Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pogled u budućnost pandemije

Izrael - zemlja koja se od četvrtog vala spasila booster dozom

FILE PHOTO: Israel reopens borders to small groups of tourists as COVID-19 restrictions ease
Foto: RONEN ZVULUN
1/3
01.12.2021.
u 08:30

Kad su brojke opet počele rasti, ponovno su uveli maske, a COVID potvrdu mogu dobiti samo oni cijepljeni trima dozama

Nema druge – tako je rekao Izraelac Barak R. stavši u red ispred improviziranog centra za cijepljenje protiv COVID-19 u kolovozu. Improvizirani ne znači na brzinu sklepan, nego brzinski postavljen, opremljen centar, jedan od mnogih koji niču u toj državi u razdobljima pojačanog cijepljenja.

Cilj im je biti što dostupnijima ljudima, a onda se uklanjaju. Barak je računao – prvu i drugu dozu Pfizerova cjepiva, ona na koje je ta država bacila sve adute kad je s tom farmaceutskom kompanijom potpisala ugovore i kao prva u svijetu krajem prošle godine počela primjenjivati njihovo cjepivo, primio je u kasnu zimu.

Brzo djeluju

Zemlja se potom otvorila i provela gotovo bezbrižno ljeto, da bi potkraj ljeta broj zaraženih opet počeo rasti. U kolovozu i rujnu broj zaraženih je bio 8000 dnevno, a 500-tinjak je bilo u jedinicama intenzivne njege. I laicima je postalo jasno da imunitet od cjepiva nestaje od pet do šest mjeseci, a to su potvrdili i stručnjaci. Vrijeme za pojačivač – booster dozu.

Cijepljenje u Izraelu
Foto: REUTERS/Ammar Awad

Ostatak svijeta još se cijepio prvom ili drugom dozom, siromašnije zemlje cjepivo nisu ni vidjele, a Izrael – kako je bio korak ispred ostalih – od početka pandemije pružao je pogled u njezinu budućnost. Postao je svjetski laboratorij. A booster doza je – uz malu ogradu relativnosti – spasila Izrael od četvrtog vala.

U Izraelu je od 9,2 milijuna stanovnika njih 7,7 milijuna primilo dvije, a četiri milijuna tri doze. Nešto lošija situacija je na Zapadnoj obali, ali i tamo cijepljenje dobiva zamah. Trenutačno je sedmodnevni prosjek zaraženih između 250 i 400 slučajeva dnevno, a 129 osoba je u teškom stanju. Posljednjih dana umire pet ili šest osoba dnevno.

Za usporedbu: Izrael bilježi 879 smrti na milijun stanovnika, Hrvatska njih 2678. U podacima se ističu velike razlike između cijepljenih i boosterom i onih necijepljenih: više od 75% pozitivnih slučajeva tijekom prošlog mjeseca bilo je među necijepljenima, a stopa starijih od 60 godina u teškom stanju koji su primili samo dvije doze cjepiva bila je pet posto veća od onih s tri doze.

– Kad je počeo delta-val, shvatili smo da ljudi koji su primili dvije doze više nisu zaštićeni. Morali smo brzo donijeti odluku – govori šef nacionalne radne skupine za COVID Salman Zarka.

Izrael brzo djeluje. Nema tu previše vaganja. Zatvoriti se od ostatka svijeta – kao što se opet radi s omikron-varijantom, ide se u lockdown, procijepi se stanovništvo, procijepe se i djeca, koja su bazen zaraze i nastavlja se sa životom s COVID-om. Prvi su uveli COVID potvrde te su one, s cijepljenjem, u ožujku donijele smirivanje zaraze i povratak u normalu te ukidanje restrikcija. Dok se Europa borila s novim valom, u Izraelu nisu bile potrebne ni maske.

>> VIDEO Novi soj nazvali omikron: 'Ova varijanta ima velik broj mutacija, od kojih su neke zabrinjavajuće'

No kad su brojke počele rasti u ljeto, odmah su ponudili booster dozu i ponovno uveli maske. Od listopada COVID potvrdu mogu dobiti samo oni cijepljeni trima dozama. Sustav potvrda nije obvezan za sve zaposlene – on se primjenjuje na one u zdravstvenim, socijalnim te ustanovama za zabavu i slobodno vrijeme, kao što su kina, teretane te restorani. Nisu sve mjere u Izraelu prošle glatko. Nisu rijetke svađe u javnom prijevozu zbog maski, ali ni disonantni tonovi dijela znanstvenika koji smatraju kako mjere ne čine previše za suzbijanje zaraze. Također, debatira se o COVID potvrdama te o njihovoj etičkoj i javnozdravstvenoj težini.

– Iako potvrda možda nije u skladu s promicanjem solidarnosti, ona je nužna za ostvarivanje slobode kretanja i okupljanja te za nastavak društvenih aktivnosti. Potvrde kao preduvjet za ulazak u poduzeća i javna mjesta bila bi učinkovita mjera za ponovno otvaranje gospodarstva i kulturne sfere samo ako se time stvara ekonomski poticaj za poduzeća i vlasnike objekata. Cjepiva moraju biti dostupna najranjivijima, a zahtjev zaposlenicima da predoče potvrdu proporcionalan je ako im se pruži alternativa testiranja – smatra Shelly Kamin-Friedman, stručnjakinja za medicinsko pravo.

Antivakserske kampanje

S druge strane, ni Izrael nije imun na kontroverze i teorije zavjere pa se i tamo čuje da mobitele oboljelih prate obavještajne agencije, što je imalo i sudski epilog, a ima i kampanja protiv cijepljenja. Najnovija kampanja dezinformacija tiče se cijepljenja djece od 5 do 11 godina, koje je upravo počelo i koje teče brže nego ona za djecu od 12 do 15 godina iz lipnja.

U Izraelu dozvoljeno cijepljenje djece od 5 do 11 godina
Foto: REUTERS/Ammar Awad

I dok traje cijepljenje, u Izraelu su svjesni da će imunitet i nakon boostera slabjeti. Cjepivo nije panacea i samo po sebi nije dovoljno. Jedini način kako živjeti s COVID-19, upozorava profesor epidemiologije Gabriel Barbash, kombinacija je boostera, maski, pridržavanja mjera, ograničavanja okupljanja u zatvorenome i COVID potvrda. 

Zatvorili granice za putnike iz svih zemalja, no ipak su im se uvukla četiri slučaja omikrona

Izrael je u subotu zatvorio svoje granice za strance iz svih zemalja na 14 dana kako bi pokušao obuzdati širenje omikrona. No ta je varijanta otkrivena kod dva izraelska liječnika, od kojih se jedan vratio s konferencije u Londonu prošlog tjedna te potom zarazio kolegu.

Dvojica liječnika primila su tri doze cjepiva Pfizer/BioNtech i do sada su pokazali blage simptome COVID-19. U Izraelu su identificirane još dvije osobe koje nose novu varijantu, a zdravstveni dužnosnici potvrdili su da je jedna od njih turistica iz Malavija koja je primila cjepivo AstraZeneca.

 

Komentara 29

Avatar Orgasmatron
Orgasmatron
09:12 01.12.2021.

Tekst obmanjuje čitatelje. Tzv. četvrti val je pregazio Izrael, vrhunac je imao početkom rujna sa 11000+ zaraženih na dnevnoj bazi i recimo da je završio sredinom studenog. Sada opet bilježe rast zaraženih. Sve informacije su lako provjerljive na Worldmeters.

Avatar MK3
MK3
09:36 01.12.2021.

Ako je tek Booster doveo do kontrole nad situacijom, ond drugo cijepljenje ne vrijede nista... Vrijedi li sad drugo cijepljenje ili ne vrijedi drugo cijepljenje? Ne mozete ljudima servirati dvije razlicite varijante pod jednu pricu! Nit Booster nije doveo sirenje pod kontrole, nego fizicka izolacija svih onih vec i dva put cijepljenih koji ga nisu imali barem tjedan dana!

ZM
zmaček
08:55 01.12.2021.

"Postao je svjetski laboratorij." Mislim da je eksperimentiranje na ljudima zabranjeno, a EU čak najavljuje da neće više koristiti niti životinje. "A booster doza je – uz malu ogradu relativnosti – spasila Izrael." Ovaj dio nisam nikako mogao razumjeti, uz egzaktne podatke kada ne idu u prilog samo se doda novi pojam /ograda relativnosti/ i sve je u redu nakon toga. O ostalim namjerno ili slučajno iznesenim krivim podacima nema smisla jer bi trebao duplo veći tekst.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije