Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTAR IZRAZIO ŽALJENJE

Izraelska policija ubila autističnog Palestinca: 'Naredili su mu da stane, a on je uplašen počeo trčati'

Israeli police stand guard at the entrance to the town of Bnei Brak as they enforce a lockdown of the ultra-Orthodox Jewish town badly affected by coronavirus disease (COVID-19), Bnei Brak
Foto: ILAN ROSENBERG/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
31.05.2020.
u 15:11

U priopćenju granične policije navodi se da su za njim potrčali zapovjednik i policajac. Misleći da drži pištolj, otvorili su vatru pred Lavljim vratima. Ispostavilo se da nema pištolj nego mobitel

Izraelski ministar obrane Benny Gantz u nedjelju je izrazio žaljenje zbog ubojstva nenaoružanog Palestinca s posebnim potrebama u policijskoj potjeri u Jeruzalemu.

"Iskreno žalimo zbog slučaja u kojemu je ustrijeljen Iyad Halak", rekao je Gantz novinarima na sastanku vlade u Jeruzalemu. Izrazio je sućut žrtvinoj obitelji koja živi u Istočnom Jeruzalemu i obećao brzu istragu o ubojstvu. "Sigurni smo da će ovaj događaj brzo biti istražen te da će se izvući zaključci", rekao je.

Halak, u ranim tridesetima, bio je u pratnji učiteljice na putu prema posebnoj edukativnoj ustanovi kad su izraelski granični policajci u ophodnji Starim gradom naredili da se zaustavi. Uplašen, počeo je trčati i sakrio se iza kontejnera sa smećem, rekli su rođaci. U priopćenju granične policije navodi se da su za njim potrčali zapovjednik i policajac. Misleći da drži pištolj, otvorili su vatru pred Lavljim vratima. Ispostavilo se da nema pištolj nego mobitel.

Palestinski vođe osudili su incident kao "ratni zločin" i istaknuli da izraelsko "nekažnjavanje" znači da se ne smatraju odgovornim..

Novi izraelski ministar unutarnje sigurnosti Amir Ohana iz desničarske stranke Likud premijera Benjamina Netanyahua također je izrazio "žaljenje" zbog Halakijeve smrti. Međutim on je rekao da se policija koja patrolira Jeruzalemom "konstantno suočava s opasnošću za svoje živote" te mora donositi "sudbonosne odluke u sekundi u području preplavljenom napadima". Referirao se na napade palestinskih militanata nožem i vatrenim oružjem na izraelske sigurnosne snage i civile.

Izraelski oporbeni čelnik Yair Lapid rekao je da je "tužna smrt mladoga čovjeka s posebnim potrebama. Cijeli Izrael trebao bi u znak srama pognuti glavu. Ovo nije naš način", tvitao je.

Izraelski vojnici u petak su ubili Palestinca koji se pokušao automobilom zabiti u skupinu izraelskih vojnika blizu Halamisha u Zapadnoj obali, rekla je izraelska policija. Muškarac je "neutraliziran", objavila je vojska, dodavši da vojnici nisu ozlijeđeni.

Palestinci su često na taj način napadali izraelske snage sigurnosti i civile na Zapadnoj obali. Izrael je preoteo Zapadnu obalu i Istočni Jeruzalem od Jordana u Šestodnevnom ratu 1967. Ta područja Palestinci žele za svoju državu s Istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom.

Ključne riječi

Komentara 1

SU
suncesmokvemaslina
19:15 31.05.2020.

Ono što je Izraelcima dopušteno drugima nije ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije