Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europa u ratu

Strogo kontrolirani gradovi: Izraelski model ograničava slobodu, ali jamči živote

Police control the access to the central train station following Tuesday's bomb attacks in Brussels, Belgium, March 23, 2016.    REUTERS/Francois Lenoir
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
24.03.2016.
u 19:45

Čeka li Europu izraelski model sigurnosti – provjere dokumenata, detektori metala na ulazima u sve važnije objekte, pretrage kuća, psi detektori eksploziva...

Ne treba sumnjati, Tel Aviv ili bilo koji drugi izraelski grad svakom je islamistu privlačniji cilj od Bruxellesa, Pariza ili Zagreba. Islamist bi radije izveo udar na zračnu luku Ben Gurion u Tel Avivu umjesto na aerodrom u glavnom belgijskom gradu. No do toga nije došlo, i gotovo sigurno nikada neće ni doći.

Razlog je jednostavan, izraelski sigurnosni sustav kreiran je da zaštiti građane. Makar se pri tome i zanemarila pojedina prava na koja smo mi u Europi navikli. I zbog kojih sada plaćamo sigurnosnu cijenu.

Nadzor svih komunikacija

Svakodnevni život u Tel Avivu drukčiji je nego u gradovima na Starom kontinentu. Prije svega, Izrael je već odavno riješio ono oko čega se u Hrvatskoj još vode debate. Vojska je integrirana u unutrašnji sigurnosni sustav i preuzela je dio policijskih zadataka. Uobičajeno je na ulicama izraelskih gradova vidjeti naoružane vojnike kako čuvaju kontrolne točke.

Vojska i policija redovito provode pretrage kuća svih za koji se posumnja da su povezani s bilo kim tko bi mogao planirati neki oblik terorističkog napada. Tu su i provjere dokumenata, detektori metala na ulazima u sve važnije objekte, psi koji detektiraju skriveni eksploziv po mirisu... Sve su te mjere neugodne, ali izraelska javnost je svjesna i da su nužne i u njihovu najboljem interesu.

Pored tih vidljivih, još su značajnije nevidljive mjere kojima izraelske službe štite društvo u cjelini. Prije svega, među civilima je u svakom trenutku određeni broj specijalno obučenih policajaca u civilu, spremnih reagirati na bilo kakav teroristički napad. Vidjelo se to i prije nekoliko godina kada je jedan Palestinac, vozeći bager cestom u Tel Avivu, počeo gaziti okolne automobile koji su stajali u redu. Tek što je pregazio prvi automobil, Palestinac je zaustavljen. Na bager je skočio izraelski policajac u civilu koji se nalazio u blizini, popeo se do vozača, izvukao pištolj i bez puno riječi pucao mu u glavu.

U nevidljive, ali neophodne mjere ulazi i nadzor telefona, mobitela, mailova, objava na društvenim mrežama. Kada god u Izraelu telefonski razgovarate, možete biti sigurni u to da se vaš razgovor nadzire. Zbog velikog broja podataka, razgovore ne nadgledaju ljudi, već računala koja traže ključne riječi.

Pojednostavljeno, onoga trenutka kada izgovorite riječ bomba, Al-Qa’ida, napad, eksploziv i slično, sustav nadzora prepoznaje ključnu riječ i uključuje snimanje razgovora, koji se potom analizira. Veliku ulogu u nevidljivim izraelskim sigurnosnim mjerama imaju i infiltrirani agenti na terenu ubačeni u džamije, islamske centre, palestinske klubove i kafiće...

Rušenje kuća terorista

Profiliranje muslimana na ovaj način nije politički korektno, ali je vrlo učinkovito. Ujedno, tu je i mjera koja vjerojatno nikada ne bi mogla biti provedena u Europi ili u SAD-u.

Bombašima samoubojicama se ruše kuće, a obitelji izbacuju na ulicu. Jer koliko god zaluđen islamizmom bio, rijetko će se koji napadač odlučiti na krajnji korak zna li da će mu zbog toga patiti obitelj, roditelji, supruga, djeca... Sve te mjere, bile one vidljive ili ne, do sada su bile nezamislive u Europi.

Vremena se mijenjaju i zemlje EU morat će odlučiti jesu li spremne žrtvovati djelić sloboda za veću sigurnost. Kada bismo danas pitali obitelji onih tridesetak nesretnika koji su u ponedjeljak izgubili živote u Bruxellesu, odgovor bi vjerojatno bio prilično jasan.

>>Uskoro će nas kontrolirati i na ulazu u kina, a vjerojatno će i identificiranje na ulici postati češće

>>Vojnici stavljeni i ispred hrvatske zgrade u Bruxellesu

Komentara 32

Avatar 4mat
4mat
20:24 24.03.2016.

Autor teksta je zaboravio napomenuti zasto se svi moraju tao braniti i koji je glavni uzrok problema a vec na samom pocerku clanka je pokusao poentirati da zbog slabe sigurnosti u eu i previse demokracije placamo sad danak. Ne ...krivo....placamo danak zato jer kad prckas po tudjem i igras se demokracije dobijes po prstima a Izraelci se bunkeriraju i rade konc logor od drzave jer su svjesni da su sjebali stvar. Oteto prokleto....

SL
sladjanabjelicic
20:01 24.03.2016.

Pa to im je i bio cilj, majko mila koji perfidni metodi za lagano uvodenje totalne diktature, .

AL
Alberti
20:10 24.03.2016.

Mozda bi bilo ucinkovitije da se prestanu ubijati ljudi i unistavati zemlje samo kako bi neki izvukli materijalnu korist, a kasnije se ti isti prave blesavi. Kolikogod Zidovi misle da su pametni pretvorili su si vlastitu zemlju u jedan velikk zatvor i sto je najbolje nitko nije siguran, nesto od "neprijatelja",a najvise od sebe samih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije