Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izraelska borba protiv terorizma

Izraelske specijalne postrojbe zaplijenile brod pun oružja

brod
Reuters
04.11.2009.
u 12:57

Sudeći prema informacijama izraelskih televizijskih postaja, brod je krenuo iz Irana te preko Jemena i Sudana stigao do Sredozemnog mora. Oružje je bilo namijenjeno sirijskim ili libanonskim državnim službama. No pretpostavlja se da je konačno odredište bio pojas Gaze.

Specijalna postrojba izraelske vojske zaustavila je brod koji je, po prvim informacijama, prevozio oružje namijenjeno sirijskim ili libanonskim državnim službama. Kako javljaju svjetski mediji, brod je prevozio rakete i drugo oružje koje je bilo deklarirano kao civilni teret što je naknadno potvrdila i glasnogovornica izraelske vojske. Po prvim informacijama brod je plovio pod zastavom Antigue.

Brod je prevezen u luku Aschod, južno od Tel-Aviva. Sudeći prema informacijama izraelskih televizijskih postaja, brod je krenuo iz Irana te preko Jemena i Sudana stigao do Sredozemnog mora. Akcija izraelske vojske bila je uvjetovana informacijama iz obavještajnih krugova koje su prethodile blokiranju broda. Izraelski ministar obrane Ehud Barak ustvrdio je da je akcija provedena uspješno te da je Izrael ponovno uspio prekinuti međunarodni lanac trgovanja oružjem.

Ovo je drugi put da je Izrael zaustavio jedan brod koji je prevozio oružje. Godine 2002. izraelske su postrojbe na sličan način u Crvenom moru zaplijenile 50 tona oružja namijenjenog naoružavanju Palestinaca. Pretpostavlja se da je povod ponovne akcije nastojanje palestinskog Hezbollaha da ponovno poveća kontingent oružja kako bi pripremio napad na Izrael. Za vrijeme kratkotrajnog, no ne i manje intenzivnog rata koji su vodili Palestina i Izrael 2006. godine palestinska je strana ispalila oko 4000 projektila na izraelski teritoriji na što je suprotna strana odgovorila rigidnim bombardiranjem Gaze zbog čega je nastradalo mnoštvo civila.

Izvještaj Ujedinjenih naroda u kojem su navedeni ratni zločini na obje strane Amerikanci su proglasili neobjektivnim i neuravnoteženim. U izvještaju Goldstone utvrđeno je da je izraelska vojska na palestinske napade odgovarala nerazmjerno jačim intenzitetom te da su namjerno napadani civilni ciljevi. Također se utvrdilo da je i palestinski Hamas napadao izraelske civile na jugu zemlje.

Za vrijeme rata ubijeno je 13 Izraelaca i 1400 Palestinaca, među njima i više stotina civila.

Ključne riječi

Komentara 41

OB
-obrisani-
14:48 04.11.2009.

Sorry: a ne godine 2006 ...

GL
Glista
16:20 04.11.2009.

\"...za vrijeme rata kojeg su vodili Palestina i Izrael\": urednice, koja je to molim te drzava Palestina? Gdje je? Dajte molim vas izvadite prst iz nosa i guzice, operite ga, i pokazite mi na karti gdje je ta patvorevina? Daoo im bog mira samo kada ostalima daju mira.

OB
-obrisani-
14:39 04.11.2009.

mister1x5 : jedan post - pet gluposti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije