Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JEZIKOVA JUHA

Izrael na Božić sazvao veleposlanike država koje su glasovale za rezoluciju UN-a

Izrael
Foto: Reuters
1/7
25.12.2016.
u 14:45

Amerikanci su se suzdržali od glasanja i tako omogućili donošenje rezolucije Vijeća sigurnosti kojom se osuđuje izraelsko naseljavanje na palestinskim teritorijima

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova sazvalo je veleposlanike država članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koje su glasovale za rezoluciju koja poziva na zaustavljanje izraelskog naseljavanja spornih područja, objavio je glasnogovornik ministarstva. 

Svi veleposlanici osim američkog predstavnika pozvani su u ministarstvo vanjskih poslova na Božić zbog "osobnih sastanaka", ističe glasnogovornik Emmanuel Nahshon

Vijeće sigurnosti UN-a u petak je usvojilo rezoluciju kojom se osuđuje izraelsko naseljavanje na palestinskim teritorijima, te se Izraelce poziva da prestanu s tom praksom. Za rezoluciju je glasovalo 14 država članica, a SAD, koje imaju pravo veta, ostale su suzdržane omogućivši donošenje rezolucije. 

"Vrijeme je za izbor između dvije alternativa: predaje naših teritorija ili našeg suvereniteta", rekao je ministar obrazovanja Naftali Bennet

"Pokušali smo predati teritorije, nije išlo. Sad je vrijeme za suverenitet", napisao je Bennet u priopćenju. 

Izraelski zastupnici navodno planiraju uvođenje mjere kojom će se anektirati velik dio Zapadne obale. Izrael treba službeno odustati od ideje neovisne palestinske države, ističe Bennet. 

Saeb Erekat, glavni tajnik izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije, smatra kako Izrael treba odabrati hoće li biti otvoreni ili zatvoreni za pregovore. 

"Ovo vas jutro pozivam da iskoristite priliku, da se probudite, zaustavite nasilje, prestanete s naseljavanjem i nastavite s pregovorima", rekao je Erekat u nedjelju za Israel Radio. 

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu trebao se u nedjelju sastati sa svojim ukrajinskim kolegom Volodimirom Grojsmanom, no otkazao je taj susret jer je Ukrajina glasovala za donošenje rezolucije, prenosi isti radio. 

Netanyahu se u subotu navečer obvezao da će ukinuti tu rezoluciju, a ministarstvu vanjskih poslova je naredio da preispita odnos Izraela s institucijama UN-a. 

>> Vijeće sigurnosti traži prestanak izraelskog naseljavanja na spornim teritorijima

Komentara 9

VA
vadis
15:08 25.12.2016.

Izraelci su okupatori palestinske zemlje. Oni se ponasaju krajne brutalno. Zalosno!

Avatar lvan12
lvan12
15:07 25.12.2016.

Ko malo arogantno dijete koje je shvatilo da se vise nitko ne želi igrati s njima...

DU
Deleted user
12:03 26.12.2016.

Izral je fašistička država koja u koncetracijskim logorima drži milijune Palestinaca. Uz pomoć svojeg mecene USA, koji su im ovaj pud okrenuli leđa, razvili su nuklearni arsenal, okupirali tuđu zemlju, ogradili Palestince kao stoku zidom i žicom i planom bespravne gradnje na okupiranim područijam s ciljem aneksije. Neka se izvole vratitiu svoje međunarodne granice, ispričaju se za holokaust koji provode nad Palestincima pa onda možemo probati razgovarati. I na kraju, Palestincima kršćanima koji je stanovit broj želim sretan i Blagoslovljen Božić, a ova rezolucija neka bude početak rješavanja njihovog statusa i povratka na vlastita ognjišta!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije