Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izrael

Izrael prva zemlja koja donorima organa daje povlastice

židovi
AFP
18.12.2009.
u 19:30

Donori organa, ako njima samima zatreba organ za presađivanje, naći će se na prioritetnim listama, a isto pravo će imati i članovi njihove uže obitelji.

Izrael je postao prva zemlja u svijetu koja daje povlastice svojim građanima koji potpišu kraticu za doniranje organa nakon svoje smrti. Jedna je od povlastica i ta da ljudi s donorskim karticama, ako njima ikad u životu zatreba organ za transplantaciju, dobivaju mjesto na prioritetnim listama.

Izraelsko ministarstvo zdravstva pribjeglo je ovim mjerama kako bi povećalo broj potencijalnih donora. U Izraelu je, inače, svega jedan od deset Izraelaca vlasnik  donorske kartice, dok npr. u Sjedinjenim Državama organe želi darovati svaki četvrti punoljetni stanovnik.

Pogodnosti će imati i članovi uže donorove obitelji, koji će također dobivati mjesta na prioritetnim listama ako im zatreba organ. No ova izrelska inovacija već je doživjela žestoke kritike - stručnjaci za ovo područje tvrde da se radi o svojevrsnoj trgovini organima i o kršenju medicinskog principa da se pravo na liječenje dobiva isključivo na temelju dijagnoze.

No profesor Jacob Lavee, autor ovoga programa, kaže da mu je jedna od temeljnih niti vodilja bila da izraelske ortodoksne Židove, koji bez zadrške primaju organe, ali ih ne žele dati ih vjerskih razloga, prisili da počnu drugačije razmišljati. Plan je već odobrio izraelski parlament Knesset, a medijska kampanja za njegovo promoviranje kreće u siječnju.

Ključne riječi

Komentara 20

Avatar TheJack
TheJack
21:18 18.12.2009.

emilsali daj ne lupetaj!! \"Ortodoksni\" zidovi (doista lose upotrijebljena grcka rijec) ce ako uzmognu i dusu da ti uzmu, pored novaca. Pa jer nisu upravo oni rekli - dajete nam Barabu??

OB
-obrisani-
02:58 19.12.2009.

Zanimljivo .....jako zanimljivo .....A nije li prije nekoliko tjedana svedski dnevnik okrivio Izrael za upotrebu organa palestinske djece.....Nekako istovremeno su u New Yorku uhitili rabina i njegovu grupu koji su preprodavali organe ( cije ?Za par bubrega $120,000) U predizbornoj kampanji u Ukrajini jedan od predsjednickih kandidata je okrivio Izrael za kidnapiranje 25,000 ukrajinske djece u svrhu zetve organa.

OB
-obrisani-
16:00 19.12.2009.

Tom Segev u svojoj knjizi:”Kada i kako je zidovski narod izumljen”( \"When and How Was the Jewish People Invented?\" published by Resling in Hebrew); “Nikad nije postojao nekakav ZIDOVSKI NAROD samo zidovska vjera i protjerivanje iz Izraela se nikad nije dogodilo pa sad ne moze biti govora o nekakvom povratku .Price iz Biblije o formiranju zidovske nacije,ukljucujuci bijeg iz Egipta su najobicnija fantazija”. Shlomo Zand :\"najvise 10-etak tisuca Zidova se iselilo a ostali su se krvno pomjesali sa Arapima i to su danasnji Palestinci .Svi preostali Zidovi su to samo po vjeri.\" Norman G. Finkelstein:\"Askenazi “Zidovi” koji cine vecinu zidovske populacije(92%) nemaju svoje korjenje (genetiku) u Srednjem Istoku, oni su iz Rusije i prije toga iz Kavkaza ( Khazari,moj.op.) Ti ruski glupani su prihvatili judeizam i majmunski Talmud ( “aped the Talmudic ways”).Arthur Koestler je britanski pisac, Zidov :\" podrijetlo Zidova je najveca prevara ikad ucinjena u povijesti” od strane cionista. Da, da prevara grandioznih proporcija slicna “holoca$hu”.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije