Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Izraelska vojska u pojasu Gaze počinila ratne zločine

10. siječnja 2009. u 17:08 5 prikaza

Visoki predstavnik Ujedinjenih naroda za ljudska prava Navi Pillay kazao je da je izraelska vojska u pojasu Gaze vjerojatno počinila najmanje jedan ratni zločin. On je zatražio neovisnu, transparentnu i vjerodostojnu istragu niza incidenata, a izdvojio je onaj u Zeitounu, gdje je u jednoj kući izraelska vojska granatama pobila 30 Palestinaca nakon što ih je prethodno iz njihovih domova potjerala baš u tu zgradu.

U novim izraelskim napadima na Gazu ubijeno devet Palestinaca

Pillay, bivši sudac Međunarodnog suda pravde, kazao je da upravo ovaj incident ima sve elemente klasičnog ratnog zločina.

Ranjeni bez pomoći
– Postoji međunarodna obveza poštovanja humanitarnog i ratnog prava. Vojnici moraju voditi računa da zaštite civile i ne smiju ih nasumce ubijati. Ako to ipak učine, moraju se pobrinuti da ranjeni dobiju adekvatnu njegu. U ovom slučaju preživjela i ranjena djeca u bombardiranoj zgradi bespomoćno su pokraj mrtvih majki čekala pomoć i hranu. Izraelski su vojnici bili nadomak toj djeci, a nisu učinili ništa da im pomognu – kazao je Navi Pillay. Ranjene i mrtve civile u Zeitounu pronašli su djelatnici Crvenoga križa.

Razdvajanje obitelji
Službena brojka poginulih Palestinaca popela se danas ujutro na više od osam stotina, a ranjenih je više od tri tisuće. Riječ je o onima koji su dospjeli do bolnica i mrtvačnica, pa se procjenjuje da bi brojke mogle biti i veće.

U cijelom pojasu Gaze, nakon što je izraelska vojska stanovništvo zasula lecima koji ih pozivaju da napuste kuće, deseci tisuća Palestinaca bježe iz svojih domova, a utočište uglavnom traže u središtima većih gradova. Obitelji se razdvajaju i sklanjaju na više različitih mjesta kako bi u slučaju napada preživio barem neki članovi obitelji.

U međuvremenu su propali svi pokušaji da se postigne bilo kakvo primirje. Američka državna tajnica napustila je Vijeće sigurnosti uoči glasovanja o primirju, a nije tajna da je prije toga imale temeljite konzultacije sa Bijelom kućom i Izraelom. Svi su izgledi da će vrlo brzo Izrael početi i treću fazu svoje operacije – zauzimanje gradova. Vlada Ehuda Olmerta za to još uvijek ima podršku 90 posto Izraelaca.


Izlaz – globalni pokret protiv Izraela

Diljem svijeta održavaju se masovni prosvjedi na kojima se traži hitan prekid pokolja u Gazi. Naomi Klein, kanadska novinarka, publicistica i politička analitičarka piše da jedini izlaz iz ovoga krvavog pokolja vidi u tome da se stvori globalni pokret, poput onoga koji je dokrajčio apartheid u Južnoj Africi, čiji bi cilj bio neprestani žestoki pritisak na Izrael, što uključuje međunarodne bojkote i sankcije protiv te zemlje.

Mary Donor Pavlović i Milan Pavlović
LJUBAVI BEZ GRANICA
Kako je Milan riskirao život i doveo Mary iz Sierra Leonea u Ljubuški
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade