Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijetnja

Izraelski premijer ozbiljno razmišlja o napadu na Iran

izrael
Reuters
03.11.2011.
u 10:54

Izraelski mediji već nekoliko tjedana prenose da postoji mogućnost napada na Iran zbog sumnje da Teheran tajno testira svoj nuklearni program.

Posljednjih tjedana izraelski premijer Benjamin Netanyahu čini sve kako bi nagovorio većinu ministara u svojoj vladi da krenu s napadima na Iran, javlja The Guardian.

Izraelu, naime, smeta iranski nuklearni program, a Iranci tvrde da je jedini nuklearni program koji imaju onaj za energetske svrhe. Ipak, iranski vojni zapovjednik Hasan Firouzabadi kaže da Iran neće ostati dužan ako Izrael napadne i dodaje kako bi protunapad mogao izazvati šok.

Izrael je prije nekoliko dana testirao balističke dalekosežne projektile Jericho, koji mogu dosegnuti Iran, ali i prenositi nuklearne bojeve glave. Imali su i zrakoplovne vježbe na Sardiji prošli tjedan. Zračni napad na Iran bio bi zahtjevniji jer bi zrakoplovi morali prelijetati preko Sirije, Iraka i Saudijske Arabije kako bi došli do Irana. Ostaje nejasno ima li Izrael zaista u planu napasti Iran ili pokušava probuditi međunarodnu zajednicu kako bi bila malo stroža s Iranom. U Izraelu već dugo imaju u planu napasti Iran, no čini se da su uvijek bili svjesni poteškoća na koje bi mogli naići, kao i rizika koji bi preuzeli započinjanjem napada.

Izraelski mediji već nekoliko tjedana prenose da postoji mogućnost napada zbog sumnje da Teheran tajno testira svoj nuklearni program i javljaju kako su političari za diplomatsko rješenje, no neke su prijetnje ipak izrečene.

U svom govoru u parlamentu Netanyahu je rekao da nuklearno naoružan Iran postavlja prijetnju cijelom svijetu, ne samo Izraelu, dok izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman kaže da su sve opcije otvorene.

Navodno je i ministar obrane Izraela Ehud Barak također za opciju napada, no neki izvori kažu da su vojska i Mossad protiv vojnog napada.

Nagađa se da bi se u napad mogli uplesti SAD i Velika Britanija.

 No Obama sigurno neće poduzeti nikakvu akciju prije nego prođu predsjednički izbori u studenom ove godine, dok Britanci s druge strane navodno već planiraju gdje će im biti smještena mornarica na Mediteranu i pokušavaju odlučiti je li pametnije napasti s mora ili iz zraka.

Podsjetimo, informacija da će Međunarodna agencija za atomsku energiju objaviti izvješće u kojemu piše da Iran priprema atomsku bombu procurila je još početkom listopada. Izvješće će biti objavljeno sljedeći tjedan.

Komentara 226

OB
-obrisani-
15:29 03.11.2011.

Gadafi nije plakao...

Jovo Čaruga
15:45 03.11.2011.

evo ga sciptar, vazda prvi u odbrani talibana i terorista.....divno...

Jovo Čaruga
12:31 03.11.2011.

smrt talibanima....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije