala da je pet žrtava krvoprolića od ponedjeljka ubijeno metkom u glavu. Bijela kuća: "Sadašnja blokada Gaze je neodrživa"

Izraelski mornarički komandosi upali su na brod Rachel Corrie, koji prevozi humanitarni teret za blokiranu Gazu te su ga usmjerili u luku Ashdod. The Free Gaza Movement, organizacija u čijem je brod vlasništvu, priopćila je da je do upada mornaričkih komandosa na brod došlo nešto prije devet sati u subotu ujutro.

Izraelski Haaretz prenosi riječi glasnogovornice oružanih snaga koja je rekla da su se vojnici ukrcali uz punu privolu aktivista na brodu, a DPA navodi da je do upada na brod došlo na 28 nautičkih milja od obale, dakle u međunarodnim vodama. Greta Berlin iz pokreta Free Gaza priopćila je, međutim, da je posada bila riješena stići do Gaze, pozvavši se na riječi Denisa Hallidaya, bivšeg pomoćnika glavnog tajnika UN-a Kofija Anana, aktivista koji je također na brodu.

Oružje ako bude nužno

CNN je u 17 sati izvijestio da je brod Rachel Corrie, koji prevozi 1200 tona medicinskih potrepština, cementa i papira za UN-ove škole, pristao u izraelsku luku u koju je prepraćen. Na njemu se nalazi 11 putnika, Iraca i Malezijaca, te devet članova posade iz pet zemalja. Osim Hallidaya, ističe se ime Mairead Maguire, dobitnice Nobelove nagrade za mir. Tijekom jutra Al Jazeera i DPA izvještavali su da su prije upada dva izraelska ratna broda satima pratili Rachel Corrie i ometali radio signale aktivističkog broda. To je vjerojatno i razlog zašto Večernji list nije uspijevao dobiti na mobitel ni Hallidaya ni Maguire do čijih je brojeva došao.

Do posljednjeg trenutka aktivisti su tvrdili da neće svojevoljno otići do izraelskih luka, a DPA je prenio izjavu glasnogovornice izraelske vojske Avital Leibovich da će brod biti prepraćen te da je “vojska spremna upotrijebiti oružje ako to ocijeni nužnim”. Kako brod plovi pod zastavom Malezije, službeni Kuala Lumput zahtijevao je od Izraela da se suzdrži od nasilnih vojnih aktivnosti. Brod je inače nazvan po 23-godišnjoj aktivistici iz SAD-a koju je 2003. pregazio izraelski vojni buldožer dok je R. Corrie pokušavala spriječiti rušenje obiteljske kuće u Pojasu Gaze.

Svijet traži deblokadu

Free Gaza Movement ističe da je upad na brod kršenje međunarodnog humanitarnog prava, da su teret irske vlasti pregledale tri puta te je odbio ponudu Izraela da se teret u Pojas Gaze preveze iz Izraela. Bijela kuća je u petak opet istaknula da je sadašnja blokada Gaze neodrživa, pri čemu se apeliralo i na Izrael i na Palestinsku samoupravu, no izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman ustrajao je na tome da će “svaki brod koji povrijedi suverenitet Izraela biti zaustavljen”. Što se Turske tiče, obavljena je autopsija nad devet aktivista ubijenih u ponedjeljak.

U njihovim je tijelima pronađeno 30 metaka, uglavnom kalibra 9 mm, pišu i turski i izraelski mediji, te je utvrđeno da je pet osoba ubijeno metkom u glavu. Međunarodna osuda krvoprolića i dalje ne jenja, a osim političkih reakcija, AP i DPA izvještavaju i o akciji sindikata lučkih radnika iz Švedske koji će tjedan dana zabranjivati pristajanje izraelskim brodovima. Haaretz pak piše da je B’nai B’rith u Washingtonu žestoko prosvjedovao zbog izjave Helen Thomas, najstarije novinarske doajenke iz Bijele kuće, koja je izjavila da je riječ o okupiranoj palestinskoj zemlji te da se “izraelski Židovi trebaju vratiti kući u Njemačku i Poljsku”.

Ključne riječi

Komentara 266

OB
-obrisani-
16:34 06.06.2010.

Kad vec nece vlade ( cit. masonski slugani) onda mora narod uzeti pravdu u svoje ruke...............................\"06.06.2010. u 08:13h mraf je napisao/la: Svedski sindikat luckih radnika donio je odluku o blokadi izraelskih brodova i robnog prometa. Od 15.06. do 24.06.2010 necee biti dozvoljeno uplovljavanje izraelskim brodovima u svedske luke, a sva robna razmjena izmedju Izraela i Svedske biti ce onemogucena. Razlog ove blokade je bezprimjerni napad izraelske vojske na brodove humanitarne pomoci Gazi, te ubojstva, ranjavanja i zarobljavanja mirovnih aktivista. Svedski sindikat luckih radnika zahtjeva sudjenje odgovornima za taj napad, prekid blokade Gaze i poziva sve ostale sindikate i slicne organizacije na slicne akcije.\"

OB
-obrisani-
17:09 06.06.2010.

Koliko je Arapa i koliko Zidova zivjelo u Palestini ???????????????? 634,133 Arapa je zivjelo u Palestini 1914. popis iz 1922 navodi 590,890 muslimanskih Arapa i 50,000 krscanskih Arapa. 1948 broj Arapa je bio 1,440,274 a zivjeli su u 12 velikihu 12 velikih gradova 830 manjih gradova i sela. 1785 u Palestini je zivjelo 85% muslimanskih Arapa 11% krscanskih Arapa i 4% Zidova. 1850 80% su bili muslimani, 10% krscani i 7% Zidovi. Britanski popis stanovnistva iz 1922 navodi 78% muslimana, 10% krscana i 11% Zidova(75% zidovske populacije su bili Europljani i njihovi potomci) Britanci nisu upisali oko 50,000 Beduina koji su zivjeli u Negav pustinji . Drugi britanski popis stanovnistva iz 1931 navodi 73 % muslimana 9% krscana, i 17% Zidova, koji su se ilegalno naseljavali financirani od Rotschilda i internacionalne zidovske zajednice........Vec 1947 broj muslimana se smanjio na 61% ,krscana na 8 % dok se %%%% Zidova povecao na 33 %. Do danasnjeg dana judeisticki Askenazi Kazari su protjrali sa njihovih vjekovnih ognjista blizu 6 milijuna Palestinaca. google-Palestine Think Tank » Maps Palestine » The shrinking map of Palestine

C1
caudillo_1
18:36 06.06.2010.

+ - 06.06.2010. u 16:08h marjanca je napisao/la: Dober dan. Kaj pa se dogaja z ladjo? Je v tem primeru \"zaplenjena \" začasno ali trajno? .................................................................................................................................................. Vidi nam naše lišne marijance,nju zanima kaj se dogaja z ladjo,pa ti marjanca iliarjanca ili nisi pripadnica velikog pomorskog slovenskog naroda ili smatraž da smo mi hrvati ka židovi pa ćemo vam vse čolne on ladnje uzapćiti prilikom vašeg križarenja po hrvaškem jadranu:)). Zapoj si onu našu staru slovensku....šumi šumi more adrijansko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije