Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zlato i platina

Izraelski novinar u jezeru traga za blagom koje su ukrali nacisti

zlato,zlatnici,dukati zlatni
Davor Višnjić/PIXSELL
21.02.2013.
u 12:18

Yaron Svoray pretražit će dno jezera Stolpsee uz pomoć njemačke vlade. Pretpostavlja da su Nijemci u njega tijekom povlačenja iz obližnjeg logora Ravensbrucka 1945. bacili sanduke s blagom

Izraelski novinar Yaron Svoray (59) pretražit će dno jezera Stolpsee u Njemačkoj u potrazi za blagom vrijednim oko milijardu eura koje su nacisti oteli Židovima u Drugom svjetskom ratu.

Jezero duboko 13 metara nalazi se između Berlina i Baltičkog mora, na lokaciji gdje je tijekom rata bio osnovan koncentracijski logor Ravensbruck, a Independent piše kako se već dugo spekulira da su nacisti tijekom povlačenja u ožujku 1945. iz njega iznijeli 18 sanduka sa zlatnim i platinastim polugama te ih potom bacili u vodu.

Stolpsee je i ranije bio predmet istraga. Njegovo dno pretraživale su podmornice, a 1981. i teglenice zloglasne komunističke tajne policije Stasi. No Svoray će sada uz pomoć njemačke vlade dno pregledati uz pomoć sonara.

– Ovdje nije riječ o potrazi za izgubljenim blagom već o ljudima kojima je ono oteto. Bilo bi pravedno da im se vrati bar dio otuđene imovine – kazao je 59-godišnji autor popularne knjige ''U Hitlerovoj sjeni'' koji je prije nekoliko godina pronašao 40 ukradenih nebrušenih dijamanata koje su nacisti oteli Židovima.

>>Dvije godine jela prije Hitlera da se uvjeri da hrana nije otrovana

Komentara 3

M3
Miške 3
14:59 21.02.2013.

Sve je to odneseno u Moskvu. Nešto i u USA.

KO
kopp29
18:31 21.02.2013.

sreca jezero nije kod nas ..inace bi ga vec odavno isusili...

MI
Mirel
14:14 22.02.2013.

U okolini Velike Gorice u jezeru kod Čiča ja sam bacio 2 sanduka zlanjaka pri kraju ovo domovinskog rata. Bilo je negdje oko 720 mali dukata i 40 veliki dukata naredjujem da se pretraži jetero i meni da se 50% vrati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije