Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dva projekta

Izrael razmišlja o plinovodima prema Turskoj i Grčkoj

Yuval Steinitz
Foto: Andreas Gebert/DPA/Pixsell
08.02.2016.
u 13:00

"Ako se stvari poboljšaju s Turskom ... plin bi se mogao prodavati Turskoj i preko Turske Grčkoj"

Izrael želi eksploatirati svoje značajne rezerve prirodnog plina i u tu je svrhu spreman razmotriti dva projekta plinovoda prema Turskoj i Grčkoj, poručio je izraelski ministar za energiju Yuval Steinitz.

"Ako se stvari poboljšaju s Turskom ... plin bi se mogao prodavati Turskoj i preko Turske Grčkoj", rekao je Steinitz u nedjeljnom razgovoru za grčki dnevni list Kathimerini.

Izrael i Turska navodno pokušavaju popraviti odnose nakon incidenta u 2010. godini kada su izraelski komandosi napali turske brodove koji su prevozili humanitarnu pomoć.

"Ako se otkriju značajne rezerve u Izraelu i Egiptu, ili čak samo u Egiptu, to bi moglo opravdati izgradnju dugog plinovoda prema Grčkoj", dodao je izraelski ministar.

"U početku smo procjenjivali da će to koštati 15 milijardi dolara (13 milijardi eura), što bi bilo previše. U novim se procjenama taj iznos smanjuje na oko sedam milijardi dolara", rekao je.

Na tripartitnom samitu održanom prošlog mjeseca u Nikoziji izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da će Izrael, Grčka i Cipar formirati odbor koji će proučiti planove za gradnju plinovoda između Izraela i Cipra, te dalje prema Grčkoj. 

Izrael pokušava vaditi plin iz podmorja još od otkrića polja Tamar i Leviathan 2009. i 2010. godine. U Tamaru se počelo s vađenjem dok je proizvodnja u daleko većem Leviathanu u više navrata odgađana a opterećuje je i niz parnica u Izraelu vezanih za zaštitu tržišne utakmice. Procjenjuje se da u Leviathanu ima 535 milijardi prostornih metara prirodnog plina i 34,1 milijun barela kondenzata. Tamar pak ima 250 milijardi prostornih metara prirodnog plina. Izrael namjerava izvoziti plin iz Leviathana drugim zemljama u regiji, čime bi osigurao strateški utjecaj.

Trojica čelnika također su razgovarala o planiranom postavljanju podvodnog kabela kojim bi se povezale električne mreže triju zemalja.

"Troškovi tog projekta procijenjeni su na četiri do pet milijardi dolara", rekao je ministar Steinitz. "Odluka o povezivanju Izraela i Cipra do 2019. godine već je donesena, sada je važno povezati se i s Grčkom", rekao je.

>> Izraelci ulažu u Partizansku bolnicu

>> Hamas: Zarobili smo vam tenk. Izrael: To je igračka

Komentara 15

GV
golub Vaso
14:22 08.02.2016.

plin ispred gaze je židovski???

DI
dokazano.istinito
16:05 08.02.2016.

jureh izraelci to i ne pitaju

Avatar superhik74
superhik74
16:48 08.02.2016.

Ha, ha, ha...sada tocno vidimo zasto bjesni rat u Siriji. Jedini nacin da plinovod kopnenim putem dodje do Turske je kroz Siriju ali bez povratka okupirane I anektirane Golanske visoravni o tome nema niti govora. Slicno je I splinovodom iz Katara. Bajke o "ljudski pravima" I "sektaskom sukobu dviju grana islama" su za malu djecu. Ista je situacija s Ukrajinom, tu prolaze glavni plinovodi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije