Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljudska prava?!

Izraelska vojska u posljednjih pet godina uhitila više od 800 djece

Sukob palestinskih demonstaranata s policijom
REUTERS
18.07.2011.
u 12:13

Među 835 pritvorenih maloljetnika 34 su djeteta mlađa od 13 godina koja su, prema tvrdnjama vojske, ozlijedila civile i vojnike

U proteklih pet godina izraelska vojska zadržala je više od 800 palestinskih maloljetnika i djece zbog bacanja kamenja na izraelske vojnike, a nakon ispitivanja većinu njih je i zatvorila, izvijestili su izraelski borci za ljudska prava. Iščitavajući vojne izvještaje zaključili su, prenosi Guardian, kako je od 2005. do početka 2011. godine pritvoreno 835 maloljetnika, među kojima i 34 djeteta mlađa od 13 godina, a najgori je slučaj zasigurno onaj 8-godišnjeg dječaka koji je u veljači uhićen u West Banku.

Nakon što su shvatili kako on nije dječak kojeg traže, vojnici su ga pustili. Tražili su, naime, njegova godinu dana starijeg brata. Nakon uhićenja 9-godišnjaku su na ruke stavili lisičine i povez preko očiju te ga odveli u pritvor gdje je pet sati ispitivan. Kada su shvatili koliko ima godina, izraelski vojnici pustili su dječaka.

Potporučnica Avitat Leibovich, glasnogovornica izraelske vojske, komentirala je kako su maloljetnici u svojim napadima ozlijedili oko 160 civila i vojnika.

Iako borci za ljudska prava shvaćaju da izraelske vlasti moraju provoditi zakon, smatraju kako noćne racije, vezivanje lisičinama, povezi preko očiju i uskraćivanje prava na odvjetnika nikako ne odgovaraju zlodjelima koja su djeca počinila. Leibovich pak smatra kako se u većini slučajeva vojska prema djeci ponaša vrlo primjereno i obzirno, ali neki od načina uhićenja u potpunosti su opravdani zbog nasilja koje maloljetnici izazivaju i čine.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije