Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Izrael sprema nove napade na humanitarne brodove za Gazu

Napadom na konvoj šest brodova i ubojstvom 19 aktivista mogućnost nastavka pregovora s Palestincima zaustavljena je, a odnosi Izraela i Turske na granici su nepopravljivosti.
01. lipnja 2010. u 17:16 410 komentara 7 prikaza
Gaza Argentina
Foto: AFP

Unatoč oštrim reakcijama iz svijeta i UN-a, Izrael je najavio da će uporabiti još veću silu kako bi zaustavio dva nova broda s humanitarnom pomoći koji bi danas ili sutra trebali ući u izraelske vode. Vijeće sigurnosti UN-a osudilo je izraelski napad na humanitarni konvoj od šest brodova koji je vozio pomoć u Gazu, a u kojem je utorak ubijeno 19 osoba. Uhićeno je oko 600 aktivista, od kojih je 48 deportirano iz Izraela. Ostali su u zatvoru Ela Beersheba.

>>Izraelski vojnici ubili dvojicu ubačenih Palestinaca

>>Josipović: Očekujem da će o incidentu u Gazi provesti istragu


Nobelovka na brodu

Ako irski brod Rachel Corrie, koji je danas krenuo prema Gazi, dođe do izraelskih voda, mornarica će uporabiti još žešću silu da ga zaustavi, izjavio je neimenovani visoki izraelski časnik za The Jerusalem Post. Istodobno, vođe židovskih Arapa istom su listu potvrdili da bi moglo biti nove intifade ako izraelska vojska nastavi primjenjivati silu.

Brod Rachel Corrie, koji je dobio ime po američkoj aktivistici ubijenoj u Gazi 2003., isplovio je s Malte i na njemu su među ostalima Mairead Corrigan-Maguire, dobitnica Nobelove nagrade za mir 1976., te Denis Halliday, bivši irski veleposlanik u UN-u.

– Nećemo odustati od svoje misije deblokade Gaze. Ovo nije zadnji brod koji ćemo poslati – izjavila je danas Greta Berlin, aktivistica Pokreta za slobodu Gaze koji je jedan od organizatora konvoja. Još jedan brod treba isploviti iz Italije.

Čak i da Izrael odustane od novog napada na brodove koji stižu, politički i vojni analitičari ocjenjuju kako je već sad počinjena velika šteta za bliskoistočni mirovni proces te za odnose Izraela i Turske, koja im je bila jedini saveznik u islamskom svijetu.

- Izrael se ponovno doveo pred zid - ističe Gil Hofman u svom komentaru objavljenom u današnjem The Jerusalem Postu.

Prema njegovu mišljenju, napadom na konvoj mogućnost nastavka pregovora s Palestincima zaustavljena je, odnosi Izraela i Turske dovedeni su do granice nepopravljivosti, a incident nije dobar ni za odnose sa SAD-om koji su nakon niza poteškoća konačno ušli u uzlaznu fazu.

Barakova ostavka
Dio političara smatra da je akcija od početka bila osuđena na propast i kontraproduktivna za Izrael te stoga traže ostavku ministra obrane Ehuda Baraka. Einat Wilf, parlamentarna zastupnica Laburističke stranke u Knessetu i članica Odbora za vanjsku politiku i obranu, tvrdi da je unaprijed upozorila ministra Baraka i druge članove vlade da će za Izrael biti štetno ako na konvoj budu reagirali vojnom silom.

Josipović: Očekujem da će o incidentu u Gazi provesti istragu

Egipat otvorio prijelaz Rafah prema Ga

Egipat otvorio prijelaz Rafah prema Gazi

 

Izraelska vojska ubila je danas dva palestinska borca pri pokušaju da uđu u južni dio Izraela iz pojasa Gaze, priopćio je izraelski javni radio. Izraelski vojnici i Palestinci razmjenjivali su vatru duž granice Izraela i Gaze. Palestinci rijetko prodiru u Izrael preko ove granice koja je jako dobro osigurana. Situacija u ovom području napeta je nakon vojnog napada na konvoj brodova koji je prevozio pomoć u Gazu. Egipat je danas naredio da se na nekoliko dana otvori prijelaz Rafah prema Gazi, zbog humanitarnih razloga.

 

Odgođen susret Obame i Netanyahua

Odgođen susret Obame i Netanyahua

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu vratio se danas u Izrael iz SAD-a pošto je odgođen njegov susret u Bijeloj kući s američkim predsjednikom Obamom. Novi termin nije sazvan.

Mossad: Izrael je postao teret za Sjedinjene Države

Šef Mossada Meir Dagan izjavio je Odboru za vanjsku politiku Knesseta da se strateške veze Jeruzalema i Washingtona mijenjaju te da je Izrael za Sjedinjene Države postao teret.

Washington balansira između Izraela i Turske

Washington se službeno nije svrstao ni na stranu Turske ni na stranu Izraela. CNN ocjenjuje da traže reakciju koja neće uvrijediti ni jednu zemlju, a obje su saveznice SAD-a.

 

EKSKLUZIVNE SNIMKE
VIDEO Braća Mamić žive opušteno u BiH: Evo čime se bave u slobodno vrijeme
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
  • -obrisani-:

    02.06.2010. u 15:10h canajisraM je napisao/la: penny........a KOMUNISTICKU Internacionalu je osmislio i financirao TKO??????????????????????????????????????????????????????????? ______________ Marsi, nemam pojma tko je financirao komsomolce ali bi mu rado pokazao što se sve može učiniti dobrim korbačem, i nekako imam osječaj da ne ... prikaži još! ne bih bio jedini. No i taj bolesni eksperiment je propao i još samo u Kubi i Gladnoj Koreji postoje ostaci tog drštvenog sranya

  • -obrisani-:

    Izrael je taj kome se žuri jer će u vlastitoj zemlji uskoro židovi postati manjina, arapima preostaje samo čekati izbore za tridesetak godina, neče biti prvi koji će “najeb***“ državu i pokazati da je K jače oružje od kalašnjikova. Trebali ... prikaži još! bi malo se ugledati na Kineze, strplivo, polako i po sve jer na silu ništa ne ide.

  • -obrisani-:

    Venlo, ne postavljaj tako intimna pitanja... hahahah